Rahat nefes alabilmek!

"Süregelen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner rehabilitasyon uygulanabilmektedir"

Haberler 09.03.2020 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Toraks Dernei (TTD) Kronik Havayolu Hastalklar Önleme ve Kontrol Program (GARD) Temsilcisi ve GARD Türkiye Koordinatör Yardmcs Prof. Dr. Nurdan Köktürk, süregelen nefes darl, günlük yaam aktivitelerinde kstlanma, yaam kalitesinde azalma ve egzersiz kapasitesinde kstll olan tüm solunum hastalarna pulmoner rehabilitasyonun uygulanabildiini bildirdi.

Dernekten yaplan açklamada, bu yl 9-15 Mart olarak belirlenen Pulmoner Rehabilitasyon Haftas dolaysyla Salk Bakanl, TTD ve GARD Türkiyenin düzenleyecei etkinliklerle salk personeli ile toplumun bilgilendirilmesinin, farkndalklarn artrlmasnn ve güncel gelimelerin paylalmasnn amaçland belirtildi.

Açklamada görülerine yer verilen Prof. Dr. Nurdan Köktürk, kronik solunum hastalklarnn tbbi tedavisinin standart bir bileeni olarak kabul edilen pulmoner rehabilitasyonun, kronik solunum hastalarnn fiziksel ve psikolojik durumlarn düzeltmeyi ve sal iyiletirmeyi hedefleyen, hasta deerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eitimi, davran deiiklii ve hasta eitimi gibi yaklamlar içeren kapsaml uygulamalar bütünü olduunu belirtti.

Prof. Dr. Köktürk, pulmoner rehabilitasyonun uygulanabilecei kiilere ve hastalklara ilikin u bilgileri verdi:

Süregelen nefes darl, günlük yaam aktivitelerinde kstlanma, yaam kalitesinde azalma ve egzersiz kapasitesinde kstll olan tüm solunum hastalarna pulmoner rehabilitasyon uygulanabilmektedir. Pulmoner rehabilitasyon, her yataki solunum hastalarna rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bal olarak hastanede, ayakta ya da evde uygulanabilmektedir. Kronik obstrüktif akcier hastal (KOAH) bata olmak üzere astm, bronektazi, interstisyel akcier hastalklar, kistik fibrozis, göüs duvar hastalklar, nöromusküler hastalklar, akcier nakli öncesi ve sonras, akcier kanseri, obezite ilikili tüm akcier hastalklarnda pulmoner rehabilitasyon program baaryla uygulanabilmektedir.

- Nefes darlnn ortadan kaldrmas amaçlanyor

TTD Pulmoner Rehabilitasyon ve Kronik Bakm çalma Grubu Bakan Uzm. Dr. Dicle Ylmaz Kaymaz da pulmoner rehabilitasyonun amaçlarna ilikin, Hastala bal gelien nefes darl ve fonksiyonel yetersizlii ortadan kaldrmas. Hastaln ilerlemesini önlenme. Egzersiz toleransnn artrlmas. Salk durumunun iyiletirilmesi. Komplikasyonlarn önlenmesi ve tedavisi. Hastalk atak saysnn azaltlmas ve atak iddetinin hafifletilmesi. Yaam kalitesinin iyiletirilmesi. Hastaneye bavuru skl ve yat süresinin azaltlmas sonucunda salkla ilikili harcamalarn azaltlmas. Sa kalmda art salamasdr. dedi.

Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileeninin egzersiz eitimi olduunu belirten Kaymaz, bireyin gereksinimleri dorultusunda hasta ve ailesinin eitimi, vücut kompozisyonunun deerlendirilmesi, gerekli olgularda beslenme destei, psikososyal destek, nefes darlyla ba edebilme yöntemleri, i-ura tedavisi ve enerji koruma yöntemlerinin de pulmoner rehabilitasyon programlarnda yer aldn aktard.

- Egzersizle kalbin çalmas iyileir

Kaymaz, nefes darl olan kronik solunum sorunlu hastalarn, pulmoner rehabilitasyon programlaryla güvenli bir ekilde egzersiz yapabileceklerinin altn çizdi.

Kronik akcier hastalarnda nefes darl ve yorgunluun neden olduu günlük yaamdaki hareketsizliin kemik ve kas içeriinin, kalp ve akcier fonksiyonlar ile hareket yeteneinin gittikçe azalmasna neden olduuna dikkati çeken Kaymaz, Egzersiz ile kas kuvveti ve dayankll artarak daha uzun mesafeler yürünebilir. Kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevemeyi salar. Daha güçlü ve enerjik hissedilir. Kalbin çalmas iyileir. Nefes darl azalr. ifadelerini kulland.

Pulmoner rehabilitasyon programnn en az 8 hafta süreyle uygulanmas gerektiine iaret eden Kaymaz, unlar kaydetti:

Egzersiz eitimi brakldnda kazanmlar kaybedildii için egzersiz alkanlnn devam ettirilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, kronik akcier hastalndan dolay nefes darl, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanz, günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanz deerlendirme için göüs hastalklar uzmanna bavurduktan sonra pulmoner rehabilitasyon programlarndan yararlanmalsnz.

Ana Sayfaya Git