Ramazan ayında kilo almamak için 10 altın kural

Ramazan ayı, öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler nedeniyle genellikle sindirim ve kilo problemlerini beraberinde getiriyor. Ramazan ayının ardından bayramda da kişiler daha fazla yeme eğilimine giriyor. Ay boyunca yavaşlayan metabolizma, kilo alımındaki en büyük etkenlerden biri oluyor. Ancak alınacak bazı önlemler ile bu süreç, beslenmeye bağlı sıkıntılar yaşanmadan rahat bir şekilde geçirilebiliyor.

Haberler 14.04.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. M. Refik Sezgin, Ramazan aynda dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

RAMAZAN AYINDA SALIKLI KALMAK ELNZDE

Ramazan aynda uzun süreli açlk metabolizma hzn yavalatr. Beslenme programnn ve öünlerin deimesi, oruç tutan kiilerde hzl kilo almna neden olabilir. Bu durum da Ramazan ay geçtikten sonra kiilerde psikolojik olarak mutsuzluu beraberinde getirebilmektedir. Bu dönem sona erdikten sonra, kiiler bir ay gibi uzun dönemde alnan bu kilolar, 3-5 gün içinde tek besin içeren salksz diyetlerle vermeye yönelebilmektedir. Metabolizma hz Ramazan ay boyunca yavalasa bile oruç tutarken dengeli beslenmek ve kilo almn engellemek mümkündür.

Ramazan beslenmenizde bunlara dikkat edin:

1. Sindirim azda balar. O nedenle uzun süreli açlk sonrasnda yemekleri yava ve çineyerek tüketmek çok önemlidir.

2. Özellikle akam saatine doru, yemee yaklaldnn bilincinde olunmas açlk duygusunu artrr. Hazrlanan yemek kokular ile birlikte mide salglar da artmaya balamaktadr. Bu nedenle ilk gda almlarnn çok scak ve çok souk olmamasna dikkat edilmelidir.

3. Ksmi açlk süresi nedeni ile ilk gda almlar sv-yumuak yemeklerle olmaldr. Oda ssnda bir iki bardak su, çorba ve ekersiz komposto ile iftara balanlabilir.

4. lk gda almndan sonra minimum 5-10 dakika aras küçük bir mola verilmelidir. Bu ara namaz klanlar için akam namaz aras olabilir. Bu sayede kan ekeri yükselmeye balamken devam eden gda almlar da daha kontrollü olacaktr ve kilo almnn önüne geçecektir.

5. Ana yemeklerde salkl bir menü planlanmaldr.

6. Gda almndan sonra youn egzersiz tercih edilmemelidir. Yemekten 1-1,5 saat sonra hafif bir yürüyü sindirim sürecini rahatlatmaya iyi gelir.

7. Yürüyü sonrasnda meyve younluklu bir öün alnabilir. Kivi, muz, ananas, elma, armut, çilek gibi aromas yüksek meyveler dilimlenip, üzerine çok az bal ve fndk-badem rendelenerek tüketilebilir.

8. Sahurda olabildiince imsak vaktine yakn uyanmaya çallmaldr. Bu öün çok erken bir kahvalt gibi düünülmelidir. Gün boyunca çok aç kalnaca düünülerek ar gda almnn hiçbir faydas olmamaktadr. çünkü ne yenirse yensin belirli bir saat sonra mide boalacaktr.

9. Sahur sonrasnda 1 bardak kefir veya fonksiyonel yourt tüketimi barsak sorunlarn engellemeye yardmc olur.

10. ftar ve imsak arasnda, vücut arlnn her kg için 20 mL sv tüketimi ihmal edilmemelidir.

Ana Sayfaya Git