Propolis umut verici!

Prof. Dr. Sibel Silici, propolis başta olmak üzere diğer arı ürünlerinin bağışıklık sistemini düzenleyici ve uyarıcı etkilerinin bulunduğunu söyledi.

Haberler 09.05.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- 27 yldr propolis üzerinde çalan ve bu konuda yapt çalmalarla çok sayda uluslararas ödülün sahibi olan Prof. Dr. Sibel Silici, çalmalarn kitaplatrd. Prof. Dr. Sibel Silici, propolis bata olmak üzere dier ar ürünlerinin baklk sistemini düzenleyici ve uyarc etkilerinin bulunduunu söyledi.

BAIIKLIK SSTEMN YÜKSELTMYOR, DÜZENLYOR

Ar ürünlerinin bu yönüyle hem bakteriyel hem de viral enfeksiyonlara kar koruma saladn belirten Prof. Dr. Silici, Baklk sistemi; tp dilinde immünite, vücudumuza dardan giren yabanc cisim ve mikroorganizmalara vücudumuzun bütün mekanizmalaryla kar koymas anlamna gelir. Doal baklk ya da kazanlm, edimsel baklk olarak ikiye ayrabiliriz. Doal baklk doutan var olan, genetiimizle kazandmz baklk anlamna gelir. Ama kazanlm baklk, salkl beslenme, spor yapma, kaliteli uyku gibi faktörlerle güçlendireceimiz bir baklk sistemidir. Propolisin baklk sistemi üzerine uyarc ve düzenleyici etkisi var. Baklk sistemini yükseltiyor demek yanl olur, çünkü kimi zaman baklk sistemini yükseltmek istenen bir durum deildir. Bu nedenle biz propolisin bu etkisini önemseriz; baklk sistemini uyarr ve düzenler. Sadece propolis deil, perga gibi, ar sütü gibi ar ürünleri de baklk sistemini destekleyicidir. Hem bakteriyel hem viral enfeksiyonlardan korunmak için bu ürünlerden faydalanabiliriz dedi.

Propolisten faydalanmak için doru ve dozunda kullanmn önemine dikkat çeken Prof. Dr. Silici, Ham propolisi kullanmann yol açabilecei baz skntlar var. Bu nedenle doru ekilde ekstrakt edilmi, kimyasal içermeyen, mümkün olduu kadar sala faydal propolis ürünlerini kullanmak gerekli. Bunu anlamak için ürünün içeriine bakmak yeterlidir diye konutu.

PROPOLSN NSAN ÜZERNDEK ETKLER LK KEZ ARATIRILIYOR

Türkiyede propolisin insan üzerindeki etkilerini ölçmek için ilk kez Erciyes Üniversitesinde bir çalma balattklarn kaydeden Prof. Dr. Silici, Bugüne kadar propolisle ilgili yaptmz çalmalar, özellikle doz çalmalarn belirleyebilmek için hep laboratuvar ortamnda ya da deney hayvanlar üzerinde test etmitik. nsanlar üzerinde yaplan çalma hep hayalimiz oldu. Bunun için Erciyes Üniversitesi Etik Kurulu ve Salk Bakanlndan gerekli izinleri aldk ve çalmamza baladk. Bu çalmada, kavak tipi propolisin aktif bileeni olan; kafeik asit fenitil estilinin kanda hangi saatte, hangi düzeye ulat ve vücuttan ne zaman atldn, ayn zamanda da baklk markörlerini belirledik. imdi analizlerini yapyoruz. Yakn zamanda da uluslararas makale haline dönütüreceiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git