Ramazan’ı 8 adımda Sağlıklı karşılayın!

Pek çok evde Ramazan hazırlıkları yapılıyor; kimileri iftar ve sahurda kolaylık olsun diye sarmalar sarıp, börekler açıp dondurucuya koyuyor, kimileri kıştan yıpranan, mevsim geçişiyle dengesi bozulan vücudunu yaklaşık 17 saat sürecek oruç sürecine hazırlamaya çalışıyor.

Haberler 23.05.2017 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz, cuma gecesi kalklacak ilk sahurla birlikte balayacak uzun açlk ve susuzluk süreci öncesi metabolizmann ileyiini Ramazana hazrlamann faydal olduunu belirtiyor. Bunun için beslenme alkanlklar ve uyku düzeninde birkaç gün önceden baz deiiklikler yapmak gerektiini söyleyen Ayça Güleryüz Uzun süren açlk ve susuzluk bata mide sal olmak üzere sindirim sisteminde deiikliklere neden olmaktadr. Ramazana 3 gün kala bu deiikliklere adaptasyonu baz basit ama etkili önerilerle salamak mümkün diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz, 8 admda Ramazan salkl karlamann yollarn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

* Kahvaltnz daha erken yapn

Kahvalt gün boyu kiiyi zinde tutan en önemli öün. Kahvalt yapmama alkanlnz varsa mutlaka oruç öncesi imdiden kahvalt yapmaya kendinizi altrn. Kahvaltnz düzenli yapyorsanz her zamankinden daha erken saatte yapmaya balayn.

* Ar yiyeceklerden kaçnn

Ramazan öncesi yal, ekerli ve tuzlu besinleri azaltn. Lif içerii yüksek sebze ve meyve tüketin. Böylece sindirim sisteminiz rahatlayacak ve uzun açlk sürecine daha kolay uyum salayacaksnz. Meyvelerdeki eker orannn da yüksek olduunu hatrlayn ve günde bir iki porsiyon ile snrlandrn.

* Mide sorununuz varsa mutlaka doktora dann

Kii acktnda midesinde asit salgs ve sindirim sisteminin hareketlilii azalyor. Uzun süreli açlk aktif mide ülseri, oniki parmak barsa ülseri ve gastriti olan hastalarda yaknmalarn artmasna neden olabiliyor. Midenizde ülser veya baka bir rahatszlk varsa mutlaka doktora dann. Sürekli asit basklayc mide ilac kullanan reflü hastalar ilaçlarn sahurdan 30-60 dakika önce almal.

* Porsiyonlarnz küçültün

Oruca sayl günler kala özellikle öle yemeklerinde porsiyonlar küçültün, salata gibi hafif yiyecekleri tercih edin, ara öünleri azaltn. Böylece uzun süren açla vücudunuzun daha kolay adapte olmasn salayacaksnz.

* Uyku düzeninizi ayarlayn

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz Ramazan; iftar ve sahur saatleri nedeniyle oruç tutanlarn biyolojik saatinin deitii bir dönem. Ramazan öncesi normal uyku saatinizden 1-2 saat önce uyumanz bu süreçte sahura kalkmanz kolaylatracak ve gün içerisinde uykusuzlua bal halsizlik ve yorgunluk hissetmenizi önleyecektir diyor.

* Su tüketiminizi artrn

Birçok kii için Ramazanda en büyük sorun açlktan çok susuzluk oluyor. Üstelik yaz aylarnda terleme ve idrar yolu ile su atlm artyor. Ramazan ay öncesi su tüketmeyerek susuzlua allacann düünülmesi oldukça yanl. Günde en az 8-10 bardak su tuketin, su kaybn artran kafeinli içeceklerin tüketimini snrlandrn.

* Ar kesici ilaçlar sk kullanmayn

Ar kesici ilaçlarn kullanm midede tahri ya da ülser oluumunu kolaylatryor. Bu nedenle bilinçsiz ar kesici kullanmamak, arnn nedenini ortaya çkarmak için doktora gitmek gerekiyor. Oruç tutacak kiilerin de imdiden bilinçsiz ilaç kullanmna son vermesi art.

* Mutlaka sahura kalkn

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz Birçok kii sahura kalkmadan oruç tutabileceini düünüyor. Oysa sahura kalkmadan tutulan oruç açlk süresini daha da artracandan gün içerisinde mide rahatszlklarna neden olabiliyor. Mutlaka sahura kalkmay alkanlk edinin. Sahurda yumurta, peynir, süt ve yourt gibi protein içerii yüksek besinlerin alnmas tok kalmanza yardm edeceinden sofranzda yer vermeye dikkat edin. Ayrca ceviz ve badem gibi kaliteli ya içeren besinler de sahur sofralarnzda yer almal diyor.

Ana Sayfaya Git