Psikolojinizi de Unutmayın

Koronavirüs gündemi endişe ve korku yüzünden birçok kişinin psikolojisini de etkiliyor. Birçok kişi gerekenden fazla önlem almaya çalışırken, sürekli virüsün etkilerini gündeme getirip zihnini hastalığın riskleriyle meşgul ediyor.

Haberler 18.03.2020 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerde gündemi megul eden koronavirüs ile ilgili haberleri birçoumuz takip ediyoruz. Bu virüsün ölüm riski ise tedirginlik yaratyor. Peki, gerekenden fazla önlem almak, zihnimizi sürekli bu riskle megul etmek, hayatmzda sürekli bu virüsün panik yaratan etkilerini gündeme getirmek psikolojimizi nasl etkiler? Bu sorunun yantn Psikolog Dilek Saltk veriyor.

NSAN BEYN KORKUYA SADIKTIR

Öncelikle virüsü tanmann, doru bilgiye ulamann ve bu bilgiler nda gerekli önlemleri almann kiiyi güvende hissettireceinin altn çizen Saltk, 11 Mart itibaryla vaka saylarn aratrdmzda 119 bin 233 vakann olduunu, bunlarn 4 bin 299unun ölümle sonuçlanmasna ramen 66 bin 577sinin ise iyiletii bilgisine ulaabiliyoruz. Bu nedenle virüsten korunmann yan sra baklk sistemimizi ve psikolojik salamllmz gelitirmeye odaklanmak daha yararl olacaktr. Ölümler, kayplar maalesef hepimize ac veriyor. Ancak yaamn tüm belirsizliine ramen hayata devam ediyoruz. Ölümden daha ac veren durum ise ölüm korkusu... nsan beyni korkuya sadktr. En çok neden korkarsanz kendinizi onun içinde bulmanz ise tesadüf deildir. Her an ölüm korkusunu yaamak kimilerimiz için gerçek bir ölümden daha ac vericidir diyor.

ZHN KORKUYLA URAIR

Koronavirüsünden bedeninizi korunmaya çalrken, zihninizin psikolojik salamlln da önemsemenizde fayda var diyen Psikolog Dilek Saltk, insan beyninin bir olaydan veya durumdan korku duyduunda, tüm dikkatini o korku ile ilgili sinyallere açk hale getirdiinin ve zihnin o korkuyla uratnn altn çiziyor. Saltk, sözlerini öyle sürdürüyor: Böyle bir durumda kii felaketleme senaryosu ile kar karya gelir. Olaylar olduu gibi deil, olduundan daha iddetli yorumlamaya balar. Bu durum da kayg bozukluklarnn habercisi haline gelebiliyor.

Koronavirüsünü de medyada çokça yer almasnn kaygy arttryor. Ayrca çok sk yaplan uyarlar, kaygy odak noktas haline getiriyor ve kayg düzeyini yükseltiyor. Burada virüs hakknda doru bilgiye ulamann ve gerekli önlemlerin alnmasnn önemli olduunu düünüyorum.

çOCUUNUZ çN EVDEK GÜNDEM DETRN

çocuklarn ebeveynlerini örnek aldn hatrlatan Saltk, çocuklu ailelere de önemli önerilerde bulunuyor: çocuklar ebeveynlerinin kaygyla nasl ba ettiklerini izler ve ebeveynleri örnek alrlar. Evde koronavirüs skça konuuluyorsa gündemi deitirmelerini öneririm. Kaygs yüksek olan çocuklara Evet, böyle bir virüs var. Koronavirüsünü biliyor ve tanyoruz ama hayatmzn merkezine de almyoruz. Daha önce de buna benzer olaylar yaand ku gribi, domuz gribi gibi. Bunlar sonsuza dek sürmedi, geldi ve geçti. Biz gerekli önemleri alyoruz, salkl besleniyoruz, kendimizi koruyoruz ve güvendeyiz eklinde bir konuma yaplabilir.

BAST AMA ETKL YÖNTEMLER ES GEçMEYN

Psikolog Dilek Saltk koronavirüsten korunmak için Dünya Salk Örgütü tarafndan önerilen basit ama etkili yöntemleri öyle hatrlatyor:

El hijyenine dikkat edin ve sk aralklarla elleri en az 20 saniye sabun ve suyla ykayn. Sabun ve su olmad durumlarda alkol bazl el antiseptii kullann.

çiftlik veya vahi hayvanlarla korunmasz temastan kaçnn.

Enfekte olduysanz eer, mesafeyi koruyun, öksürürken, haprrken tek kullanmlk kat mendil ile az ve burnunuzu kapatn. Kat mendilin bulunmad durumlarda ise dirsek içini kullann. Ardndan ellerinizi mutlaka ykayn, gözlerinize, burnunuza ve aznza dokunmaktan kaçnn.

Enfekte olmu kiilerle yakn temastan kaçnn.

Enfekte olan kiilerin dokunduu yüzeyleri dezenfekte edin.

Et, yumurta gibi hayvansal gdalar iyice piirin.

Ana Sayfaya Git