Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak: Kanser çağın vebası

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, kanserde genetik faktörlere ve erken teşhise dikkat çekerek, "Kanser çağın vebası, kalp hastalıklarından sonra dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada geliyor" dedi.

Haberler 04.04.2019 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hzla art gösteren kanser, dorudan veya dolayl olarak birçok insan etkiliyor. Hastala dikkat çekmek ve farkndalk oluturmak için her 1-7 Nisan Kanser Haftasnda çeitli etkinlikler düzenleniyor. Kanser haftasn çok önemli bulduunu ifade eden Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Zehra Nee Kavak, kanserden korunmann yöntemlerini sralayarak dikkat edilmesi gerekenlere yönelik açklama yapt.

DÜNYADA HER YIL 14 MLYON K KANSERE YAKALANIYOR

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Zehra Nee Kavak, Kanser kalp hastalklarndan sonra dünyada ölüm nedenleri arasnda ikinci srada geliyor. çan vebas diye adlandrlyor. Dünyada ylda ortalama 14 milyon kii kansere yakalanyor. Bu hastalarn 8.2 milyonu her yl hayatn kaybediyor. Yani önemli bir problemle kar karyayz. Erkeklerde en çok akcier ile prostat kanseri görülüyor. Kadnlarda ise meme kanseri birinci srada yer alyor. Dünyada her 8 kadndan birinde meme kanseri ortaya çkyor. Bunun yan sra rahim, rahim içi kanseri ve sigara tüketiminin artmasyla beraber kadnlarda da akcier kanserinin görülme skl yükseldi diye konutu.

KANSERN NEDENLER

Risk faktörlerinin bilinip zamannda önleyici tedavilerin yaplmasnn altn çizen Prof. Dr. Kavak, Kanserin nedenleri arasnda; öncelikle düzensiz beslenme, kötü sosyo ekonomik koullar, check up programlarnn düzgün izlenmemesi, genetik koullar, yatknlk, bir takm zararl alkanlklar ki sigara ve alkol ilk sray alyor ifadelerini kulland.

KANSERDEN KORUNMANIN YOLLARI

Genetik yatknln kanserle ilikisine dikkat çeken Prof. Dr. Kavak, Özellikle genetik yatknlk varsa, örnein eer bir kiinin anneannesinde ve annesinde meme kanser varsa bu risk 2,5 kat artyor. Risk altndaki kiinin düzenli tarama programna gitmesi gerekiyor. Yani genetik yatknl bilmek kendimizi korumak anlamnda ilk önemli basama oluturuyor. Takip protokollerinin buna göre olumas lazm. Riski azaltan en önemli faktör erken tehis. Düzenli beslenme de çok önemli, katk maddeleri içeren gdalardan uzak durmak gerekiyor. Doal ve ilenmemi besinleri tüketmeliyiz. Sigara ve alkolden uzak durup, düzenli egzersiz yapmalyz. Hiçbir ey yapamyorsak bile haftada 4 gün tempolu yürümeliyiz dedi.

EMZRME KADINLARI KANSERDEN KORUYOR

Geç yataki hamileliin kanser riskini dorudan artran bir sebep olmadn belirten Prof. Dr. Zehra Nee Kavak, Meme kanseri için belki risk faktörü oluturabilir. çünkü meme kanseri erken doum yapm olan ve bebeini uzun süre emziren annelerde daha az görülüyor. Emzirme kadnlar kanserden koruyor diye konutu.

STRES HASTALIKLARI TETKLYOR

55 yandan sonra emekliliin erken ölüm nedenleri arasnda olduunu hatrlatan Prof. Dr. Zehra Nee Kavak, Stres kanserin nedenleri arasnda önemli bir faktör. Sporun üzerinde durmamzn en önemli nedenlerinden bir tanesi de stresi azaltc bir etkisinin olmasdr. Aratrmalara göre stresle ba edemeyen insanlarda belli tür hastalklar çok daha net ve erken ortaya çkyor. 55 yandan sonra emeklilik erken ölüm nedenleri arasnda. Erken emekli olanlar daha uzun süre yayor. Kansere yakalanma riskini de azaltyor. çünkü günlük hayatlarnda strese daha az maruz kalyorlar. ehirde yaayanlar daha çok stresle hayatlarna devam ediyorlar. Eer stresi azaltmak istiyorsak kendi kendimize yöntemler gelitireceiz. Düzenli yürüyü, diyet, yoga, pilates ve terapi gibi yöntemler önemli ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git