Ramazan ayını zinde ve sağlıklı geçirmek için beslenme önerileri

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Nevin Şanlıer “ 'Bütün gün aç kaldım, canım ne çekerse yemeyi hak ettim' diyerek fazla enerji almaya davetiye çıkarmamak gerekir. Ayrıca oruç tutmak, sahura kalkmayarak veya çok az besin tüketerek aç kalmak bir zayıflama yöntemi değildir. Bu süreçte vücuttan su ve kas kaybının olmamasına dikkat edilmelidir"

Haberler 13.05.2018 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Nevin anler, Bütün gün aç kaldm, canm ne çekerse yemeyi hak ettim diyerek fazla enerji almaya davetiye çkarmamak gerekir. Ayrca oruç tutmak, sahura kalkmayarak veya çok az besin tüketerek aç kalmak bir zayflama yöntemi deildir. Bu süreçte vücuttan su ve kas kaybnn olmamasna dikkat edilmelidir dedi.

Ramazan aynda beslenme alkanlklarndan uyku düzenine kadar hayatn rutinlerinde pek çok deiiklikler yaanyor. Ramazanda beslenme ekli ve yemek saatlerinin deimesi, snrl sürede çok yemek yenmesi, yenilme ihtiyac duyulmas, hareket azl gibi nedenler arlk kazanmay kolaylatryor. Ramazan süresince metabolizma yavalyor, vücut az ile yetinmeye odaklanarak tasarrufa geçiyor ve cimri gen alnan besinleri depolamaya endeksleniyor. Böylece besinlerle alnan enerji yaklamadndan gün boyu hareketler kstlanyor. Lokman Hekim Üniversitesi Salk Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof. Dr. Nevin anler, Ramazan ayn daha zinde ve salkl geçirmek için beslenme önerilerinde bulundu. anler, Bütün gün aç kaldm, canm ne çekerse yemeyi hak ettim diyerek fazla enerji almaya davetiye çkarmamak gerekir. Ayrca oruç tutmak, sahura kalkmayarak veya çok az besin tüketerek aç kalmak bir zayflama yöntemi deildir. Bu süreçte vücuttan su ve kas kaybnn olmamasna dikkat edilmelidir ifadelerini kulland.

Bu ayda diyabeti, hipertansiyonu, böbrek rahatszl, kalp ve damar hastal gibi sorunlar olanlarn doktorlarna danmalarnda fayda olduunu kaydeden anler, Ayrca gebe ve emzikli kadnlar, çocuklar ile yallar risk grubundadr. Aslnda beslenme açsndan sadece ramazan aynda deil her zaman yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi salamak için ise 4 besin grubunda yer alan yiyeceklerden gereksinim kadar tüketilmelidir. Bu 4 besin grubunda bulunan gdalar; süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze-meyve grubu ile ekmek ve tahllardr dedi.

ÖÜN PLANI VE DÜZEN NASIL OLMALIDIR?

Öünlerin sahur ve iftar olmak üzere 2 ana öün ve iftardan sonra 1-1.5 saat aralklarla 2 ara öün olarak düzenlenmesinde fayda olduunu vurgulayan anler, Hzl ve çok miktarda yemek yemek sindirim sistemimizi zorlayacandan yemekler yava yava az porsiyonlarda tüketilmelidir. ftar ve sahurda birden ar miktarda ve ar yemekler yenildiinde hazmszlk ve gaz ikayetleri olabilir. Bu nedenle iftarda kremasz çorba, yourt, salata gibi hafif yemeklerle balangç yaplp 25-30 dakika sonra ana yemee geçilmesi sindirim sisteminin daha çabuk besinleri tolere etmesini salar açklamasnda bulundu.

SAHUR ATLANMAMASI GEREKEN BR ÖÜNDÜR

Kahvaltnn günün en önemli öünü olduunu hatrlayp mutlaka sahura kalklmaldr diyen anler, unlar kaydetti:

çou insann o saatte can pek bir ey yemek istemez kimi zaman sadece su içerek niyetlenir. Ama bu durum vücudun yakt almama süresini daha da uzatr, gün boyu kan ekerinin dibe vurmasna ve metabolizmanzn yavalayarak zihinsel ve bedensel performansnn iyice azalmasna, yenilen yemeklerin yaa dönümesinin artmasna dolaysyla imanlamaya neden olur. Sahur oruç tutan biri için iftardan sonra en önemli ana öünü olmaldr. Bu nedenle sahur imsak vaktine yakn bir zamanda yaplmaldr. Sahurda hazm kolay, enerjisi yüksek, tok tutacak, yava sindirilen, gün boyu besleyici özelliini sürdüren besinler tercih edilmeli, mideyi rahatsz edebilecek yal, kzartma besinlerden kaçnlmaldr. Bunun için; tam buday ürünleri, kuru baklagiller ve sert kabuklu yemiler seçilmelidir. Posadan zengin besinler kepek, tahllar, tam buday, tohumlar, patates, sebzeler, meyvelerde bulunur ve yava sindirilmektedir. Bu besinler posa içerir ve oruç süresince kabzl, midenin bulanmasn ve bozulmalarn önlemeye yardmcdr. eker, beyaz un ve dier saflatrlm ekerleri içeren çok hzl sindirilen besinlerden saknlmaldr. Hatta sahurda tatl yenmemelidir. Oruç süresince susamay artraca için tuz içeren besinlerden saknlmaldr. Kzartlm ve kavrulmu besinler ile fazla ya içeren besinlerden saknlmaldr.

SAHURDA NASIL BESLENLMEL?

anler, sahurda ar yal, unlu, ekerli, tuzlu ve acl, baharatl besinlerden uzak durulmas gerektiini kaydederek, yeterli ve dengeli bir menü içeren sahur ile gün boyu insanlarn kendilerini enerjik ve tok hissedebileceini ifade etti. anler, sahurda ve iftarda yemek yer yemez yatlmamas gerektiini, yemek yedikten en az 30-40 dakika sonra yatlmasna dikkat edilmesi gerektiini bildirdi.

Ana Sayfaya Git