Prof. Dr. Şener: Şubatta 'Omicron' baskın varyant haline gelebilir

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 'Omicron' varyantının yaygın görüldüğü ülkelerdeki hasta verilerinin ortaya çıktığını belirterek, tabloya bakıldığında Türkiye'de gelecek aylık periyotta, ayaktan hasta grubunda ciddi tırmanış olacağını söyledi.

Haberler 05.01.2022 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Son dönemde dünyada endieye yol açan, Türkiyede de yaylmaya balayan Omicron varyant ile ilgili deerlendirmelerde bulunan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. ener, Omicron varyantnn yaygn görüldüü ülkelerdeki hasta verilerinin ortaya çktn söyledi. Prof. Dr. ener, Omicronun önümüzdeki zaman diliminde ocak aynn son haftas veya ubat aynn ilk 2 haftasnda baskn varyant haline gelme ihtimali yüksek. Önümüzdeki 1 aylk periyotta, ayaktan hasta grubunda ciddi bir trman olacak. Geçtiimiz hafta rakamlar stabil seyrediyordu. 20 bin bandndaki trman u anda 30 binin üzerine çkt ve ayaktan hasta grubundaki bu trman devam edecektir. Bununla beraber polikliniklerde ylma olacan düünüyorum. Vaka saylarnn trmann tamamen durdurmak mümkün gibi görünmüyor. nsanlarda halihazrda alanmann getirdii bir özgüvenle maske, mesafe gibi önlemlerden uzaklama söz konusu diye konutu.

AYAK DREYEN GRUP VAR

Nüfusun 3üncü doz zamannn geldiine dikkat çeken Prof. Dr. ener, Hala 3üncü dozla ilgili ayak direyen bir grup var. Tpk balangçtaki a kartlar gibi 3üncü dozla ilgili bir tedirginlik var. Yanl bir alg var. 2 doz olduktan sonra hatrlatma dozuna gerek kalmayaca düünülüyor. Bunlar açkla kavuturmak gerekir. Omicron varyantnn yaygn görüldüü ülkelerde hangi ay olursanz olun, 2 doz a yetmiyor. Mutlaka 3üncü doza ihtiyaç var. 3üncü doz hafza B hücrelerini uyaryor. Bu yeniden uyarmayla birlikte hafza B hücreleri varyantlara kar antikoru yeniden üretiyorlar. Yeniden üretim srasnda oluan antikorlar Omicron varyantna kar istenilen düzeyde koruyuculuk salyor dedi.

AILANMAMI GRUBUN VAKT VAR

Dünya geneline bakldnda, alanma oran yüksek olan yerlerde hasta saysnda trman olduunu belirten Prof. Dr. ener, Bunun gerçek sebebi aslnda üçüncü doz orannn düük olmasdr. Türkiyede alama oran yüzde 70-80 olmasna ramen 3üncü doz oran hala yar yaryadr. çounlukla 3üncü doz oranlarnda bir gecikme söz konusu. Bu gecikmeyi ne kadar hzl çözersek vaka saylarnn trmann da o kadar geciktireceiz. Önümüzdeki yaklak bir aylk zaman dilimi önemli. Omicron varyant baskn hale gelmeden alanmam grubun da vakti var. Herkesin Omicron varyantna kar hazrlk yapabilme zaman dilimi var. Bu hazrl hep beraber yapmamz lazm diye konutu.

Yatan hasta sirkülasyonunda hzlanma olacan kaydeden Prof. Dr. ener, u anda Delta ve Delta Plus ile birlikte Omicron da bir arada. Omicronun hastaneye yat orann azaltm olmasnn bize bir faydas yok çünkü Delta ve Delta Plus da devam ediyor ve yat oran yüksek. ubatta ancak Omicron baskn olduktan sonra polikliniklerde younluk artarken hastanelerdeki i yükü azalacak. Dolaysyla 1 aylk periyotta halihazrda hastanelerin yükünde belirgin bir azalma olmayacaktr. Birinci ayn sonunda Omicronun baskn hale gelmesiyle evde takip edeceimiz hasta grubu artacak. Dolaysyla evde hasta takibine yönelik planlama ve hazrlklar yapmamz gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git