Prof.Dr.Gülmez: Güneş girmeyen eve verem mikrobu girer

Prof. Dr. İnci Gülmez, 'Güneş girmeyen eve doktor girer' atasözünün en çok tüberküloz hastalığında anlam ifade ettiğini söyledi. Prof. Dr. Gülmez, "Çünkü güneşten gelen ultraviyole ışınları tüberküloz (verem) mikrobunu kısa sürede öldürür" dedi.

Haberler 18.01.2017 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. nci Gülmez, tüberküloz (verem) hastal konusunda toplumun yeterince bilinçlenmesi gerektiini söyledi. Prof. Dr. Gülmez, Tüberküloz hastal damlack yoluyla ve solunum yoluyla bulaan bir hastalktr. 5 yan altndaki kiilerde, AIDS hastalarnda, uyuturucu ve alkol bamllarnda, mide ameliyat geçiren kiilerde, ince barsandan bypass ameliyat olanlarda, mahkmlarda ve salk personelinde tüberküloz daha sk görülmektedir. Aktif tüberküloz hastas, öksürme, haprma, nefes, yani vücudundaki tüberküloz basilini darya vermesiyle, etrafndaki insanlara bu hastal bulatrr. Yani aktif tüberküloz hastas olan biriyle ayn odada uyumamalyz. Ayn evde tüberküloz hastas ile yayorsak, kesinlikle evimizi sürekli havalandrmalyz. Fakat en önemlisi tüberküloz mikrobunun son derece hassas olduu güne nlarnn, bulunduumuz ortama girmesini mutlaka salamalyz. Bu balamda atalarmzn da söyledii gibi (Güne girmeyen eve doktor girer) atasözü çok önemlidir. çünkü güne nlarnn verdii ultraviyole ile tüberküloz mikrobu ksa sürede ölür. Eer güne nlarn alamayacak bir yerde yayorsak, ultraviyole lamba bulundurmalyz. Biz hastanemizde tüberküloz tehisi koyduumuz hastalarmz tek kiilik odalara yatryoruz ve odalarda kesinlikle ultraviyole lamba bulunduruyoruz dedi.

DÜNYA NÜFUSUNUN 3TE 1, VEREM MKROBU LE ENFEKTE

Tüberküloz hastalnn Türkiyede ve dünyada görülme skl ile ilgili Prof. Dr. Gülmez, unlar söyledi:

Tüberküloz oldukça sk görülen bir hastalktr. Dünya nüfusunun 3te 1i tüberküloz basiliyle enfekte, yani vücudunda tüberküloz mikrobu tamaktadr. Fakat bu 3te 1 nüfusun hayat boyunca yüzde 10u kadarnda aktif hastalk ortaya çkmaktadr. Dolaysyla 6 milyar olan dünya nüfusunun 2 milyar tüberküloz mikrobuyla enfekte. Fakat sonrasnda bu mikrop hayatnn herhangi bir döneminde ortaya çkmaktadr. u anda dünyada 11 milyon civarnda aktif tüberküloz hastas bulunmaktadr. Türkiyede ise 2005 ylnda aktif tüberküloz hastas 19 bin iken, 2015in sonlarna doru bu rakam 12 bine kadar inmitir. Bir ülkede, bir bölgede tüberküloz mikrobunu saçan kiileri tedavi edersek, bulamasn ve bakalarnn hasta olmasn önleyebiliriz. Hekim olarak bizim hedefimiz, aktif tüberküloz mikrobu tayan kiiyi en hzl ekilde tedavi etmek ve tüberküloz hastalnn tamamen yok olmasn salamaktr.

Tüberküloz hastalnn tedavisi konusunda ise Prof. Dr. Gülmez, Tüberküloz mikrobu vücudumuzda 4 ayr formda bulunmaktadr. Bunlarn her birine etki eden tüberküloz ilaçlar birbirinden farkldr. Tüberküloz tedavisi tek ilaçla yaplamaz, 4 grup ilaçla tedavi yaplabilir. Günümüz koullarnda tüberküloz hastalnn tedavisi en az 6 aydr. Bunun için de ilk iki ay boyunca 4 ayr grupta ilaçlar veriyoruz, ikinci ayn sonunda eer tüberküloz mikrobu verdiimiz ilaçlara duyarl ise, sonraki 4 ay daha kullandmz 2 grup ilaçla tedaviye devam ediyoruz. Buna göre de toplam tedavi süresi 6 ay olmaktadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git