Psikososyal destek!

Çocuklar için Bakanlıktan "koruyucu aile" ve "psikososyal destek" talebi

Haberler 28.02.2020 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca düzenlenen Koruyucu Aile Temelli çocuk Koruma Sistemi çaltay sonuç bildirgesinde, koruyucu ailelii odaa alan çocuk koruma sisteminin gelitirilmesi, aile ve çocuklara psikososyal destek salanmas önerileri ön plana çkt.

Bakanlkça koruyucu aile modelinin yaygnlatrlmas ve gelitirilmesi amacyla 25-26 ubatta düzenlenen Koruyucu Aile Temelli çocuk Koruma Sistemi çaltay sona erdi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann ev sahipliinde Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Gönül Elçileri olan 81 ilin vali eleri ve koruyucu ailelerin katlmyla Cumhurbakanl Külliyesinde dün düzenlenen Koruyucu Aile Programnda, çaltayn sonuç bildirgesi de açkland.

Koruyucu aile alannda görev yapan meslek elemanlar, konuyla ilgili sivil toplum kuruluu temsilcileri, akademisyenler ve koruyucu ailelerin görüleri dikkate alarak hazrlanan sonuç bildirgesinde 30 öneriye yer verildi.

Buna göre, çeitli sebeplerle öz ailesi yannda bakm salanamayan çocuklar için yürütülen ve hali hazrda 7 bin 330 çocuun aile sevgisiyle büyümesine olanak salayan koruyucu aile modelini odaa alan çocuk koruma sisteminin, tüm paydalarla birlikte gelitirilmesi gerekiyor.

- çocuk ve koruyucu ailelere psikososyal destek de salanmal

Bildirgede ön plana çkan öneriler arasnda, çocuklarn bakm ve geliimlerinin salkl bir ekilde sürdürülmesi için koruyucu aile ve çocuklara psikososyal destek salanmas, özellikle engelli veya ergenlik çandaki çocuklara yönelik yeni eitim modüllerin oluturulmas bulunuyor.

Biyolojik aileye dönülerde çocuk, biyolojik aile ve koruyucu aile ile ilgili süreç, çocuk odanda yürütülmeli. önerisinin yer ald sonuç bildirgesinde, Diyanet leri Bakanl ile koruyucu aile hizmetinin tantm, yaygnlatrlmas ve toplumsal farkndaln artrlmas için i birliinin sürdürülmesinin önemi de aktarld.

- Koruyucu Aile Mentorlük Sistemi hayata geçirilmeli

Sonuç bildirgesinde, koruyucu aile olmak isteyenlerin öncelikli olarak tamamlamak zorunda olduu eitim modüllerinin gelitirilmesi ve sürekli hale getirilmesi, acil koruma gereken çocuklar için oluturulan geçici koruyucu aile modelinin pilot uygulamalarnn balatlmas önerisinde bulunuldu.

Konuya farkndalk oluturmak amacyla her yl Koruyucu Aile enlii düzenlenmesi istenen bildirgede, dikkat çeken dier öneriler ise öyle:

Koruyucu aile yanna çocuk yerletirilirken çocuun ya ve geliim düzeyine göre uyum süreci planlanmal. Koruyucu aileler arasnda bilgi ve tecrübe paylamn salayacak platformlar oluturulmal, Koruyucu Aile Mentorlük Sistemi hayata geçirilmeli. Koruyucu aile hizmeti MEB müfredatnda yer almal, üniversitelerde koruyucu aile hizmetine yönelik dersler eklenmeli. Koruyucu aile hizmetinin yasal boyutu güçlendirilmeli.

- Salk raporlarndan ücret almayn

Koruyucu aile yanndaki 0-6 ya grubu çocuklarn aylk bakm ödemelerinin artrlmas, koruyucu aileler için rutin aralklarla istenen salk raporlarndan ücret alnmamas gerektii belirtilen bildirgede, özellikle engelli çocua bakm salayan koruyucu ailelere yönelik mekanizmalar gelitirilmesi istendi.

Sonuç bildirgesinde unlar kaydedildi:

Koruyucu ailelerin kolay randevu alabilmesi için Salk Bakanl ile i birlii yaplmal, randevu sistemine bir modül eklenmeli. Medyada yer alan dizi ve yapmlarda koruyucu aile hizmetine olumlu ekilde yer verilmeli ve doru bilgi aktarm salanmal. Tecrübeli koruyucu aileler, illerde oluturulan koruyucu aile komisyonlarna dahil edilmeli. Toplumsal farkndal artrmak amacyla koruyucu aile hizmetinin ulusal ve sosyal medyada daha çok yer almas salanmal.

Söz konusu talepler, Bakanln koruyucu ailelik ve çocuk koruma sistemine yönelik yeni politikalarna da k tutacak.

Ana Sayfaya Git