Ramazan ayı, karaciğer detoksu için fırsat

Ramazan ayında tüketilen gıdalara bağlı kilo değişimleri yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Onur Yaprak, “Eğer ramazan ayında uygun beslenirsek bu ayı kilo vermek, kolesterolümüzü düşürmek ve karaciğerimizde detoks sağlamak için bir fırsata dönüştürebiliriz. Kalorinin yüzde 40 ila 50’si karbonhidratlardan oluşmalı. Karbonhidratlar düşük glisemik indekse sahip yüksek lif içeren cinsten olmalı, proteinler kalorinin yüzde 20 ila 30’unu oluşturmalıdır” dedi.

Haberler 21.04.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan aynda hazrlanan iftar sofralarnda tüketilen gdalara bal kilo deiimleri yaanabiliyor. Uzmanlar ise bu durumda, hem beslenme düzeni hem de miktarna dikkat edilmesi gerektii konusunda uyaryor. Prof. Dr. Onur Yaprak, Ramazan aynn karacier detoksu için bir frsat olduunu belirterek önemli açklamalarda bulundu. Orucun vücut üzerinde olumlu etkilerine deinerek sözlerine balayan Prof. Dr. Yaprak, Oruçlu olduumuz açlk süresince vücudumuzda baz tepkiler geliir. Beyin ve dier organlarn enerji ihtiyacn karlamak amacyla fazla karbonhidratn karacierde depolanm ekli olan glikojen tekrar glukoza dönüür. ftardan sonra da fazla glukoz tekrar glikojen eklinde karacierde depolanr. Bir taraftan da vücutta depolanm olan yalar yaklarak enerji için kullanlr. Oruç srasnda sabah yakt kayna karbonhidratlar iken iftara doru yalarn yakt kayna olarak öne çkt görülür. Bu da ya dokudan serbest ya asitlerinin kana karmas ve karacierde keton olarak enerjiye dönüümü yani lipoliz ile gerçekleir dedi.

FTAR VE SAHURDA YEDKLERNZE DKKAT EDN

Ramazanda kilo deiimlerinin de gözlemlendiine iaret eden Prof. Dr. Yaprak, Ramazan aynda uyku ritmi de deitii için sirkadyen dediimiz zaman ayarl kortizol, insülin, leptin, büyüme hormonu gibi hormonlarn ritimleri bu deiime ayak uydurur. Ramazan ay srasnda kilo deiimleri genellikle gözlenir. 1-2 kiloluk azalma ya da artma eklinde olabilecek bu kilo deiimleri iftar ve sahurda nasl beslendiinize baldr. Eer ramazan aynda uygun beslenirsek bu ay kilo vermek, kolesterolümüzü düürmek ve karacierimizde detoks salamak için bir frsata dönütürebiliriz. Bunun en önemli ispat son yllarda gittikçe popüler olan intermittent fasting diye adlandrlan 8 saat tokluk 16 saat açlk diyetidir. Bu diyetle açlk srasnda hücre onarm olur, insülin kan düzeyi ve insülin direnci düer, kilo vermeyi salar, vücutta inflamasyonu ve oksidatif stresi azalr, Total ve LDL kolesterolü azalr dedi.

Prof. Dr. Onur Yaprak, sözlerini öyle sürdürdü:

Vücut enerji dengesini alnan gdalarn kaç kalori olduu, dinlenme dönemindeki metabolizma hz ve ne kadar fiziksel aktivite yaptmz belirler. Dinlenme metabolik hz, vücut scakln korumak, iç organlar onarmak, kalp fonksiyonunu desteklemek, hücreler arasnda iyonik deiimleri korumak ve solunumu desteklemek için dinlenme srasnda vücudumuzun harcad enerji miktardr. çou insanda bu toplam enerji harcamalarnn yaklak üçte ikisini oluturur. Metabolik hzmz yaa, cinsiyete, vücut arlna, hormonlara, hamilelik sürecine göre deiir. Dolays ile metabolik hzmza çok etki edemeyeceimize göre ne kadar kalorili beslendiimiz ve ne kadar fiziksel aktivite yaptmz kilo alp vermede belirleyici olur.

LF ORANI YÜKSEK GIDALARI TERCH EDN

Prof. Dr. Yaprak, Ramazan aynda tutulan orucun vücut için bir detoks frsat haline gelmesi için tavsiyelerde bulundu. Prof. Dr. Yaprak, Beslenme modellerindeki kaçnlmaz deiiklikler ve sirkadiyen ritimler, hormon düzeylerindeki dalgalanmalar ve genel günlük yaam tarzndaki ilikili fizyolojik deiimler nedeniyle ramazan yemei planlamas, salkl oruç için önemli bir bileen haline gelir. Ramazan aynda öünlerde özellikle karbonhidratlara ve yalara dikkat etmeliyiz. Kalorinin yüzde 40 ila 50si karbonhidratlardan olumal. Karbonhidratlar düük glisemik indekse sahip yüksek lif içeren cinsten olmal, proteinler kalorinin yüzde 20 ila 30unu oluturmal ve yal krmz etten fakir olmaldr. Dier beyaz etler ve baklagiller protein kayna için daha uygun olacaktr. Kabzla kar yemeklerde fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagiller, kepekli tahllar ve tam buday ekmei, sebze ve salata gibi lif oran yüksek yiyecekler tercih edilmelidir dedi.

Ana Sayfaya Git