Prostatın 9 belirtisi

Erkeklerde genellikle 50’li yaşlardan sonra ortaya çıkan prostat sorunu, müdahale edilmediğinde yaşam konforunu bozarak, zamanla başka sağlık problemlerine neden olabiliyor.

Haberler 23.03.2022 - 01:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR

DYARBAKIR(SÖZ)-Üroloji Uzman Doç. Dr. Bülent Altunoluk, prostat büyümesi ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Prostat bir salg bezidir

Bir salg bezi olan prostat, mesanenin hemen alt ksmnda yer alan, içerisinden idrar kanalnn geçtii ve ayrca spermleri testislerden getiren tüplerin açld bir organdr. 18-20 gram arlndaki prostat, salg yapan hücrelerden (tubuloalveolar bezler) olumaktadr. Prostat bezinin asl fonksiyonu meniyi oluturan svnn bir bölümünü salglamaktr. Cinsel iliki ya da mastürbasyon srasnda çkan meninin % 90 prostat bezinde üretilir. Ayrca prostat, mesanenin azn skarak idrarn dar kaçmasn önlemektedir. Ters duran bir piramide benzeyen prostat, idrar kesesinin hemen üstünde bulunmaktadr.

Ya ilerledikçe büyüme oran artabiliyor

Prostat büyümesi, özellikle idrar yolunu daraltp sktracak ekilde prostatn iç ksmndaki bezlerin büyümesiyle kendini gösterir. Bu bezler büyüyünce, idrar akmna kar bir direnç oluturur. Dolaysyla hasta idrarn boaltabilmek için mesanesini daha güçlü kasmak zorunda kalr. Prostat ergenlik döneminde 2 katna çkar. 25-30 yandan sonra ise büyümeye devam eder. Prostat büyümesinin testosteron (erkeklik hormonu) ve östrojen (kadnlk hormonu) ile ilgili olduu düünülmektedir. 50 yandan sonra erkeklerin yarsnda prostat büyümesi görülürken, 60 yandan sonra erkeklerin % 65inde prostat büyümeye devam eder. 80li yalarda ise bu oran % 90n üzerindedir. Prostat bu dönemde elma büyüklüüne kadar eriebilmektedir.

Prostatn büyüdüünü gösteren belirtiler

Belirtiler genellikle 50 yandan sonra balamakta ve ya ilerledikçe artarak devam etmektedir. Ancak ailede özellikle prostat kanseri öyküsü varsa 40 yandan itibaren belirtiler konusunda dikkatli olunmal ve düzenli kontroller ihmal edilmemelidir.

drara balarken bir süre bekleme yani idrar baladktan sonra çknn geç balamas

Sk sk idrara çkma hissinin olumas

Geceleri idrar için kalkmak ve gün boyunca sk sk idrara çkmak

Mesanenin geç boalmas, iemenin uzun sürmesi

drar yaparken yanma hissi

Mesanede sanki idrar kalm hissinin olumas

drar bittikten sonra damla damla akn devam etmesi

Sk oluan idrar yolu enfeksiyonu

Mesanede ta oluumu

laç tedavisi ikayetleri azaltyor

Prostat büyümesinin ilaçla tedavisi mümkündür. laçla yaplan tedavinin amac hastann ikayetlerini azaltmaktr. Prostatn neden olduu tkanmaya müdahale etmek için alfa bloker ilaçlar verilmektedir. Yan etkileri düük olan bu ilaçlar, hastada belli bir süre rahatlama hissi verecektir. Ancak zamanla tkanmann derecesinin artmas nedeniyle açk ve kapal prostat ameliyatlar gündeme gelecektir. Prostat ameliyatnda; kapal ameliyatlar penis uç ksmndan idrar kanalna girilerek yaplmaktadr. Prostatn iç ksm parça parça kesilerek çkarlmaktadr. Lazerde ise prostatn iç dokusu buharlatrlmaktadr.

Ana Sayfaya Git