Ramazan sigarayı bırakmak için bir fırsat

Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Volkan Kara, zararı bilimsel kanıtlarla ispatlı tütün gibi bağımlılıklardan uzak durmak için ramazanın "mükemmel" bir fırsat olduğunu, 30 gün boyunca günde 15 saat sigara içmeyen bir kişinin sigarayı çok rahatlıkla bırakabileceğini söyledi.

Haberler 19.04.2022 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Yeilay Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Volkan Kara, zarar bilimsel kantlarla ispatl tütün gibi bamllklardan uzak durmak için ramazann mükemmel bir frsat olduunu, 30 gün boyunca günde 15 saat sigara içmeyen bir kiinin sigaray çok rahatlkla brakabileceini söyledi.

Vücuda giren nikotinin önce akcierlere, 8 saniye içinde de beyne gittiine dikkati çeken Kara, beynin çalma mekanizmasn deitiren nikotinin baz konularda keyif verici mekanizmalar uyandrdn ancak birçok sisteme kalc zararlar verdiini ifade etti.

Doç. Dr. Kara, bunun banda kanser hastalklarnn geldiini, her içilen sigarann genetik yapda mutasyon denilen küçük deiiklikleri tetiklediini dile getirdi.

Bunlarn sayca fazla olmas ya da genlerdeki hassas noktalarn tetiklenmesinden dolay sigara kullanclarnda kanser riskinin arttn söyleyen Kara, ayrca sigara içenlerin, kalp ve eker hastalklar, dolam bozukluklar ve erken bunama konularnda da yüksek risk tadklarn kaydetti.

Sigarann her yl hayattan kopard 8 milyon kiinin 1 milyonu pasif içici

Doç. Dr. Volkan Kara, sigara dumannn olduu yerde, sigara tüketmeyenler için de ayn risklerin söz konusu olduunu, buna pasif duman maruziyeti dediklerini aktard.

Gebelik döneminde sigara kullanmnn zararlarndan da bahseden Kara, rahim içindeki bebein nikotin ve dier zararl maddelere maruz kalmas halinde erken doum, baz yapsal deiiklikler ile nikotin bamls olma olaslnn artmas gibi sorunlarn ortaya çkabildiini vurgulad.

Sigarann ylda 8 milyon kiinin hayatna mal olduunu biliyoruz. Bu 8 milyonun 1 milyonu pasif duman maruziyetinden hayatn kaybeden insanlar. diyen Kara, dumann nüfuz ettii ortamlarn sonradan kullanlmas halinde de baz riskler yaanabildiini, buna da üçüncü elden duman içicilii denildiini bildirdi.

Kara, bu duruma ilikin bir örnek vererek, Odann içinde duman tüketildi. Özellikle mefruata, tekstil ürünlerine bu siniyor. Takip eden haftalarda o oday kullanan herkes belli oranda risk altnda. Bununla ilgili yaplm önemli çalmalar da var. dedi.

Sigara bamllar, ramazanda 15 saat bu alkanlklarndan uzak durabiliyor

Doç. Dr. Volkan Kara, ramazanda sigaray brakma konusunu da deerlendirerek, Ramazanda zaruri ihtiyaçlarmzdan bile uzak durma konusunda bir motivasyon varken nikotin, tütün tüketimi, dier bamllklar gibi zarar verdii bilimsel kantlarla ispatl durumlardan uzak durmak için mükemmel bir frsat ortaya çkt. diye konutu.

Oruç nedeniyle 15 saat yeme-içme faaliyetlerinin durdurulduunu, sigara bamllarnn da bu saatleri sigara içmeden geçirebildiklerini anlatan Kara, günün 24 saat olduu düünüldüünde uyku ve dier temel ihtiyaçlardan sonra geriye çok az zaman kaldn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git