Prof. Dr. Örün: Emziren annede kanser riski azdır

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Örün, anne sütünün bebek ve anne için önemine değinerek, "Anne sütü ile beslenen bebekler mama ile beslenen bebeklere göre bazı hastalıklara daha az yakalanma riski taşır. Emziren annede yumurtalık kanseri, meme kanseri riski azdır. Emzirmek anneyi kemik erimesinden korur" dedi.

Haberler 31.05.2022 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)- çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Emel Örün, yapt açklamada, her annenin sütünün bebei için ideal olduunu, anne sütünün ayn zamanda doal, fizyolojik, dinamik ve fonksiyonel bir sv olduunu belirtti. Prof. Dr. Örün, anne sütünün yüzde 88inin su olduunu belirterek, Besleyici özellikleri içerdii eker (laktoz), kolay sindirilebilir protein ve ya gibi önemli bileenlerden gelir ve bunlar bebeinizle uyumlu olarak dengeli bir ekilde bulunur. Ayrca sindirim ve emilim süreçlerine yardmc olan enzimleri ve birçok mineral ve vitamin içerir. Mamalar sadece yaklak bir besin düzeyi salar ve enzim, antikor, büyüme faktörleri ve anne sütündeki dier birçok deerli bileeni içermez. Anne sütü ideal besleyici özellikleri ile bir bebekte ideal büyümeyi salamas, bebein bata bilisel ve duygusal geliimi olmak üzere geliimsel süreçlere katks, baklk sisteminin olumas ve olgunlamasndaki katks, sadece bebein deil annenin salna katk salamas, her zaman ulalabilir olmas, taze ve mikrop bula riski olmamas, ekonomik olmas ile tartmasz bir bebek için ideal bir besindir. Bebek dostu uygulamalar ile bir bebein anne sütünü almas için baarl emzirmenin balatlmas, desteklenmesi ve sürdürülmesi hedeflenmektedir ifadelerini kulland.

ORGAN VE DOKU OLUMASINI SALAR

Prof. Dr. Örün, bir bebein doumu takip eden ilk yarm saat ile birinci saatte emzirilmeye balanmasnn, ilk 6 ay sadece anne sütü almasnn, 2 ya ve sonrasna kadar emzirilmesinin önerildiini kaydederek, Anne sütü ile beslenen bebekler mama ile beslenen bebeklere göre baz hastalklara daha az yakalanma riski tar. Bu hastalklar arasnda alt solunum yolu enfeksiyonu, kulak iltihab, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, alerjik hastalk, ani bebek ölümü sendromu, insüline bal eker hastal, obezite, metabolik sendrom, hipertansiyon, çölyak gibi iltihab barsak hastalklar, lösemi ve lenfoma yer alr. Anne sütünde bulunan büyüme faktörleri bebeklerin organ ve doku olgunlamasn salar. Anne bebek ilikisini kuvvetlendirir. çene ve di geliimini olumlu yönde etkiler diye konutu.

EMZREN ANNEDE KANSER RSK AZDIR

Prof. Dr. Örün, emzirmenin annenin sal üzerinde de olumlu katklar olduunu belirterek, Emziren annede yumurtalk kanseri, meme kanseri riski azdr. Anneyi kemik erimesinden korur. Doum sonras rahim kaslmasn artrarak rahmin daha hzl normal boyutlara erimesini salar. Adet görmeyi geciktirerek gebe kalmay önler. Annenin doum sonras kilolarn daha kolay vermesini salar. Sevgili anneler, anne adaylar bebeiniz domadan önce onu nasl besleyeceinizi düünmelisiniz. Doum öncesi bakm salayan kiilerden daha fazla bilgi almaya çaln. Emzirmeye dair varsa kuku, kayg ve korkularnz tartabileceiniz emzirme konusunda bilgili salk çalanlar (aile hekimi, kadn doum uzman, çocuk uzman, hemire, diyetisyen) ile iletiime geçmeye çaln dedi.

Ana Sayfaya Git