Psikolog Mavi: Çocuğa cinsel eğitime 4 yaşında başlanmalı

Psikolog Meriç Mavi, çocuğa 34 yaşlarından itibaren mahrem bölgelerini kimseye açmaması, banyo veya tuvalet ihtiyaçları için sadece annebabadan yardım istemesi ve kendisine bir dayatma olduğunu fark ettiğinde çığlık atması gerektiğinin anlatılmasını istedi.

Haberler 12.07.2018 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolo Meriç Mavi, çocua yönelik cinsel taciz ve istismar konusunda uyarlarda bulundu. Özellikle çocua yaplan cinsel istismarda neden, niye demenin dahi vakit kayb olarak görülmesi gerektiini kaydeden Meriç Mavi, Son yllarda giderek artan vakalar, çocuun yan engel tanmad için çocuk neye urad bilmeden yaamn sürdürüyor. Ölümle sonuçlanan dramatik tablolar, ailelerin çocuklarn bana neler gelebileceiyle ilgili endielerini oldukça artrd. Cinsel istismar haberlerinin ard arkas kesilmezken ölü bulunan çocuklar, toplumu kukusuz çocuk bakm konusunda huzursuz etmekte. çocuun bandan geçen istismar öyküsü sadece en yakn halkay telaa vermiyor. çocuktan aileye, aileden haberi duyan topluma uzanan bir ema var dedi.

ALELER çERSNDEK STSMAR

Ailelerin yaanan istismar sonrasnda almas gereken önlemlere özen göstermesi gerektiini vurgulayan Meriç Mavi, Yaananlar unutturmaya çalmak, çocuun yaad maduriyetini utanç duygusuyla kartrmak olacaktr. Dier yandan, küçük yata belki de henüz konuamayan bir çocua istismarn yaatlmas demek, belleinden syrlmas çok zor bir travmay ona yüklemek demektir. Kald ki tecavüzün ardndan bir insann hayatn sonlandrmaya yönelik yaplan bütün planlamalar sadistçe karlanmaldr. çocuun ölümüyle kendisini aydnla çkardn düünen kiilerin tek yapt, aileye üstesinden gelemeyecekleri bir ac yaatmaktr. Buna müsaade etmek ilenen suçun artmas için davetiye çkartmaktr. Küçük yalardaki çocuklarn kendilerine kimin zarar verebileceini sezemeyeceklerini ve kendilerini gelen tehdide kar koruyamayacaklarn bilmemizde fayda var. Aksi takdirde çocua kaldramayaca yükler tatmaya mecbur brakrz diye konutu.

AYNI YATAKTA YATILMAMALI

çocuklara kendilerini savunabilecekleri alanlar yaratmann anne ve babalarn sorumluluunda olduunu kaydeden Mavi u uyarlarda bulundu: Anne ve babalar için verilecek eitim uygulayc eitimidir ve çocua doru bilgiyi salayabilmesi için ailelerin bilmesi gereken önemi hususlar vardr. çocua 34 yalarndan itibaren mahrem bölgelerini kimseye açmamas gerektiini, banyo veya tuvalet ihtiyaçlarn gidermesinde yardm sadece annebabadan istemesi gerektiini, kendisine bir dayatmann olduunu fark ettiinde çlk atmas gerektiini anlatmak gerekirken, parkta ya da sokakta ebeveyn yannda dahi olsa bir bakasnn çocuunu kucanza almamanz gerektiini, çocuklara yabanc kimsenin elinden herhangi bir ey yemeden ya da içmeden önce ebeveyninden izin istemesi gerektiini, evde kardeiyle ya da ebeveyniyle ayn yatakta yatmamas gerektiini ruh sal çalanlar olarak bizler istismar önleyebilmesi için söylüyoruz. Ailelerin de bu bilgilere hassasiyet gelitirip daha özenli olmasn bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git