Prostat Kanserinin En Sık Görülen 7 İşareti

Prostat kanseri, erkeklerde ortaya çıkan kanserler arasında ilk sırada yer alıyor. Genetik faktörler ve ailesel öyküyle yakın bir ilişkisi bulunan hastalık, erken evrede belirti vermeden sinsice ilerleyebiliyor. Bu nedenle özellikle ailesinde birinci derece yakını prostat kanseri olan kişilerin 40 yaşından sonra ailesel geçmişi bulunmayanların ise 50 yaşla birlikte yıllık prostat muayenelerini ve kan tahlillerini düzenli olarak yaptırması gerekiyor.

Haberler 06.06.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memorial Diyarbakr Hastanesi Üroloji Uzman Prof. Dr. Abdullah Gedik, prostat kanserinin erken tehisi ve en belirgin 7 belirtisi hakknda bilgi verdi.

Prostat sorunlar ileri yala birlikte ortaya çkar

Prostat, erkeklerde ergenlik dönemden itibaren büyüyerek görev yapmaya balayan ve 25 yaa kadar fonksiyonlar artan, sonrasnda da faaliyetinde yava yava azalma görülen bir organdr. Prostat hastalklar genç ve orta yalarda daha çok iltihabi hastalklar olarak kendini gösterebilir. leri yalarda ise büyümeye bal olarak iyi huylu büyüme ve prostat kanseri oluabilir. Prostat hastalklar ve kanserleri, her pasta için farkl seyir gösterir. Özellikle iyi huylu prostat büyümesi bazen hastada herhangi bir soruna neden olmazken, prostat kanseri ise erken dönemde tespit edilmediinde yaam tehdit edici sonuçlar oluturabilir.

Prostat kanseri sinsice ilerleyebilir

Prostatta meydana gelen ve kanser olmayan büyümeler, ksaca BPH olarak tanmlanr. Prostatn büyüyerek idrar akn yavalatmasna ya da tamamen tkanmasna yol açan BPH, idrar yolu iltihabnn geliip ilerlemesine ve kanama olaslnn artmasna neden olabilir. Prostat kanseri ise sessiz ve sinsi seyreden bir hastalktr. Özellikle 40 ve 60 yalar arasnda sk görülen hastalk, çok hzl bir ekilde ilerler ve hastann yaamn tehdit edebilir. 70 yandan sonra saptanan vakalar ise daha yava ilerler. Hastada idrar yolu ikayetleri, hastaln ileri evresinde ortaya çkar. drar yolu sorunlar nedeniyle doktora bavuran kiilerde, kanser hastalnn genelde ileri evreye ulam olduu görülür.

Prostat kanserinin bu belirtilerine dikkat!

Sk sk idrara çkma ve idrar yaparken yaanan zorluk,

drar aknda yavalama ve tuvalet ihtiyac sonras tam olarak idrar yapamama hissi,

Menide ya da idrarda kan görülmesi,

Boalma esnasnda ar,

Kask bölgesinde rahatszlk hissi,

Kemiklerde ar,

Sertleme sorunlar,

Elle muayene kanserin erken tehisi için önemli

Prostat kanseri, erken evrede yakalandnda tedavi baars yüksek kanser türleri arasnda yer alr. Prostat kontrolünde total PSA (Prostat Spesifik Antijen) seviyesinin ölçülmesi ve rektal yoldan prostatn muayenesi önemlidir. Bu ekilde prostatn büyüklük ve kvam açsndan deerlendirilmesi de mümkün olur. çünkü prostatn sertlii kanser açsndan uyarc bir bulgu olup bu sertlii tespit etmenin elle muayene dnda bir yolu uan için yoktur. Bunun yannda hastadan gerekli görüldüünde idrar tetkiki, kreatinin ve idrar akmnn hznn ölçümü, ultrasonografi ve PSAnn dier alt tipleri ile ilgili tahliller de istenebilir.

Ana Sayfaya Git