Prof. Dr. Oğuztürk: Yarıyıl tatili, vaka sayılarını etkiledi

Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüste vaka sayılarının 5 bin ile 7 bin arasında yatay seyir izlemesinin nedenlerinden birisinin de yarıyıl tatiliyle birlikte sosyal hareketliliğin artması olduğunu söyledi.

Haberler 16.02.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Hakan Ouztürk, koronavirüste u anda günlük vaka saylarnn stabil seyrettiini belirterek, Vaka saylar günlük 7 bin ile 5 bin arasnda, maalesef plato dediimiz yatay bir seyir izliyor. Bizim bunu daha da düürmemiz gerekiyor. Bu düzey bizi memnun edebilecek bir düzey deil. Yatay seyir izlemesinin birçok sebebi var. Birincisi k dönemi ve kalabalk ortamlarn kapal ortam eklinde devam etmesi, virüsün bulatrclk özelliini daha da etkin devam etmesine sebebiyet verdi. Okullarda yaryl tatili ve online eitimlere ara verilmesi insanlarn sosyal hareketliliini artrd. ehirleraras dolamlar da artt bu nedenle. Ayrca mutant virüsün katks da olmu olabilir. nsanlarn virüs mutant olsun olmasn kurallara ayn ekilde uymas gerekiyordu diye konutu.

HASTANE YÜKLERNN AZALDIINI SÖYLEYEBLRZ

Ouztürk, toplumda kurallara uymayan belli bir kesim olduunu vurgulayarak, Ve bunlarn da bir ekilde virüsün yaylmasna etkisi olduunu düünebiliriz. stinasz maske ve mesafe konusunda ciddi anlamda süreci devam ettirmemiz gerekiyor. Bizim hastanemize gelen hasta saylar kontrollü bir ekilde takip edebileceimiz durumda. Hasta saylar artmad ama stabil ve yatay seyir izliyor. Youn bakm ve servislerde yatan hasta saysnn azalmas virüsün bu anlamda yatay seyirle birlikte ar hastane yüklerinin de bir miktar azaldn söyleyebiliriz. Kurallara uymann ciddi anlamda rakamlarn dümesi anlamnda en önemli silahmz olacan düünüyorum dedi.

MASKE TAKMAYA DEVAM ETMEK ZORUNDASINIZ

Prof. Dr. Ouztürk, a yaptran kiilerin ilk dozu yaptrdktan sonra hastalktan kurtulacaklarna yönelik bir ruh hali içine girdiklerini söyleyerek Ada ilk doz yaptrldktan sonra dahi bir rehavet, nasl olsa sonuçta a oluyoruz ve bu hastalktan da kurtuluyoruz ruh hali gelimi olabilir. Ama gerçekte öyle deil. Siz a yaptrm olsanz dahi ikinci doz adan 10-12 gün sonra tam olarak sizin baklnz geliiyor, virüse kar vücudunuzun savaç elemanlar tam olarak aktive olmu olabiliyor. Bunun dnda biz iki doz ay yaptrm ve 40 gün geçmi dahi olsa maske takmak zorundayz. çünkü o mikroorganizmalara kar a bizi yüzde 100 korumuyor. kincisi siz bu a ile baklk gelimi olsa dahi burnunuza ve aznza yerlemi olan mikroorganizmalara kar savaç elemanlar etki göstermeden önce maske takmadnz bir süreçte karnzdaki insana mikroorganizmay yayma ve hasta etme riskiniz bulunuyor. A olsanz dahi maske takmaya devam etmek zorundasnz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git