Prof. Dr. Oğuz: Sağlıklı nesiller için kültürel eğitim şart

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, "Gelecek kuşakları sağlıklı yetiştirmek istiyorsak mutlaka muhakemeli bir kültür ortamında yetişmelerini sağlamalıyız. Sağlıklı nesiller için kültürel eğitim şart" dedi.

Haberler 25.01.2018 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çankr Belediyesinin ev sahipliinde Ilgaz Dandaki bir otelde 2inci Somut Olmayan Kültürel Miras K Okulu program düzenlendi. Programa, Türkiyenin farkl bölgelerinden Türk Halk Bilimi doktora örencileri katld. 4 gün devam eden k okulunda, somut olmayan kültürel miras açsndan Türkiyenin içinde bulunduu durum deerlendirildi. Programn açl konumasn yapan çankr Belediye Bakan rfan Dinç, Tüm hocalarmzn çankrnn somut olmayan kültürel mirasna kendi klarn da yanstarak katk salayacaklar için mutluyuz. çankry somut olmayan kültürün bakenti yapma yolunda emin admlarla ilerliyoruz dedi.

Daha sonra konuan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Bakan ve Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilim Öretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Ouzda somut olmayan kültürel mirasn gelenein mahremiyeti olduunu ve gelenekten uzaklaan insanln her geçen gün mahremiyetini de kaybettiini söyledi. Prof. Dr. Ouz daha sonra, günümüzde çocuklarn ve gençlerin içinde bulunduu sorunlarn temelinde geleneksel kültürden uzaklamann olduunu belirterek, unlar söyledi:

SALIKLI NESLLER

Muhakemeli kültür, çok önemli, çocuklarmzn gelecekteki hayatlarn kurarken muhakemeyi yapabilecekleri en iyi ortamlar somut olmayan kültür miras dediimiz alandaki masal anlatma, ninni söyleme, çocuklarn birlikte oyun oynamalar gibi pek çok geleneksel kültür ortamnn çada kent ortamlarnda da çocuklarn bir aradal ile mümkün olabilmektedir. Uluslararas toplumda u anda üzerinde durulan en önemli konulardan birisi muhakemeli bir kültür ortamnda yetimeyen çocuklarn sorun çözme baarlarnn düük olduu, sorun çözme baars düük olan bu çocuklarn hzla depresyona girdii, depresyona giren bu çocuklarn ruh ve beden salklarnn bozuk olduu, kendilerine ve çevresine gelecekte zarar verebilecei üzerinde kesin tespitler var. Örnein, pek çok defa Amerikan toplumunda iddetin yükseliini, bireysel silahlanmay ve onun ardndan sorun çözemeyerek depresyona giren kiilerin çevresine zarar vermesini sk görüyoruz. Öte yandan dou toplumlarnda sorunlarn çözemeyenler depresyona girip intihar ediyorlar. Dolays ile gelecek kuaklar salkl yetitirmek istiyorsak mutlaka muhakemeli bir kültür ortamnda yetimelerini salamalyz. Bu da ancak u an bizim somut olmayan miras diye adlandrdmz kültürel birikimlerin çocuklara aktarlmas ile mümkün olacaktr. Salkl nesiller için kültürel eitim art.

Ana Sayfaya Git