Radyolojide "3D'li yazılım" dönemi

Bursa'da, kamu hastanelerindeki radyoloji işlemleri, dünyanın önde gelen bir teknoloji firması tarafından üretilen 3D'li yazılım sayesinde hem hasta hem de doktorlar açısından hızlandı.

Haberler 24.07.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bursada, kamu hastanelerindeki radyoloji ilemleri, dünyann önde gelen bir teknoloji firmas tarafndan üretilen 3Dli yazlm sayesinde hem hasta hem de doktorlar açsndan kolaylat.

Özellikle kent merkezine uzak yerleim birimlerinde yaayan hastalar için ulam sorununu büyük ölçüde ortadan kaldran uygulama, masraflar da azaltyor.

Bursa Kamu Hastaneleri Birlii Genel Sekreterlii, merkez dndaki ilçelerde yaayan hastalarn radyoloji hizmetlerine daha kolay ulaabilmesi ve hzl bir ekilde tedavi süreçlerine balanabilmesi için ihaleye çkt.

haleyi kazanan Fujifilm firmas tarafndan üretilen yazlm geçen nisan ayndan itibaren il genelindeki kamu hastanelerinde kullanlmaya baland.

Yazlmda üç boyutlu görüntülenebilen MR, röntgen ve tomografiler, ameliyat öncesi oluabilecek risklerin tespiti bakmndan doktorlara büyük kolaylk salyor.

Ayrca yine ayn yazlm sayesinde hastalar, görüntüleme için yaadklar yerlerdeki hastanelerden randevu alabiliyor. lçe hastanelerinin de entegre edildii sistem, hastaya ilem için gün ve tarih veriyor. Belirlenen tarihte Bursadaki ilgili hastaneye gelen hasta, ilemini yaptrarak evine gittikten sonra görüntülemenin sonucunu ve gerektii takdirde tedavi sürecini yaad yerdeki doktorundan takip edebiliyor.

Böylece hem hasta tüm aamalar için ilçesinden merkeze gidip gelmek zorunda kalmyor hem de masraftan kurtuluyor. Doktorlar ise modern teknolojiyle donatlm radyoloji ilemlerini yaptrp bilgisayar araclyla sonuçlar alp kolaylkla izleyebiliyor.

Yazlm, hastalarn tüm bilgilerini arivleyerek sonraki ilemler için de yardmc oluyor.

- Her hastann cebinde 200 lira kalm oluyor

Bursa Kamu Hastaneleri Birlii Bilgi Sistemleri Koordinatörü Uzman Dr. Nizamettin Koca, AA muhabirine yapt açklamada, söz konusu yazlmn radyolojiyle ilgili bütün çözümleri bir arada doktorlara ve dolaysyla hastalara saladn söyledi.

Koca, yeni yazlm kapsamnda öncelikle her hastanede bulunan görüntü arivleme ve iletiim sistemini (PACS) Bursada kamuya ait salk kurulularnda doktorlarn kullanmna sunduklarn belirtti.

Bunun, tetkikin istenmesinden raporlanmasna kadar bütün süreçleri de yöneten bir sistem olduunu aktaran Koca, öyle devam etti:

Bu sistemin getirileri bize çok fazla. Hastalarn herhangi bir hastanemizde çekilmi olan raporlarna bütün Bursa genelinde ulama ans var. Ayn zamanda sadece raporlar deil çekilmi olan görüntüler de bu kapsamda yetkisi olan hekimlerin kullanmna verilmi durumdadr. Bu sistemle ilgili yaptmz deiiklik vatandalarmza büyük kolaylk salyor. Merkezi randevulama sistemini oluturarak ilçe hastanelerimizin merkez hastanelerimize göre dezavantajl olan durumlarn ortadan kaldrmay amaçladk. lçe hastanemizdeki doktorumuz MRn sanki kendi hastanesinde MR varmçasna kendi bilgi sisteminden isteyebiliyor ve yine ilçedeki radyoloji sekreteri Bursadaki bütün randevular görüp uygun olan randevuyu alarak hastaneye randevusunu veriyor. Böylelikle hasta sadece randevu günü çekim için gelip geri dönüyor. Bu durumda da basit bir hesapla her hastann cebinde 200 lira kalm oluyor. Doktor kendi sisteminden MR, tomografiyi ve raporu gördüü için hastasnn takibini de kolaylkla yapabiliyor.

- Doktor ameliyatta daha az sürprizle karlayor

Koca, ileri görüntüleme sisteminde normal artlarda MR ya da tomografilerle ilave yazlm ücreti verildiinde alnabilen, üç boyutluya dönütürülebilen yazlmlar ihale sonucu elde ettikleri tek sistemde uygulayabildiklerini anlatt.

Bunu bir örnekle açklayan Koca, Gözünün arkasnda bir kitle olan hasta olduunu varsayalm. Bu kitleyi üç boyutlu olarak görüntüleyebilir duruma geldiimizde cerrah ameliyata girmeden önce bu kitlenin ne olduunu görerek ona göre ameliyat hazrl yapyor. Ameliyatta daha az sürprizle karlaarak hastann ameliyatn neticelendirebiliyor. dedi.

- Krlan kemiin üç boyutlu çizimiyle ameliyatlarda kolaylk

Koca, yazlm sayesinde çizimler de yaplabildiini belirtti.

Bunu bir örnekle açklayan Koca, Farz edelim ki bir kafa travmas mevcut ve kafada bir kemik parças eksik. Biz bu kemik parçasn sistem üzerinde çizip üç boyutlu yazclarda çktsn alp üreterek hastaya ameliyatla aktarma ansmz mevcut. Biz burada biliimi hastann tedavisinde daha doru ve hastaya daha az zarar vererek tedavisini yönetmekte kullanmaya çalyoruz. ifadelerini kulland.

Sistem sayesinde doktorlarn depolanan verilere hastane dndan da ulaabildiine deinen Koca, Örnein acile beyin kanamal bir vaka geldi. Doktorumuz evinden yüksek kalitedeki görüntülere eriip yine sistem üzerinden raporunu yazarak yanl anlalmaya mahal vermeden süreci neticelendirebilmektedir. diye konutu.

Koca, ilerleyen süreçte hastalarn raporlarna eriebilecekleri ve raporlaryla ilgili deiiklikleri merkezi kurallandrmayla bilgilendirilebilecekleri sistemleri bu yazlm üzerine adapte edeceklerini sözlerine ekledi.

- Hedefleri yazlmn kullanm an geniletmek

Fujifilm Türkiye Ofis Bakan Jun Higuchi de bu projeden büyük gurur duyduklarn dile getirdi.

Jun, Fujifilm olarak medikal sistemlere odaklandklarna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Medikal sistemlerde salk sistemlerine katk vermek istiyoruz. Bu projeyi Bursada gerçekletirmek bizim için çok önemli. Fujifilm olarak bu projede baarl olmaktan dolay çok mutluyuz. Bundan sonraki hedefimiz bu projeyi tüm Türkiyeye yaymak istiyoruz. Sadece Türkiyede deil bölge ülkelerine de bu baarl projeyi tantmak istiyoruz.

Ana Sayfaya Git