Prostatta "akıllı biyopsi" ile kanser tanısı

Prostat kanseri tanısında MR teknolojisiyle gerçekleştirilen biyopsiyle belirlenmesi zor olan iç kısımdaki tümörler tespit edilebiliyor

Haberler 23.09.2017 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prostat kanserinde, doku çözünürlüü yüksek olan ve doku yaplarn birbirinden ayrabilen gelimi görüntüleme yöntemi manyetik rezonans (MR) teknii kullanlarak yaplan hedefe yönelik biyopsiyle belirlenmesi zor olan iç ksmdaki tümörler yüzde 90n üstünde tespit edilebiliyor.

Yöntemle, özellikle ilk doku biyopsisi negatif çkan hastalarda prostatn daha iç bölgelerindeki tümörler saptanabildii için erken tan ve tedaviye eriim imkan elde ediliyor, biyopsi tekrar da ortadan kalkyor.

Üroonkoloji Dernei Bakan Prof. Dr. Sinan Sözen, prostat kanserinin dünya genelinde erkeklerde en sk görülen kanserler içinde yer aldn belirterek Veriler, ülkemizde 12 erkekten birinin prostat kanseri olduu yönündedir. dedi.

Akll biyopsi ile kanser tans

Amerika Birleik Devletleri Ulusal Kanser Enstitüsü verilerine göre, bu yl tan alm kanserler içinde prostat kanseri orannn yüzde 9,6 olduunu ifade eden Sözen, kansere bal ölümlerin yüzde 4,4ünün prostat kanserine bal olduuna dikkati çekti.

Sözen, prostat kanseri tans alan hastalarn tan annda yüzde 79unun organa snrl, yüzde 5inin ise dier organlara yaylm olduunu belirterek Organa snrl hastalkta 5 yllk yaam yüzde 100 iken, metastatik hastalkta bu oran yüzde 29,8lere dümektedir. dedi.

Prof. Dr. Sözen, tümörün baka organlara yaylmadan erken tan almasyla prostat kanserine bal ölüm orannn ciddi düzeyde dütüünü vurgulad. Özellikle ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan 40 ya üstü erkeklere ürolog muayenesinden geçmelerini ve özel bir kan testi olan PSA yaptrmalarn önerdiklerini aktaran Sözen, bu risk grubunda olmayanlarda ise kontrollerin 50 yanda balamasnn uygun olduunu bildirdi.

Son yllarda prostat kanserinin tan ve tedavisinde ciddi gelimeler yaandna iaret eden Sözen, Bu kapsamada klasik biyopsi yönteminin yannda hedefe yönelik biyopsiler ile sadece tümörü hedefleyen, dier organlarn korunduu Fokal Tedavi Yöntemleri uygulanyor. Bu gelimeler, tan ve tehiste büyük baarlar elde edilmesine olanak salyor. diye konutu.

- MR ile yaplan yöntemle, biyopsi tekrar ortadan kalkyor

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapç da prostat kanseri tedavisinde MR füzyon biyopsisi hakknda bilgi verdi. Hedefe yönelik uygulanabilen ve biyopsi tekrarn ortadan kaldran yöntemin akll biyopsi olarak nitelendirilebileceini belirten Eskiçorapç, prostat organndan doku biyopsisi yaplarak tan konulduunu ve bunun hala standart bir yöntem olduunu söyledi.

Eskiçorapç, özellikle ilk biyopsisi negatif çkan hastalarda iç ksmdaki tümörlerin tehisinin snrl olduuna iaret ederek biyopside artk güçlü bir manyetik alan ortamnda radyofrekans dalgalar araclyla görüntü oluturma teknii olan ve özellikle yumuak dokularn görüntülemesinde çok baarl sonuçlar alnabilen MR görüntüleme tekniinin kullanlmaya balandn aktard.

MR teknolojisinin kullanlmasyla prostat kanseri tehis ve tedavisinde önemli baarlar elde edildiini dile getiren Eskiçorapç, unlar kaydetti:

MR füzyon ile ultrason eliinde yaplan biyopsiler günümüzde özellikle ilk biyopsi negatif çkan hastalarda, iç ksm tümörlerinde çok faydal oluyor. Bu yöntemle, biyopsi tansal etkinlii yüzde 90larn üstüne çkt. Biyopsinin birkaç kez tekrarlanmasn salayan yöntemle, tümör tespit edilerek 3 boyutlu olarak görüntüleniyor ve tek seferde biyopsi alnabiliyor. Böylece, daha doru ve kesin tan konarak tedavi çok daha hzl planlanyor.

Son yllarda, prostat kanserli bölgelerin tansnda kullanlan multiparametrik MR, ultrasona göre çok daha yüksek baar göstermektedir. Üç farkl MR çekiminin tek seansta yapld multiparametrik MR ile prostat içindeki tümörün yeri net ekilde belirleniyor.

Ana Sayfaya Git