Rahim ağzı kanserine karşı koruyucu 7 öneri

Halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen “serviks kanseri”, ülkemizde ve dünyada kadınlarda görülen en sık 7’inci kanser türü olarak biliniyor. Çoğu kanserde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken tanı yaşamsal önem taşıyor. Bu nedenle, kanser oluşmadan önce lezyonları yakalamak için düzenli muayene ve smear testinin yanı sıra doktorların önerilerini dikkate almak gerekiyor.

Haberler 19.07.2018 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Ezgi Roza Gül, rahim az kanseri ve korunma yöntemleri hakknda bilgi verdi.

HPV ve sigara kullanm önemli risk faktörleri

Rahim az kanserinin oluum nedeni tam olarak bilinememekle birlikte baz risk faktörleri kansere yakalanma olasln artrmaktadr. Serviks kanserinin geliimimdeki en önemli risk faktörü HPVdir. 200den fazla tipi olan bu virüsün baz tiplerinin kanser geliiminde rol oynad tespit edilmitir. HPV cinsel yolla bular. Genital siillere yol açt gibi hiçbir bulgu da vermeyebilir. Ayrca sigara kullanm da tüm kanserlerde olduu gibi rahim az kanseri için önemli bir nedendir.

Smear testi ile erken tehis mümkün

Rahim az kanseri, düzenli muayene ve tarama programlar ile kontrol altna alnabilen, erken tehis edildiinde tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Günümüzde bu kanserin taramasnda kullanlan en yaygn yöntem PAP smear testidir. Aktif cinsel yaam olan her kadn düzenli olarak yaptrmas gereken smear testi ile rahim aznda henüz kanseri dönümemi ancak kanserin ön lezyonlar olan anormal yaplar tespit edilerek, hasta tam olarak salna kavuturulmaktadr.

Düzenli kontrol çok önemli

21 ya üzerindeki aktif cinsel yaam balam tüm kadnlarn 3 ylda bir kez smear testi yaptrmalar gerekir. Testler menopoz srasnda da aksatlmamaldr. 65 yandan sonra hastann o zamana kadar en az üç normal smear testi sonucu bulunuyorsa, doktorunun bilgisi ile smear testlerine son verilebilir. Ayrca smear testinde üpheli bir durum görülmüse, test daha sk aralklarla yaplabilir ya da ileri tetkik uygulanabilir.

Rahim az kanserinden korunmak için;

Doktor kontrollerini ihmal etmeyin

Doktor kontrolünde HPV alarn yaptrn

Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durun

Baklk sistemini güçlendirin

Cinsel yolla bulaabilecek hastalklara kar tedbirli olun

Salkl beslenin

Obeziteye kar önlem aln

Ana Sayfaya Git