Rahim ağzı kanserini yenen hasta, çocuk sahibi olabilecek

Prof. Dr. Müfit C. Yenen, henüz bebek sahibi olmayan ve rahim ağzı kanseri teşhisi konulan 36 yaşındaki hastanın, dünyada sayılı merkezde, Kıbrıs’ta ise ilk kez uygulanan bir ameliyat yöntemiyle kanseri yendiğini ve bebek sahibi olma kapasitesinin korunduğunu açıkladı.

Haberler 28.08.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Düzensiz vajinal kanamalar ve iliki sonras kanama ikayeti ile hastaneye müracaat eden 36 yandaki kadn hastaya, gerçekletirilen tetkikleri sonrasnda rahim az kanseri tehisi konulduunu açklayan Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kadn Hastalklar ve Doum Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Müfit C. Yenen, 36 yandaki hastamzn rahim aznda yaklak olarak 1.5 santimetrelik tümör tespit ettik. Henüz çocuk sahibi olmamas nedeniyle dourganlk koruyucu cerrahi uygulamaya karar verdik. Hastamz da bu cerrahi için uygundu. Olas riskleri de kendisiyle paylatktan sonra onay ile cerrahisini gerçekletirdik. Önce vajinal yoldan rahim azyla beraber tümörü, daha sonra da kapal cerrahi dediimiz laparoskopi yöntemiyle, karn bölgesindeki lenf düümlerini temizleyerek çkardk ifadelerini kulland.

Cerrahi ilemden sonra 3. günde taburcu edildi

Cerrahi sonras rahim azndan alnan küçük bir diskoid biyopsi örneinin patolojik incelemelerinin de cerrahi snrnda hiçbir tümör kalmad sonucunu verdiini ifade eden Kadn Hastalklar ve Doum Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Müfit C. Yenen, böylece hastann kansere ilikin tedavisinin baarl bir ekilde tamamlandn söyledi.

Cerrahi ilem sonras 3. günde taburcu edilen hastann güncel salk durumu hakknda açklamalarda da bulunan Prof. Dr. Müfit C. Yenen, hastann ameliyatnn üzerinden yaklak olarak 3 ay geçtiini, gerçekletirilen kontrollerinde ise herhangi bir nüks ya da komplikasyona ait problem izlenmediini bildirdi.

Bu tedavi yöntemi Kbrsta bir ilk olma özelliini tayor

Üremeyi koruyucu cerrahi tedavinin, rahim az kanseri tehisi koyulan ve çocuk sahibi olmak isteyen hastalar için uygun bir yöntem olduunu ifade eden Prof. Dr. Müfit C. Yenen, tümörün rahim az ile beraber vajinal yoldan geni olarak çkarldn (vaginal radikal trakelektomi), geride kalan rahim dokusu ile vajinann ise yeniden birbirine dikilerek birletirildiini ifade etti. Ayn seansta kapal yöntem (laparoskopi) ile hastann karn içindeki lenf düümlerinin de çkarlarak temizlendiini belirten Prof. Dr. Müfit C. Yenen, böylece hastann çocuk sahibi olabilme kapasitesinin korunmu olduuna dikkat çekti.

Türkiyede oldukça nadir uygulanan bir ameliyat olduunu biliyoruz

Bu tekniin yaklak 2000li yllarda ortaya çkm bir teknikti ve son on yl içerisinde büyük bir ilerleme kaydederek dünyann her yerinde ön plana çkmaya baladn söyleyen Müfit C. Yenen, Türkiyede ise oldukça nadir uygulanan bir ameliyat olduunu biliyoruz. Adamzda da bugüne kadar uygulandn düünmediimiz bir tedavi yöntemi olduunu söyledi.

Cerrahi ilemden 6 ay sonra gebe kalmada herhangi bir saknca bulunmuyor

Cerrahi ilem sonras 6 ay gibi ksa bir süre sonunda hastann gebe kalmasnda herhangi bir saknca bulunmadn ifade eden Yenen, Hastamz yaklak 2 ay kadar daha izledikten sonra, Yakn Dou Tüp Bebek Merkezinde, Prof. Dr. Namk Kemal Duru ve arkadalarna emanet edeceiz. Bu özel ameliyat uyguladmz hastalarda yaklak 4 ile 6 ay gebelik olmadan beklemek gerekiyor. Sonrasnda üremeye yardmc tekniklerle hastamzn ksa bir sürede gebe kalmasn salayp, baarl bir ekilde doumunu gerçekletirerek, bebeine kavumasn planlyoruz eklinde konutu.

Son yllarda rahim az kanserleri genç yalara doru kayyor

Rahim az kanserlerinin, dünyada oldukça sk rastlanan bir kanser türü olduunu ve günümüzde kadn kanserleri içerisinde 4. srada yer aldn kaydeden Yenen, son yllarda kadn kanserleri içerisinde rahim az kanserinin genç yalara doru kayma gösterdiine dikkat çekti.

Yenen, Bu hastaln yaklak yüzde 40, 35-40 ya aralna gerilemi olup, hastalarn büyük bir bölümü ise henüz çocuk sahibi olma isteklerini yerine getirememi, aile planlamalarn tamamlayamam durumdalar. Dolaysyla bu gruptaki hastalarda, fertilite koruyucu cerrahi dediimiz, hastann üremesini devam ettirebilecei tedavileri yapmak son yllarda daha fazla önem kazanmaya balad diye konutu.

Ana Sayfaya Git