Prostat kanseri her 12 erkekten 1’ini etkiliyor

Prostat kanseri her 12 erkekten birini etkiliyor. Prostat kanserinin en yaygın kanser türleri arasında dördüncü sırada yer aldığını belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cemil Uygur, “Prostat kanseri, erken evrede yakalandığında tedavi edilebiliyor. Risk altındaysanız, 40 yaşınızdan sonra, ailenizde prostat kanseri yoksa da 50 yaşınızdan sonra yılda bir kez PSA ölçümü ve prostat muayenesi yaptırın” dedi.

Haberler 12.09.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prostatn erkek üreme sisteminin bir bölümü ve idrar kesesinin altnda bulunan küçük bir salg bezi olduunu hatrlatan Üroloji Uzman Prof. Dr. Cemil Uygur, Prostat kanserine ek olarak orta ya üstü erkeklerin günlük hayatn zorlatran prostat bezi büyümesi de sk idrar sktrmas ve idrar tam olarak boaltamama olarak belirti veriyor açklamasnda bulundu.

Ürolojiye bavuran 40 ya üstü tüm erkeklere prostat kanseri taramas yaplyor

Prostattaki büyümenin 40l yalardan sonra dikkat çektiini ve ikayetlerin bu dönemde arttn söyleyen Prof. Dr. Cemil Uygur Hastalar çounlukla idrar akmnn zayflamas, sk sk tuvalete gitme istei, tuvalette tam boaltm yapamama, gece idrar sktrmasyla uykudan uyanma ikayetleriyle hekime bavuruyor dedi. Hangi nedenle olursa olsun üroloji polikliniine bavuran 40 yan üzerindeki kiilerin muayenesinde ilk olarak, hastann prostat kanseri olup olmadnn aratrldn söyleyen Prof. Uygur, çünkü kendine has belirtisi bulunmayan prostat kanseri yalnzca ileri evrede, idrar yolunda skmaya neden olabiliyor dedi.

Prostat kanseri hiçbir belirti vermeyebiliyor

Prostat kanserinin erken dönemde herhangi bir belirti vermediini vurgulayan Prof. Dr. Cemil Uygur Genel olarak geç dönemde ortaya çkan ikayetler idrara çkmada zorlanma, idrar yaptktan sonra idrar varm hissi, kesik idrara çkma, gece uykudan uyanp sk idrara çkma olabilirken, bazen de hiçbir belirti olmayabiliyor eklinde konutu.

Risk faktörleri

Prostat kanserinin sebeplerinin kesin olarak bilinmediini vurgulayan Prof. Dr. Cemil Uygur, risk faktörlerini öyle sralad:

Ya: En önemli risk faktörüdür. 45 ya altnda nadir görülür. Yalandkça risk artar.

Aile öyküsü: Erkek kardeinde, babasnda prostat kanseri olanlarda risk daha fazladr.

Irk: Aratrmalara göre Afrikal Amerikallarda, beyazlardan daha yaygndr.

Diyet: Hayvansal yadan zengin ve et içeren gdalarla beslenmek, baz çalmalara göre riski artrmaktadr.

Ana Sayfaya Git