Prostatta yeni cerrahi yöntem

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan ürolog Doç. Dr. Yiğit Akın ve Prof. Dr. Ali Gürbüz, prostat kanseri ameliyatında geliştirdikleri yeni yöntemle bir ilke imza attı. Normalde altı trokar ile yapılan ameliyatı üç trokara düşürmeyi başaran ekip, bu yöntemle ameliyat olan 50'den fazla hastanın çok daha kısa süre içinde sağlığına kavuşmasını sağladı.

Haberler 16.07.2019 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ürolog Doç. Dr. Yiit Akn ve Prof. Dr. Ali Gürbüz, Extraperitoneal Laparoskopik Radikal Prostatektomi isimli yöntem ile, normalde alt trokar (delik) ile yaplan prostat ameliyatn üç trokar ile yaplabilir hale getirdi. Dünyada ilk olma özelliini tayan bu yöntem sayesinde, hastalar çok daha ksa süre içerisinde salna kavuuyor. Bugüne kadar 50den fazla hastann bu yöntem ile ameliyat edildiini belirten Doç. Dr. Yiit Akn, hastalarn yüzde 80inin ilk üç ay içerisinde idrarn tutabilir hale geldiini belirtti. 2015 Salk Bakanl verilerine göre prostat kanserinin Türkiyedeki erkeklerde ikinci sklkta görülen bir kanser türü olduunu ifade eden Doç. Dr. Akn, lk 36 hastalk verimizi, dünyada ilk seri olma özelliiyle yaynlam olmann gururunu tayoruz. Ayn zamanda imdiye kadar bu yöntemle ameliyat edilen hasta saymz 50yi am durumda. Hastalarmz ameliyattan sonraki birinci günde sondalar üzerlerinde takl iken evlerine rahatlkla gönderebiliyoruz. Bundan sonraki amacmz tekniimizi daha da gelitirmek ve ülkemizde de dünyamzda da bu tekniin sonuçlarn paylamak olacak dedi.

TEKNK HEM HASTA HEM DE CERRAHLAR çN GELTRLD

Birçok hastann bu yöntemden memnun olduunu ve farkl illerden bu ameliyat olmak için bavurduunu ifade eden Doç. Dr. Akn, çaltmz klinik ve hastane merkezimiz de bir referans merkezi olduu için, sklkla protat kanseri hastalaryla kar karya kalyoruz. Prostat kanserinde lokal hastalkta açk cerrahi, laparoskopik ve robot cerrahi yöntemi kullanlyor. Ben kendi ahsi tecrübemde bu yöntemlerle birçok hastay ameliyat etmitim. Tüm bu tecrübeleri sentezleyerek laparoskopik yöntemle karn içerisine girmeden sadece 3 delik açlarak uygulanabilen yeni bir yöntem gelitirdik. Bu yöntemi de hastalarmzda baaryla uyguladk. Bu yöntemin avantaj, hastalarn çok erken sürede toparlanp salna kavuabilmesidir. Kanserden tamamen kurtulup, ksa sürede idrarlarn tutmaya balyorlar. Klasik yöntemde ameliyat bir cerrah, bir yardmc cerrah ve bir asistan olmak üzere üç kiilik bir ekiple gerçekletiriliyor. Bizim tekniimizde ise sadece iki kii bu ameliyat baaryla gerçekletirebilir. Tekniimizi hem hasta hem cerrah açsndan gelitirdik. Yöntemin ameliyat srasnda cerrahn pozisyon deiiklii ile laparoskopi yapan cerrahlara has kamburluk ve bel ars ikayetlerini de ortadan kaldrdn düünüyoruz diye konutu.

zmir Katip çelebi Üniversitesi Atatürk Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz ise, ekibi kutladn belirterek, bu köklü kurumun her geçen gün yeni baarlara imza attn, dünya ölçeinde saygn, kabul gören akademik bir kadroyla çalmann bir ayrcalk olduunu ifade etti.

Ana Sayfaya Git