Rahim ağzı kanseri erkekler için de tehdit yaratıyor

Erkeklerde genital bölgede siğil olarak kendini gösterebilen HPV virüsü ile kadınlar arasında en sık görülen 4. kanser türü olan rahim ağzı kanseri arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Yapılan araştırmalar eşleri rahim ağzı kanseri olan erkeklerin yüzde 75’inde HPV virüsü görüldüğünü gösteriyor. Uzmanlar HPV virüsünün sosyal ve psikolojik etkilerinin kanser kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.

Haberler 25.05.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada kadnlar arasnda en yaygn görülen 4. kanser türü olan rahim az kanseri, erkekler için de büyük bir tehdit yaratyor. Bilimsel aratrmalar, dünyada erkeklerin yüzde 40nda HPV görüldüünü gösteriyor. Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi tarafndan yaplan bir aratrmada, bin 160 erkein yüzde 65inden fazlasnda HPV tespit edilmesi bu hastaln yaratt tehlikeyi ortaya koyuyor. Eine rahim az kanseri tehisi konulan erkekler en riskli kesimi oluturuyor. Aratrmalara göre bu kesimde HPV görülme oran yüzde 75e kadar çkabiliyor.

HPV virüsü ile dünyada kadnlar arasnda cinsel yolla bulaan en yaygn hastalk olan rahim az kanseri arasndaki dorudan ilikinin erkekler için büyük bir tehlike yarattna dikkat çeken Üroloji Uzman Op. Dr. Miraç Turan, HPV virüsü erkeklerde ilk etapta cinsel bölgede siillerle kendini gösterebiliyor. Anüs, penis ve az ve grtlak kanserlerine neden olabiliyor. Tüm kanser türlerinde olduu gibi, güçlü baklk sistemi HPV virüsünün vücuttan temizlenmesinde barolü üstleniyor. Erken tan ve doru tedavi yöntemleri yüz güldürücü sonuçlar yaratyor. Aratrmalar, erkeklerin yüzde 75inde virüsün 1 ylda tümüyle temizlendiini gösteriyor. Siiller, kansere dönümedii durumlarda ise tayc kimliiyle bulacln sürdürüyor diye belirtti.

SOSYAL VE PSKOLOJK ETKLER KANSER KADAR TEHLKEL

Genital siillerin tehisi ve tedavisi srasnda hastalarn doru bilgilendirilmesinin büyük bir önemi olduuna deinen Op. Dr. Miraç Turan, Fiziksel salk için tehlike yaratan HPV virüsünün sosyal ve psikolojik etkileri kanser kadar tehlikeli! Tehis ve tedavisinin oldukça snrl oluu, kendini tekrar edebilmesi ve hastalarn yanl bilgilendirilmesi nedeniyle, genital siiller erkeklerin hayatn kabusa çevirebiliyor. Sosyal sorunlarn çou, bilgi eksikliinden kaynaklanyor. Bu sorunlar cinsel ilikiyi bir fobiye bile dönütürebiliyor. Oysa alannda uzman bir ürolog tarafndan yürütülen tedavi yöntemleri, hastalar bilgi kirliliinden uzaklatrarak bu sorunlar ortadan kaldryor. Hastaya kendini rahat hissettiren, gizlilik esas benimseyen uzmanlar, sosyal problemlerin almasnda yol gösterici oluyor diye belirtti.

YAKILARAK LERLEMES DURDURULUYOR

Genital siillerin tedavisinin tehis, tedavi ve sonrasn kapsayan uzun bir süreç olduunu belirten Üroloji Uzman Op. Dr. Miraç Turan, u deerlendirmede bulundu:

Lokal anesteziyle yaplan kriyoterapi ve koterizasyon yöntemleriyle siiller yaklarak ilerlemesi durdurulabiliyor. Ancak bu durum siillerin yeniden tekrarlanmayaca anlamna gelmiyor. Virüsün ve baklk sisteminin gücüne bal olarak siiller kendini tekrarlayabiliyor. Baklk sisteminin güçlendirilmesi, sigara ve alkolün mümkünse tüketilmemesi, salkl beslenme ve düzenli uyku alkanlklarnn benimsenmesinin tedavide büyük rolü bulunuyor. Bu kriterler ksa sürede virüsü vücuttan temizleyemese de yllara bal olarak temizlenme ihtimalini artryor. Son yllarda erkeklere de uygulanan HPV alar, yüksek bir koruma salyor. Virüsü öldürebilecek yetenee sahip olduu belirlenen alar bulamay önleyemiyor ancak HPVnin kanser yapc etkisini ortadan kaldrabiliyor.

BAIIKLIK SSTEMN AHCC LE DESTEKLEYEREK HPV TEMZLENEBLR

Japonya`da yetitirilen Shiitake mantarnn fermantasyonu sonrasnda elde edilen alfa-glukan arlkl Aktif Heksoz Korele Bileik baklk sistemini güçlendirerek HPV virüsünün vücuttan temizlenmesine yardmc olabiliyor. Op. Dr. Miraç Turan, Siillere yaplan müdahaleler siili yok ediyor ancak siile neden olan HPV virüsünü yok etmiyor. HPV virüsünü yok edebilecek bir ilaç yok. Bunun için siiller temizlendikten sonra hastalarn baklk sistemini güçlü tutmas çok önemli. Bu noktada AHCC hastalarda HPV temizlenmesini destekleyerek siillerin tekrarlanmasnn önüne geçebiliyor diye konutu.

Yaplan bir aratrmada 6 ay süreyle günde 1 gram AHCC desteinin HPV virüsünün vücuttan %45 orannda temizlenmesini salayabilecei gözlendi. Günlük kullanm miktar günde 3 grama yükseltilerek, 6 ay süresince kullanldnda HPV virüsünün yüzde 66.7sinin temizlendii, 12 ay kullananlarda ise yaklak yüzde 70inin temizlendii gözlendi.

Op. Dr. Miraç Turan HPV hastalarna siil temizleme ilemlerinden sonra, HPV temizlenmesi salanarak siillerin tekrarlamamas için takip sürecinde AHCC`yi önerdiini belirtti.

DENEYML ÜROLOG TEDAVDE DANIMAN ROLÜ OYNUYOR

Genital siil tedavisinin doru ve yanl çok sayda türüyle giderek yaygnlatn kaydeden Op. Dr. Miraç Turan, Cinsel temasn tam ya da yüzeysel olmas virüsün bulamas için yeterli. liki srasnda kondom kullanlmas da virüsün bulama ihtimalini ortadan kaldrmyor. Üstelik yaplan en güncel aratrmalar, virüsün sadece cinsel yolla deil el temas veya oral seksle bulaabileceini de gösteriyor ki virüsün son yllarda güçlendiini ve kanser yapma olasln artrdn da gözlemliyoruz. Bu noktada bireylerin kendi bana hareket etmek yerine, deneyimli bir ürolog seçimiyle hastaln tedavi sürecini ehil ellere teslim etmesi gerekiyor. Danman rolü oynayan deneyimli bir ürologun rehberliinde, genital bölgede en az hasar ve iz brakan etkin tedavi yöntemleriyle kanser riskinin önüne geçilebiliyor ifadelerinde bulundu.

Ana Sayfaya Git