Psikolog uyarısı: Kurbanın sosyal boyutu çocuklara aşılanmalı

UZMAN psikolog Hanım Demirbaş, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin zorla izletilmesinden kaçınılması gerektiğini söyledi. Demirbaş, "Aynı zamanda kesim işlemlerinde hayvanların canlarının acımadığı çocuklara vurgulanmalı, kurban bayramının dini anlamı Hz. İbrahim kıssası ile anlatılmalı ve sosyal boyutu çocuklara aşılanmalıdır" dedi.

Haberler 30.08.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UZMAN psikolog Hanm Demirba, küçük yataki çocuklarnn soyut ve somut kavramlar ayrt edemedikleri için kurban kesimlerinin zorla izletilmesinden kaçnlmas gerektiini söyledi. Demirba, Ayn zamanda kesim ilemlerinde hayvanlarn canlarnn acmad çocuklara vurgulanmal, kurban bayramnn dini anlam Hz. brahim kssas ile anlatlmal ve sosyal boyutu çocuklara alanmaldr dedi.

Psikolog Hanm Demirba çocuklarn, günlük yaamda sanlandan daha çok dini izlerle karlat insan haklarnn köklerinin dine dayand için, dini unsurlar içeren atmosferde yetien çocuklar merhamet ve vicdan duygusunu erken yata benimsediine dikkati çekti.

Psikolog Hanm Demirba, öyle dedi:

Ebeveynin kendisini otorite olarak güçlendirmek adna Allahn bask, korku yada eitim arac olarak kullanmamas arttr. Dolaysyla dini ritüeller, ükran, minnet ve saygy büyütür. Dini ibadet ve sohbetler çocuun güven ve emniyet hissini güçlendirir ve ruhunun en derin seviyelerine ulamasn salar. Din, doru alglandnda ve aile büyükleri tarafndan doru ve samimi uygulandnda çocuklar hayata kar güçlenmektedir. çocuklarda boluk hissi inançla kapatldnda dier insanlara veya her hangi bir eye bamll söz konusu olmayacaktr. Gitse de, yok olsa da ayaklar üzerinde durabilecektir. Bu verilerle bayramlar çocuklar için asl anlamn kazanr. Dini bayramlar yük ve eziyet halinden uzaklar.

Psikolog Demirba, kurban bayramnda çocuklara kesimin izlettirilmemesini isteyerek, sözlerini öyle tamamlad:

KURBANIN SOSYAL BOYUTU çOCUKLARA ANLATILMALI

Kurban Bayramnda dikkat edilmesi gereken ön önemli konu,.küçük ya çocuklarnn soyut ve somut kavramlar ayrt edemedikleri için kurban kesimlerinin zorla izletilmesinden kaçnlmasdr. Ayn zamanda kesim ilemlerinde hayvanlarn canlarnn acmad çocuklara vurgulanmaldr. Kurban bayramnn dini anlamn Hz. brahim kssas ile anlatlmal ve sosyal boyutu çocuklara alanmaldr. 8 ya ve sonras çocuklarda soyut düünce becerileri gelitii için önceki ya grubu çocuklarda psikolojik sorunlar ortaya çkabilmektedir. Ebeveynler, bu durumda çocuklarn duygularn ifade etmelerini tevik etmeli. Konuma esnasnda Öldürme, Kesme gibi sözcüklerden kaçnlmal, buna ramen çocukta rahatlama söz konusu deil ise örnein kabus görme, içe kapanma, alt slatma gibi davranlar sergiliyorsa uzman yardmna bavurmak faydal olabilir.

Ana Sayfaya Git