Ramazan sofralarının da serinleten lezzeti…

Lezzetli ve ferahlatıcı etkisinin yanı sıra sağlık açısından da önemli faydalar sağlayan karpuz, ramazan sofralarında da tercih edilen yiyeceklerden biri. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı,vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlıyor. Üstelik çekirdeği de faydalı! Buna karşın şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

Haberler 06.06.2018 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan 2 dilim (280 gram) karpuz 80 kalori olup; 20 gr eker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir, 1 gr lif içerir. Yüksek potasyum içeriinden dolay böbrek hastalar mutlaka doktoruna danmal. nsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastas olan kiilerin de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeleri 2 dilimi (280 gr) amamalar gerekir. Özellikle diyabet hastalar karpuzu peynir ile tüketirse kan ekeri dengesini salam olur diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan, Ramazan sofralarnda da tercih edilen karpuzla gelen 8 fayday anlatt, karpuzla yapabileceiniz 3 lezzetli tarif verdi

Ödemi azaltyor

Karpuz, su oran çok yüksek bir meyve olduundan diüretik özellii bulunuyor yani sk sk idrara çkaryor. Bu nedenle ödem problemi yaayanlar için yaz aylarnda ilaç gibi bir besin. Suyun yan sra lif içerii sayesinde de kabzl önlemeye yardmc olan karpuz, salkl bir sindirim sistemi için düzenlilii destekliyor.

Kan basncn dengeliyor

Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktar, kan basncn yani tansiyonu düürüyor. Potasyum vazodilatatör olarak kabul ediliyor yani kan damarlar ve arterler üzerindeki gerginlii serbest brakp, böylece kan akn uyaryor. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltyor. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarnn ve damarlarnn sertlemesini de önleyerek kan basnc, kan phtlar, felç, kalp krizi ve damar tkankl risklerini azaltmaya yardmc oluyor.

Saç ve cilt saln koruyor

Karpuz içerdii A ve C vitaminleri sayesinde saçlarmz ve cildimiz için de mükemmel bir besin. Yüksek su oran ve saçlar nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içerii sayesinde cildi daha canl ve güzel gösteriyor. C vitamini de cildi salkl, esnek ve güçlü klan bir protein olan kolajen yapmna yardmc oluyor; cilt hücrelerini oluturmasnn yannda hücreleri onaryor.

Kansere kar savayor

Krmz renginden de anlald gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. çerdii likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke ediyor ve vücudun savunma sistemi olan baklk sistemini güçlendiriyor. Yine içerdii yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluumunu salayan serbest radikallerin oluumunu engelliyor. Yaplan bilimsel çalmalar karpuzun özellikle prostat kanserine kar koruyuculuunu ortaya koyuyor.

Kalp saln koruyor

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adl madde ile kan basncn düürmeye ve böbrek fonksiyonlarnn düzenlenmesine yardmc oluyor. Tekli ve çoklu ya asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düürerek kalp saln da koruyor. Her gün 1 avuç karpuz çekirdei yeterli olacaktr. çinemek veya dorudan yutmak fark etmeyecektir. çi olarak tadn sevmeyenler frnda kavurarak da tüketebilir diyor.

Uykuyu düzenliyor

Karpuz, yüksek magnezyum içerii ile kaliteli uyumaya yardmc oluyor. Uyku bozukluklarn ve uykusuzluk oluumunu azaltyor.

Hafzay güçlendiriyor

Hücre zarlarnn yapsnn korunmasnda, sinir iletiminin salanmasnda görev alan ya asitlerinden zengin karpuz çekirdei, bu etkileri sayesinde örenmeyi kolaylatrarak, hafzay güçlendiriyor. Ayrca ya emilimine yardmc oluyor, kronik inflamasyonu azaltyor.

Kaslar rahatlatyor

Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas arsn azaltmaya yardmc oluyor, kaslar güçlendiriyor, egzersiz sonras toparlanma sürecini hzlandryor. Hzl kas toparlanmas için spordan hemen sonra 1 bardak karpuz suyu içilebilir.

Ana Sayfaya Git