Ramazan sonrası 8 adımda metabolizmanızı hızlandırın

Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının ikiye düşmesi, gündüz saatleri sıvı kaybının daha yoğun yaşanması ve sahura kalkma nedeniyle değişen uyku düzeni, metabolizmayı yavaşlatarak kilo alımını hızlandırıyor.

Haberler 13.06.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayramla birlikte baz beslenme kurallarna uymak metabolizmay dengeleyip, vücudun tekrar normal düzenine kavumasn salayabiliyor. Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Dilek çilek, ramazanda yavalayan metabolizmay hzlandrmak için 8 öneride bulundu.

1. Güne kahvaltsz balamayn

Ramazanda uzun dönem açlkla birlikte yavalayan metabolizmay hzlandrmak için tekrar öün düzenini salamak gerekir. Özellikle kahvaltnn vaktinde yaplmas ve atlanmamas çok önemlidir. çünkü kahvalt, gün içerisindeki enerji ihtiyacnn düzenlemesine yardmc olur. Bununla birlikte 3-4 saatte bir az miktarlarda beslenmek, metabolizmann hzlanmasna katk salar.

2. Vücudunuzu susuz brakmayn

Ramazanda, vücudun ihtiyac olan su, oruç nedeniyle yeterli miktarda alnamamaktadr. Bu da vücutta baz salk sorunlarna yol açabilir. Bayramda günlük su tüketimine özen gösterilmeli ve yeterli sv alm belirli bir düzende olmaldr. Su tüketimi gün içinde belirli saatlere yaylmal ve her saat ba bir bardak kural tercih edilmelidir.

3. Ar yemeklerden ve kzartmalardan uzak durun

Yal, tuzlu ve baharatl beslenme tarz özellikle ramazan aynda iftar sofralarnda tercih edilir. Yüksek kalorili ve büyük porsiyonlu ar yiyecekler, ciddi oranda kilo almna yol açar. Ramazan boyunca iftarda bu tür yiyecekler tüketen kiilerin, bayramla birlikte yeme alkanlklarn deitirmesi ve besin miktarn dengelemesi çok önemlidir. Bayramda mümkün olduunca kzartmalardan, çok tuzlu ve çok ekerli gdalardan uzak durulmaldr. Daha çok sebze arlkl ve kalsiyumdan zengin beslenme, kzartma yerine zgara, halama veya frnda piirme yöntemleri benimsenmelidir.

4. Sütlü tatllar tercih edin

Bayram tatls anlay günümüzde artk terk edilmesi gereken bir alkanlktr ve bayramda da tatlnn minimum düzeyde olduu beslenme düzenini oluturulmas gerekir. Yüksek oranda eker arlkl beslenmenin, hem genel salk durumuna etkisi hem de kilo aldrc özellii göz ard edilmemelidir. Bir dilim baklava 250, 2 madlen çikolata 50-60, 2 lokum 70 kaloridir. Diyabet ve metabolik sendrom gibi hastalklar ekere bal olarak ortaya çkmaktadr. Tatl tüketilecekse, hamurlu ve erbetli özellikte olanlarn yerine sütlü tatllar tercih edilmelidir.

5. Hazr içecekler yerine ev limonatas tüketin

Gazlandrlm içecekler ve hazr satlan merubatlar, yüksek kalorili olmalar ve koruyucu kimyasal madde içerikleriyle salkszdr. Bunlarn sürekli olarak tüketimi de kilo almna yol açar, insülin direncini olumsuz etkiler. Hazr içecekler yerine evde yaplm limonata, vine suyu, naneli ayran gibi salkl alternatifler tercih edilmelidir. Scak yaz günlerinde hem serinleterek ferahlatan hem de gereksiz kalori almann önüne geçen içeceklerle salkl bayram sofralar hazrlanabilir.

6. Liften zengin besinler tüketin

Ramazanda beslenme düzenine bal olarak barsak hareketlerinde yavalama ve kabzlk gibi ikayetler de sklkla yaanmaktadr. Halk arasnda huzursuz barsak sendromu olarak da bilinen irritabl barsak sendromu olan kiilerin yaam kalitesi önemli oranda etkilenir. Bu nedenle liften zengin taze meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmelidir. Devam eden barsak problemleri ise mutlaka gastroenteroloji uzman tarafndan deerlendirilmelidir.

7. Uyku düzeninizi oluturun

Uyku kalitesinin, itah yönetimi ve hormon dengesi ile dorudan ilikisi olduu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle ramazanda beslenme alkanlklar ile birlikte deien uyku düzenini de yeniden eski haline getirmek için bayramla birlikte uyku düzenli yeniden oluturulmaldr. Gece 23.00 ve sabah 05.00 saatleri arasnda uykuda olmaya, bu saatler arasnda beslenmemeye dikkat etmek gerekir.

8. Bayram ziyaretlerini yürüyerek yapn

Ramazanda oruç nedeniyle daha az hareket edilmekte ve enerji harcanmaktadr. Asansör yerine merdivenleri kullanmak, gece ksa yürüyüler yapmak, her zaman araba kullanmak yerine baz ihtiyaçlar için yürümeyi tercih etmek, ramazan sonrasnda metabolizma hznn düzenlenmesi için yararldr. Bayram süresince yaplacak ziyaretlerde de ksa mesafeleri yürümek, vücuda direnç kazandracaktr.

Ana Sayfaya Git