Rahat bir uyku için 12 öneri

Yeni güne zinde ve sağlıklı başlangıç için kaliteli bir uyku büyük önem taşıyor. Horlama, sabahları yorgun uyanma veya huzursuz bacak sendromu gibi önemsenmeyen uyku problemleri, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabiliyor.

Haberler 29.04.2017 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uz. Dr. Banu Altoparlak, uyku bozukluklarnn tedavisi hakknda bilgi verdi ve uyuma alkanlklarnn düzenlenmesi için önerilerde bulundu.

Sabahlar yorgun uyanyorsanz

Salkl bir yaamn en önemli etkenlerinden biri olan uyku, gündüz ypranan vücudun gece boyunca yeniden yaplanmasn salamaktadr. Horlama, uyum bozukluuna bal uykusuzluk, huzursuz bacak sendromu, uykuda nefes kesilmesi olarak adlandrlan uyku apnesi gibi 80den fazla uyku bozukluu sosyal yaam olumsuz etkiledii gibi trafik veya mesleki kazalara da neden olabilmektedir. Sabah yorgun uyanma, halsizlik uyku bozukluklarnn en sk yaanan belirtileri arasnda yer almaktadr.

Ayrca;

Yan odadan duyulacak kadar iddetli horlama

Horlama esnasnda solunum durmas

Haftada 2 veya daha fazla uykuya dalmakta güçlük çekmek.

Yatma saatine yakn veya yatakta bacaklarda huzursuzluk hissetmek.

Uyumaya ramen sürekli yorgun ve uykulu olmak.

Gece terlemesi ve gece sk idrara çkmak

Gün içinde uyuyakalmak uyku bozukluklar bakmndan kontrol edilmesi gereken belirtiler arasndadr.

Uykuda nefesiniz kesilmesin

Uykuda soluk duraklamas olarak bilinen apne, hava akmnn en az 20 saniye süreyle normal deerinin %20sine ve daha altna dümesiyle ortaya çkan bir rahatszlktr. Önlem alnmad durumlarda hayati sorunlara neden olabilen uyku apnesini kiinin kendisinin belirlemesi zordur. Hayati sorunlara neden olabilen uyku apnesini kiinin kendisinin belirlemesi zordur. Uyku srasnda solunumun tamamen kesilmesi veya önemli ölçüde azalmas uyku bölünmesine ve kandaki oksijen orannda dümesine neden olabilmektedir. Ar kilo, boazda darlk yaratan nedenler, akam saatlerinde alkol alnmas gibi durumlarn tetikledii uyku apnesi zihinsel yeteneklerde bozulmalara neden olabilmektedir.

Bacaklarnz uykunuzu kaçrabilir

Willis-Ekbom olarak da adlandrlan huzursuz bacak sendromu çok sk rastlanan bir uyku bozukluudur. Hastalarn çou yaadklar hissi tarif etmekte güçlük çekse de genellikle uyku da ortaya çkan; bacaklarda uyuma, yanma, inelenme, karncalanma, ar, bacaklar hareket ettirme istei gibi yaknmalarla kendini göstermektedir. Belirtiler bacakta olmasna ramen aslnda nörolojik bir hastalk olan huzursuz bacak sendromu ciddi uyku bozukluklarna neden olmaktadr.

Soruna yönelik tedavi önemli

Uykuda yaanan sorunlarn bir aydan fazla sürdüü ve sosyal yaamn olumsuz etkiledii durumlarda tedavi aksatlmamaldr. Aile üyelerinin hastann uykusu hakknda verdii bilgiler, fiziksel muayene ve kan testleri uyku sorunlarnn bazlar hakknda fikir verebilmektedir. Rahatszlklarnn geçmedii durumlarda hastann uyku laboratuvarnda deerlendirilmesi gerekmektedir. Hasta hastanede özel bir odada kalr ve gece uykusundayken, polisomnografi denilen uyku testine tabi tutularak, uykusu kayt altna alnr. Uyku testi srasnda elde edilen kaytlar daha sonra incelenerek öncelikle hastann uyku yaps deerlendirilir. Elde edilen sonuçlarla hastann yaad uyku bozukluu tehis edilerek tedavi ekillendirilmektedir.

Rahat bir uyku için;

Uykunuz gelmeden yataa gitmeyin.

Yatma vaktinde uykulu hissetmiyorsanz kitap okumak veya müzik dinlemek gibi sizi rahatlatacak farkl eyler yapn

Yattktan 20 dakika sonra uykuya dalamadysanz, yataktan çkn.

Ilk banyo, hafif attrma veya birkaç dakika okuma rahat uyumanza yardmc olabilir.

Her sabah ayn saatte kalkmaya özen gösterin.

Gün içinde ekerleme yapmaktan kaçnn.

Öle yemeinden sonra kafein almayn.

Yatma vaktinden alt saat öncesinde alkol ve sigara tüketmeyin.

Yatma saatine yakn ar yemekler yemeyin.

Yatma vaktinden önce alt saat içerisinde ar egzersizden kaçnn.

Yatak odasnn sessiz, karanlk ve hafif lk duruma getirin.

Uyku bozukluu problemi yayorsanz mutlaka uzman yardm aln

Ana Sayfaya Git