Ramazan Ayında Egzersize Yer Açın!

Ramazan ayında doğru beslenme tarzı ve doğru egzersizler ile metabolizmanın yavaşlamasını engellemek ve kilo almadan oruç tutabilmek mümkün! Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, açıkladı.

Haberler 09.05.2019 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplan aratrmalar, doru ve yeterli beslenme saland takdirde, oruç tutmann vücudu toksinlerden temizleyici etkisi olduunu gösteriyor. Bu dorultuda; Ramazan aynda uygulanmas gereken beslenme program, en az 3 tercihen 4 öün (Sahur, iftar açl, iftar yemei, gece yatmadan önce bir ara öün) içeriyor olmaldr. Orucu açarken ise özellikle; enerji verecek, kan ekerini düzenleyecek ve sv ihtiyacn karlayabilecek besinler seçmek daha doru olacaktr.

Oruç Tutarken Ya Yakabilmeniz Mümkün!

Açlk metabolizmasnda; sindirim sistemi yavalar, vücut enerji depolarn koruma altna alr ve enerji harcamasn kstlar. Bu sebeple bazal metabolizma hznda bir düü gerçekleir. Yemek saatlerinde vücudunuza ar derecede besin yüklendiiniz takdirde, vücut bu enerji fazlasn ya depolarna gönderecektir. Bunun aksine hafif ve küçük öünler tüketirseniz ve bunun yanna egzersizi de eklerseniz sindirim sisteminizin çalmas ve kaslarn harcad enerjiyle birlikte metabolizmanz hzlanacaktr. Böylece; bu depolama sürecinin aksine, vücudunuz ya yakmn gerçekletirecektir.

Oruçluyken Hafif Sporlar Tercih Edebilirsiniz

Oruçluyken spor yapmak mümkün ancak, yaptnz egzersizin iddetini azaltmalsnz. Karacierinizde ve kaslarnzda depo edilen eker azald ve terle kaybedilen su artrd için, yüksek younluklu egzersizleri tercih etmemelisiniz. Oruçluyken terletmeyen egzersizler, örnein; pilates, yoga, reformer pilates, düük tempolu yürüyü veya yüzme gibi düük iddetli aerobik egzersizler yaplabilir. Egzersiz programnn iddetini; antrenman sürelerini ksaltp, dinlenme sürelerini artrarak, set saylar ve kullandnz arlklar azaltarak ayarlayabilirsiniz.

Egzersiz Saatinizi yi Ayarlayn!

Egzersiz iftardan önce yaplacak ise iftar ve sahur arasnda yeterli miktarda sv, karbonhidrat ve protein aldndan emin olunmaldr. Sabah saatlerinde yapacanz pilates ve yoga ise vücudun kan akn hzlandrarak kendinizi gün içinde enerjik hissetmenizi salayacaktr. ftardan sonra yaplacak egzersiz için de, yemekten sonra 1-1,5 saat beklemelidir. Ksa süreli, düük younluklu bir egzersiz yaplabilir. Düük tempolu yürüyü, bisiklet, yüzme gibi ya yakmn da uyaracak egzersizler yaplabilir. Pilates, yoga gibi egzersizler sindirim sistemini de harekete geçirerek hazmszln giderecek ve vücudunuzdaki ödemi datacaktr. Eer yüksek iddetli kardiyo egzersizi veya arlk (özellikle hipertrofi) antrenman tercih ediliyorsa, kaslarn kendini yenilemek için yeterli miktarda besin kayna bulamayacandan kas lifleri kendini yenileyemeyecek ve iyileme yetenein azalacandan sakatlanma riski artacaktr.

Yeterince Su çtiinizden Emin Olun

Sv kaybnn en aza indirgenmesi için oruçluyken terletmeyen egzersizler yaplmaldr. ftarla sahur arasnda vücut arlnn her kilogram bana en az 30 ml kadar su tüketmeli ve iftardan spora kadar en az 500 ml su tüketilmi olunmaldr. çay ve kahve gibi idrar söktürücü svlar snrlandrlmaldr. Svyla birlikte mineral kaybnz olacandan suyun içine limon suyu, maden suyu gibi mineral kaynaklar eklenerek kas tonusunun önüne geçebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git