Prof. Dr. Taşova: 'Omicron' daha hızlı yayılacak ve aşısızları etkileyecek

Prof. Dr. Yeşim Taşova, Güney Afrika'da ortaya çıkan 'Omicron' adı verilen yeni varyantın daha hızlı yayılacağını ve özellikle aşı yaptırmayanları olumsuz etkileyeceğini söyledi. Taşova, "32 tane mutasyonu barındıran 'Omicron' varyantı, 'Delta' gibi bütün dünyada yayılacak, ülkemize de gelecek. Tek çare, tüm dünyanın hızla aşılanmasıdır" dedi.

Haberler 03.12.2021 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Yeim Taova, Omicron varyant ile ilgili konutu. Varyantn 32 mutasyon barndrdn belirten Prof. Dr. Taova, bu nedenle hem dünyada hem de Türkiyede hzl yaylacan belirtti. Bu varyanta kar zengin ülkelerin yeni strateji gelitirmesi gerektiini kaydeden Taova, Tekrar yatak saylarmz gözden geçirerek, youn bakm saylarmz artrma yoluna gidiyoruz. Bu bir salgn, bu da afet demektir. Afette de elimizdeki tek silah; adr. Bu sadece Türkiye ile ngilterenin alanmas ile olmaz. Bir varyant daha çkt ve çkmaya devam edecek. Varyantlar her zaman var zaten ancak 32 tane mutasyonu barndran bu son varyant Omicron, Afrikadan çkt. Ann en az olduu yer. Özellikle zengin ülkelerin alama yönünde bir strateji gelitirmesi gerekiyor çünkü bir sonraki varyant çok daha tehlikeli olabilir diye konutu.

AI ETK EDYOR, 3ÜNCÜ DOZ ÖNERLYOR

Omicron varyantnn içinde barndrd mutasyonlar nedeniyle çok hzl yayldna dikkat çeken Prof. Dr. Taova, Muhtemelen ülkemize de gelecek ve Delta gibi bu varyant da bütün dünyada yaygn olacaktr. Verilerin birikmesi gerekiyor ama u an elimizdeki bilgilere göre çok ar seyretmiyor. Belirtiler ayn, deien bir ey yok. Önemlisi olan noktas daha hzl yaylyor. Bu nedenle aszlar ya da antikor seviyesi düenler, bundan daha fazla etkilenecektir. Omicron varyantna alar etki ediyor. Pfizer asnda 3üncü doz olunursa daha koruyucu olacana yönelik açklama yapt. Bunlar sevindirici, art taraflar ama bir dahaki varyantn içine girecek mutasyonla daha ar olup olmayaca yönünde bir garantimiz yok. O yüzden sadece ehrimiz, ülkemiz deil bütün dünyann hzlca immün hale gelmesi, alanmas gerekiyor dedi.

DOZ KUVVETLENDRMES YAPMAK ZORUNDAYIZ

Bu varyanta kar korunmak için yaplmas gerekenleri sralayan Prof. Dr. Taova, Türkiye genelindeki alama oran biraz daha artmal ve daha hzl alanmak gerek çünkü artk a olanlarn da rapel alar gelecek. Bir doz kuvvetlendirmesi de yapmak zorundayz. Asz kiiler ne kadar fazla olursa virüs o kadar fazla miktarda ortada dolaacak ve farkl varyantlarn gelme olasl da artacaktr. Tabi bu olasln içinde daha ar seyreden hastalk olma ihtimali de olacaktr. Hiç kimseyi tehlikeye atmamak için herkesin alanmas gerek. Ayrca maske, mesafe ve hijyen kurallarna yönelik önemli oranda bir geveme var. nsanlar bkm olabilir ancak pandemi devam ediyor. Bu hayatn bir gerçei. Daha çok kolonya kullanp, daha çok ellerimizi ykayalm. Sk dokunulan alanlar temizleyelim. Bulunduumuz ortam havalandralm. Bandan beri söylediimiz bu uyarlara tekrar sk skya balanmalyz diye konutu.

çOCUKLAR DAHA UYUMLU

Yeni varyantn çocuklar etkileyip etkilemeyecei ile ilgili Taova, Omicronda yüzde 10 kadar, olgunun çocuklarda olduu söyleniyor. çocuklar belirtisiz geçirebiliyor ama virüsü yayabilirler. Eer toplum bakl istiyorsak, yüzde 70-80 baklk kazansn, diyoruz. Buna çocuklar da dahil. çocuklara gerekli hijyen ortam salandnda çok da güzel maskelerini de takyorlar, ellerini de ykyorlar. Gördüüm kadaryla çocuklar erikinlerden daha uyumlular. çok kalabalk snflarn olmamas, el dezenfektanlarnn snf ve okul koridorlar gibi gerekli her yerde olmas, snflarn yeterince temizlenmesi ve havalandrlmas gibi birtakm imkanlar salandnda yüz yüze eitimin önünde de bir engel yok dedi.

Pandeminin devam edeceini vurgulayan Prof. Dr. Taova, Pandemide 2022yi de göreceiz. Belki 2022nin sonuna doru ama bütün bunlar belirleyecek unsur toplumun hatta tüm dünyann baklanm olmasdr. Alanma oran düük olursa yeni çkacak olan varyant bizim alar da boa çkarabilir. En büyük korkumuz o. Daha ar seyreden bir hale dönebilir ya da virüs bu mutasyonlarla kendini tamamen yok edebilir. Daha hafif bir forma dönüebilir. Önümüzdeki yl da önlemleri almaya devam etmemiz gerekiyor. Ölüm oranlarnn azaltlmas için de a olunmas gerektiini tekrar vurguluyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git