Prof. Dr. Usta: Koronavirüse karşı nazal aşı ve burun spreyi çok başarılı

Farmakolog Prof. Dr. Coşkun Usta, koronavirüse karşı üretilen nazal aşı ve burun spreyiyle Covid-19’dan korunmada önemli başarı sağlandığını söyledi. Usta, “Artık ‘nasıl sosyalleşebiliriz’in formülü aranıyor. Mesela metroya bineceksiniz. Binmeden önce bu spreyden burnunuza sıkıyorsunuz ve virüs burnunuzdan içeri girince bacakları ve kolları kırılıyor. Yani yapısı bozuluyor ve tutunup akciğerlere inemiyor” dedi.

Haberler 24.03.2021 - 01:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkisi altna alan ve a çalmalarnn devam ettii koronavirüsle ilgili son çalmalar deerlendiren Farmakoloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Cokun Usta, koronavirüsün Türkiyede görüldüü günden bu yana geçen bir yllk sürede vaka saylarnn çok fazla deimediini, ancak ölüm oranlarnn azaldn ifade etti. Prof. Dr. Usta, Bu durum virüse kar bir eylerin baarldnn aslnda göstergesi. Ölüm oranlar düüyor. Virüsü tanyoruz ve onu nasl alt edeceimizin yollarn deniyoruz. çok güzel, umut verici çalmalar görüyorum dedi.

ARTIK NASIL SOSYALLEEBLRZN FORMÜLÜ ARANIYOR

Koronavirüse kar tüm dünyann elinden geldii ölçüde hzla bir eyler üretip ortaya koyduunu da anlatan Prof. Dr. Usta, koronavirüsü etkisiz hale getirecek burun spreyinin Kanadal bir firma tarafndan üretildiini söyledi. Sprey sayesinde virüsün çok ksa sürede etkisiz hale getirildiini ifade eden Prof. Dr. Cokun Usta, öyle konutu:

Kanadal bir irket sadece burun spreyi ve gargara eklinde kullanlacak bir ilaç üretti. Faz 2 çalmasn yaptlar. Yüzde 99 orannda baar saladlar. Kalabalk bir ortama girilirken bu spreyi burnunuza skyorsunuz ve virüs kapmyorsunuz. Baknz bu çok önemli bir gelime. Artk nasl sosyalleebilirizin formülü aranyor. Mesela metroya bineceksiniz. Binmeden önce bu spreyden burnunuza skyorsunuz ve virüs burnunuzdan içeri girince bacaklar ve kollar krlyor. Yani yaps bozuluyor ve tutunup akcierlere inemiyor. çok baarl bir yöntem.

Prof. Dr. Cokun Usta, alarn daha kolay yaplabilmesi için bir Hindistanl firmann nazal ay gelitirdiini, bu ann ksa sürede koldan yaplmas yerine burundan sprey halinde yaplabileceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git