Prostat kanseri tanı uyarısı geldi

Üroonkoloji Derneği, 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla prostat kanserinin tanı ve tedavisine ilişkin uyarılarda bulundu.

Haberler 16.09.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroonkoloji Dernei Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. Süleyman Ataus, yazl açklamasnda, ürolojik ikayetleri olan kiilerin doktora bavurmay ihmal etmelerinin en önemli nedenlerini utanma ve yaknmalar göz ard etmeleri eklinde sralad.

Dünya nüfusunun genel olarak 6da 1inin kanser nedeniyle hayatn kaybettiini, Dünya Salk Örgütünün verilerine göre 2018de 9,6 milyon hastann kanser nedeniyle yaamn yitirdiini aktaran Ataus, u bilgileri verdi:

Verilere göre Türkiyede 2018de 210 bin 537 yeni kanser vakas görülürken, kanser nedeniyle hayatn kaybedenlerin says 116 bin 710 olarak raporland. Dünyada olduu gibi Türkiyede de benzer ekilde erkeklerde en sk görülen kanser türü akcier, takiben prostat kanseridir ve prostat kanseri, akcier kanserinden sonra kansere bal ölümlerde ikinci sradadr. 2018 yl istatistiklerine göre, dünya genelinde 1,28 milyon hasta prostat kanseri tans alrken, ülkemiz açsndan istatistiki veriler net olmamakla beraber, Üroonkoloji Derneinin yapt aratrmaya göre erkek popülasyonumuzda prostat kanseri solid organ tümörü olarak en sk karlalan tümördür. Son bilgiler ülkemizde de 12 erkekten birinin prostat kanseri tans ald yönündedir.

Ataus, prostat kanserinin sk görülmesi ve kansere bal bal ölümlerde erkeklerde ikinci srada yer almas nedeniyle 1990larn bandan itibaren PSA ile tarama çalmalar yapldn ve ciddi mesafe alndn belirterek, PSA taramasnn özellikle metastatik hastalk görülme oranlarnda dümeye yol açtn anlatt.

Son 25 yldaki gelimelerin hastaln biyolojisinin daha iyi tannmasna, tan ve tedavi algoritmalarnda ciddi deiikliklere neden olduunu kaydeden Ataus, unlar önerdi:

Erken tanya yönelik olarak klinik yaklamlar, risk grubundaki erkeklerde (ülkemiz için özellikle ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunanlarda) 40 yanda ürologlar tarafndan yaplan prostat muayenesi ve PSA testi yaplmas önerilirken risk grubunda olmayanlarda bu kontrollerin 50 yanda balamas önerilmektedir.

TANIDA MR DÖNEM

Üroonkoloji Dernei Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Sözen de prostat kanserinden üphelenilen hastalara rutin testlerin yannda Multiparametrik Prostat MR çektirildiini belirtti.

Söz konusu özel prostat MRnda prostat bezinde kanser için üpheli bir alan olup olmadnn deerlendirildiini aktaran Sözen, yeni yöntemin salad avantajlar, gereksiz tan orann düürmesi, klinik önemsiz hastalk tan orannn azalmas, yüzde 90lara varan oranlarda yüksek dereceli, hayat tehdit eden prostat kanseri tehisi koymay salamas eklinde sralad.

Sözen, prostat kanserinin lokal tedavisinde gelecekte tüm organ tedavi etmek yerine görüntülemeye dayal hedefe yönelik fokal tedavilerin ön plana çkacana iaret etti.

ÜLKEMZDE ROBOTK CERRAH PROSTAT KANSERNN TEDAVSNDE AKTF OLARAK KULLANILIYOR

Üroonkoloji Dernei Genel Sekreteri Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapç ise prostat kanserinin tedavisinin hastaln evresine göre deiiklikler gösterdiine deinirken, öyle devam etti:

Prostat kanseri tedavisinde dier birçok kanser türlerinde görmeye altmz klasik yaklamlar dnda izlem protokolleri önemli bir yer tutmaya balamtr. Prostat kanseri biyolojisi itibaryla özel bir kanser olma ayrcal bulunmaktadr. Lokalize hastalkta dünya genelinde en çok bavurulan tedavi yöntemi cerrahidir. Radikal Prostatektomi ameliyat sadece ABDde ylda 80 bin hastaya uygulanmaktadr. Bu cerrahi teknikle ilgili olarak son yllardaki en önemli gelime yönteminin robot yardmyla laparoskopik olarak yaplmasdr. Ülkemizde de robotik cerrahi çeitli merkezlerde prostat kanserinin tedavisinde aktif olarak kullanlmaktadr.

Eskiçorapç, erken kemoterapi/yeni jenerasyon hormonal tedavi uygulamalar ile metastatik hastalkta standart androjen deprivasyon tedavisine kemoterapi/yeni jenerasyon anti-androjen tedavilerin erken dönemde eklenmesinin özellikle yüksek hacimli metastatik hastalkta ciddi sakalm avantaj salandn anlatt.

PROSTAT KANSER TEDAVS ALAN HASTALARIN RUTN TAKPLERNDE TELETIP UYGULAMALARI ARTTI

Üroonkoloji Dernei Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. lker Tinay, Kovid-19 pandemisinin etkisine ilikin u bilgileri paylat:

Salgnn balangcndaki adaptasyon sürecinde, dier hastalklarda olduu gibi prostat kanseri hastalarnn tan ve tedavi süreçlerinde de kaçnlmaz olarak gecikmeler meydana gelmitir. Dernek olarak salgn sürecinde meslektalarmzla paylatmz klavuz ile bilimsel veriler nda pandemi srasnda prostat kanseri tan ve tedavisine yönelik olarak uygulamalara dair önerilerde bulunulmutur. Genel olarak bu süreçte, salgn öncesi yeni tan alm erken evre hastalk tedavisinde erteleme yaklam ön planda olurken, ileri evre hastalk varlnda ise tedavilerde gecikme yaplmamas yaklam önerilmitir. Salgn sürecindeki belki de en ilgi çekici gelime, daha önce prostat kanseri tedavisi alan hastalarn rutin takiplerinin aksamamas amacyla teletp uygulamalarndan artan oranda faydalanlmas eklinde görülmektedir. Mevcut salgnn genel salk hizmetlerinde olduu gibi prostat kanseri tan ve tedavisinde meydana getirdii ya da getirecei etkiler, ileriki dönemlerde yaplacak çalmalarla daha net anlalacaktr.

Ana Sayfaya Git