Psikolojiyi bozuyor!

Mükemmeliyetçiliğin, aygın anksiyete bozukluğu, cinsel işlevsel bozuklukları, depresyon obsesif düşünceler ve eylemler gibi birçok psikolojik sorunların temel tetikleyicisi olabildiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Nida Bal, böyle durumlarda uzman desteği alınmasını önerdi. Bal, aniden ortaya çıkan panik atakların, anksiyete krizlerin, obsesif düşüncelerin bireyin tüm hayatını ele geçirebileceğini belirtti.

Haberler 23.03.2022 - 01:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Psikolog Nida Bal, bireyin sosyal ilikilerini, i yaantsn, akademik hayatn oldukça etkileyen mükemmeliyetçilie yönelik bilgi vererek önerilerde bulundu.

ÖTELENEN GÖREVLER MUTSUZLUK HSS OLUTURUYOR

Mükemmeliyetçi yapnn birçok psikopatolojik bozuklua zemin oluturduuna deinen Bal, kiide oluan yetersizlik duygusu ile gelen tatminsizlik hissinin, hayat ilevselliini ciddi ekilde bozduunu, ötelenen görevlerin yetersizlik ve mutsuzluk hissi oluturduunu söyleyerek mükemmeliyetçi düünce modellerini öyle sralad:

Ya hep ya hiç düünce modeli, tam olmayacaksa hiç olmasn güdüsü ile sorumluluklar sürekli öteleme istei, üst üstte kontrol etme istei, kiinin kendi d görünüü ile fazla ilgilenmesi, kusurlu hissetmesi, giriimde bulunma konusunda zorlanma, eksik olaca güdüsü ile geri çekilme, o an yapldnda eksik kalacak eyleri öteleme, yetersizlik ve mutsuzluk hissi.

MÜKEMMELYETçL TETKLEYEN ETKENLER KNN EMALARINDA SAKLIDIR

Uzm. Klinik Psikolog Nida Bal, Mükemmeliyetçi yapy tetikleyen ya da oluturan etkenler ise kiinin emalarnda sakldr. Olaylar karsnda zihnimize gelen ilk otomatik düünce emalarmzdan oluur. çocukluk dönemimizde bizi yetitiren kiiler, akran ilikilerimiz, öretmenlerimiz ksacas o dönemimizin çevresel faktörleri yazlm kodlamas gibi düünce yaplarmzn temellerini atyor. leriki yaammzda fark etmeden bu düünce kalplarmz ile olaylara kar duygularmz besliyoruz ve bu duygularmz davranlarmza dönüüyor. Kiinin emalarn kefettii zaman düüncelerinin farkndal ile davranlarn da yönetebilir diye konutu.

OLUMSUZ DÜÜNCELER KISIR DÖNGÜYE SEBEP OLUYOR

Bilisel (Kognitif) Davranç Terapi ekolüne göre, düüncelerimiz, duygu ve davranlarmzla balantl olduuna deinen Bal, Olumsuz düünceler ve duygular bizlerin ksr döngüye girmesine sebep olur. Mükemmeliyetçi düünce kalb hayat ilevselliini olumsuz yönde bozuyor. Ksacas gündelik yaammzda yaadmz olayn kendisi deil, olay alglama ve yorumlama biçimimiz duygularmz ve tepkilerimizi belirler. Mükemmeliyetçi yap kiinin hayat ilevselliini bozuyor ise mutlaka bu konuda destek almas gerekir. Onay arayclk, kusurluluk, yüksek standartlar, baarszlk gibi hangisinin kiide mükemmeliyetçi yapy tetiklediinin tespiti salanr. Kii, terapiden ald farkndalk, terapistinin yönergeleri ve davransal teknikleri ile mükemmeliyetçiliin zararlarndan kendini soyutlayabilir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git