Prostat Kanserine Karşı 6 Koruyucu Öneri

Dünyada yaklaşık her 4 dakikada bir erkeğe prostat kanseri tanısı konuyor. Hastalığın erken teşhis edilmesiyle son derece etkili sonuçlara ulaşılsa da amaç; prostat kanseri gelişimini önlemek. Bu doğrultuda da çalışmalar devam etmekle birlikte prostat kanserinde yaş, ırk, genetik özellikler gibi risk faktörlerini değiştirmek mümkün olamıyor.

Haberler 27.09.2017 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji ve Üroonkoloji Uzman Prof. Dr. Can Öbek ancak, beslenme ve baz yaam tarz deiiklikleriyle prostat kanseri geliim ve ilerleme riskini azaltmann mümkün olabildiine iaret ediyor.

Yala birlikte art kaydeden prostat kanseri hala erkeklerde en yaygn görülen kanserlerin banda yer alyor. Hastaln gelime riski yalandkça artyor ve 65 ya üste her 10 erkekten 6s prostat kanseri tans alyor. Yaygnl bu denli yüksek olmasna karn erken tanyla çok iyi sonuçlara ulalabilmesi prostat kanserinin yüz güldürücü noktasn oluturuyor. Hastal erken tespit edilen erkeklerin büyük çounluu, herhangi bir semptom yaamadan tedavi edilebiliyor. Bu nedenle prostat kanseriyle ilgili doru bilgilere sahip olmak hem hastaln önlenebilmesinde, hem de erken tansnda son derece önem tayor. Acbadem Taksim Hastanesi Üroloji ve Üroonkoloji Uzman Prof. Dr. Can Öbek, bu dorultuda tüm dünyada Eylül aynn Prostat Kanseri Farkndalk Ay olarak kabul edildiini ve çeitli bilinçlendirme çalmalarnn yapldn belirtiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Can Öbek, prostat kanseri riskini azaltt kantlanm olan yaam tarz önerilerini ise öyle sralyor.

Salkl kiloda olun

Fazla kilolu ya da obez genç erkekler yaam tarzlarn deitirip kilo vererek hastaln gelimesinin önüne geçebiliyor. Bununla birlikte kanser tans konmu dehi olsa, kilo vermek hastaln gelime hzn yavalatt gibi metastaz riskini de düürebiliyor. Dolaysyla genç yatan itibaren fazla kilonuz varsa gerekirse bir uzmandan destek alarak bunlardan kurtulun. Harekete geçmek hiçbir zaman geç olmadn bilin.

Sebze ve meyve tüketimine arlk verin

Salksz beslenme ve imanlk, saldrgan prostat kanseri için risk faktörleri arasnda gösteriliyor. Ayrca antioksidan özellikleri de bulunan sebze ve meyveleri tüketmek prostat kanseri riskini düürmeye de yardmc oluyor. Gün içinde her öünde sebze ve meyve arlkl beslenmek, prostat kanserine kar sizi koruyabilecei gibi daha az kalori alarak kilo kontrolünüze de yardmc olacak. Bununla birlikte beslenmenizde, eker ve beyaz un içerii yüksek olan erbetli tatllar gibi rafine karbonhidratlardan da uzak durmaya çaln.

Doymu ya tüketimini azaltn

Hayvansal yalarn fazla tüketimi ve prostat kanseri risk art arasndaki ilikinin çalmalarla gösterildiini belirten Prof. Dr. Can Öbek, Genel olarak prostat sal için doymu yalarn az tüketilmesi gerekiyor. Bu nedenle, içeriindeki doymu ya oran yüksek, tam yal sütten elde edilmi ürünler, yal koyun ve dana eti, tavuk ve hindi derisi gibi hayvansal gdalar mümkün olduunca az kullann. Yemeklerinizde, hayvansal deil, bitkisel yalar tercih edin diyor.

Sofranzda balk için daha fazla yer açn

Birçok çalma, omega 3 ya asitleri açsndan zengin olan baln prostat kanserinden de korunmaya yardmc olduunu gösteriyor. Bu nedenle sofralarnzda bala daha fazla yer verin. Balk salkl beslenme ve kilo kontrolünde de size destek salayacaktr.

Egzersizi yaamnzn parças yapn

çalmalar, düzenli egzersiz yapan erkeklerde prostat kanseri riskinin daha düük olduunu gösteriyor. Egzersizin prostat kanseri için koruyucu etkisinin yansra, tan alan erkekler için hastaln seyrinde de son derece önem tayor. Tedavi süreci ve sonrasnda egzersiz yapmak, hem tedavi etkinliini arttryor, hem de kullanlabilecek ilaçlarn olas yan etkilerine kar vücudu koruyor. Prof. Dr. Can Öbek, bu nedenle genç yalardan itibaren erkeklerin sporu bir yaam ekli haline getirmeleri gerektiini söylüyor. Prof. Dr. Can Öbek, Salkl cinsel yaam, prostat ve kalp-damar sistem sal için düzenli egzersiz her erkein hayatnn parças olmal. Yürüme, kou, yüzme ya da bisiklet. Kendi salnz için uygun, elenceli bir spor aktivitesi bulun ve düzenli yapmaya gayret edin. Hatta arkadalarnz da buna tevik edin diyor.

Sigara içmeyin

Sigara ve prostat kanseri arasnda yakn bir iliki olduu biliniyor ve bu konuyla ilgili aratrmalar youn ekilde devam ediyor. Sigarann prostat kanseri riskini artrd biliniyor. Ancak bilinen bir dier kesin bir ise, sigara prostat kanseri tans alan erkeklerde hem hastaln seyrini hzlandryor, hem de ölüm riskini artyor. Sigaray brakanlarda ise bu riskler azalyor. Dolaysyla hem prostat kanserinden korunmak isteyen hem re prostat kanseri tehisi konan erkeklerin mutlaka sigaray brakmalar gerekiyor.

Ana Sayfaya Git