Prof. Dr. Kurugöl: 3'üncü doz BioNTech uygulanması için erken

Covid-19'la mücadelede 2'nci doz aşılama oranları yükseltilmeye çalışılırken, gündeme gelen BioNTech aşısının 3'üncü doz zamanını değerlendiren Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "Şu an için Türkiye'de risk taşımayan kişiler için 2 doz BioNTech yaptıranlara 3'üncü doz BioNTech uygulanması için erken" dedi.

Haberler 18.10.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Covid-19la mücadele sürerken, son günlerde 2 doz BioNTech as olanlara 3üncü doz yaplp yaplmayaca konusu gündeme geldi. BioNTech asnn 3üncü doz zamann deerlendiren çocuk Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 2 doz Sinovac olanlar 3üncü doz da BioNTech yaptrd. Delta varyantndan dolay bu gerekiyordu ve yaplmas çok doru oldu. Ancak, 2 doz BioNTech as olanlarda, delta dahil olmak üzere yüksek oranda koruyuculuk 6 ay sonra bile devam ediyor.

Türkiyede, 2 doz BioNTech yaptran risk tamayan salkl kiilere 3üncü doz BioNTech uygulanmas için erken. Bu konunun iyice irdelenerek karar verilmesi lazm. u an için, Youn Bakm Derneinin verilerinin de gösterdii gibi salkl, risk tamayan kiilere 3üncü dozun gerekli olmad görülüyor. Bugün dünyadaki ve Türkiyedeki veriler gösteriyor ki 2 doz BioNTech yaplm kiilerin ar hastalk riski, yok denecek kadar azdr. Youn Bakm Derneinin yapt çalmann sonuçlar bunu gösteriyor. Youn bakmdaki hastalarn binde 5inden az 2 doz BioNTech olanlar. Yani, 2 doz BioNTech olmu kiilerin youn bakma yatma riski yok denecek kadar az dedi.

BAIIKLIIN ZAMANLA DÜÜP DÜMEYECENE BAKIP KARAR VERMEL

BioNTech ile ilgili çalmalar hakknda da bilgi veren Prof. Dr. Kurugöl, 2 doz BioNTechin koruculuuyla ilgili çok sayda çalma yaplyor. srail, vakalar artnca, 50 ya üzeri herkese 3üncü doz a balatt. Hatta bunu daha alt ya grubu olan 30 yaa doru da çekiyor ama dier ülkelerde farkl uygulamalar var. Örnein ABDde Hastalk Kontrol ve Önleme Merkezi, 3üncü doz BioNTech asnn sadece 65 ya üstüne ve ar hastalk ihtimali olan risk gruplarna yaplmasn öneriyor. Salkl bir bireye 2 doz BioNTech as yaplmsa 3üncü doz ay u anda düünmüyor. Zaman içinde bunun nasl gidecei, ayla salanan bakln zaman içinde düüp dümeyeceine bakarak karar vermek gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git