Prof. Dr. Yusuf Üstün: Hamilelikte değil öncesinde diyet yapın

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Üstün, obezitenin hamilelikte bebek ölümlerine kadar gidebilen riskleri attırdığını ancak hamile kalındıktan sonra zayıflama çabasının da sakıncalı olduğunu açıkladı.

Haberler 10.05.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Üstün, beden kitle indeksindeki her 1 kg/ m2lik artn eker skln yüzde 1, sezaryen ihtimalini de yüzde 7 artrdna dikkat çekti.

DOUM UZARKEN, EMZRME SÜRES AZALIYOR

Obezitede en pratik hesaplama yönteminin beden kitle indeksi olduunu hatrlatan Üstün, Bu indeks, kiinin vücut arlnn, boy uzunluunun karesine bölünmesiyle elde edilen saysal bir deerdir. Obezite, gebelik öncesi vücut kitle indeksinin 30 kg/m2 veya üzerinde olmas olarak tanmlanmaktadr dedi. Üstün, obez kiilerde gebelie bal risklerin nasl arttn öyle açklad:

Suni sanc balanmas, normal kilolu gebelere göre obez gebelerde daha yaygndr ve baarszl konusunda çalmalarda artm gözlenmektedir. Her 5 kg/m2lik artta ise gebelik zehirlenmesi riski 2 katna çkar. drar yolu enfeksiyonlarnn yüzde 40 artt rapor edilmitir. Sezaryende de bebein çkarlmasna kadar geçen süre uzar, 1000 ml üzerinde kanama riski ve cilt enfeksiyonu, pht atmas riski artar. Bu tür gebeliklerde emzirmenin balamas da daha geç olur ve emzirme süresi ksalr. Bebek ölümleri skl da obez gebelerde artmaktadr.

ERKEN DÖNEMDE EKER TARAMASI YAPILMALI

Üstün, obez gebelerde rutin doum öncesi bakmn daha dikkatli yaplmas gerektiini vurgularken, eker taramas erken dönemde gerçekletirilmeli, diyet, egzersiz ve uygun kilo alm için özen gösterilmelidir. Gebelik döneminde zayflama programlarnn uygulanmas, gerek bebei gerekse süt salnmn olumsuz yönde etkileyeceinden sakncaldr. Önerilen gebelik öncesi dönemde uygun arla gelmektir. Ancak bu salanamadysa gebeliin balangcndan itibaren annenin yanl beslenme alkanlklar düzenlenmelidir ve emzirme desteklenmelidir dedi.

Ana Sayfaya Git