Ramazan’ın enerji deposu

Ramazan geldiğinde hiç kuşkusuz ilk akla gelen besinlerin başında hurma geliyor.

Haberler 17.05.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pazar tezgahlarnn, aktarlarn ve marketlerin raflarnda bolca yer alan hurma, sofralarmzda da ba köede yerini alyor. Genellikle iftar sofralaryla özdeleen hurma, aslnda sadece Ramazanda deil, yln her aynda tüketilmesi gereken önemli besinler arasnda yer almal. Bunun nedeni ise damakta unutulmaz bir lezzet brakmasnn yan sra bata yüksek lif içerii, potasyum, demir, folik asit ve kalsiyum olmak üzere birçok vitamin ile mineral içerii sayesinde vücudumuza pek çok yarar olmas. Ancak her besinde olduu gibi, hurmada da önemli olan porsiyon kontrolünü salamak. çünkü 3 adet orta boy hurma (45gr) ortalama 60 kalori içeriyor ve 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Dolaysyla lezzetine kaplp arya kaçmamak çok önemli.

DYARBAKIR-Beslenme ve Diyet Uzman eyda Sla Bilgili hurma tüketmek için 10 önemli nedeni anlatt, önemli bilgiler verdi.

Sindirimi kolaylatryor

Hurmann lif oran çok yüksek. Öyle ki 100 gram 3,5 gram lif içeriyor. Bu sayede midede sünger gibi iip hacim kaplyor ve mideyi geç terk ettii için tokluk hissi oluturuyor. Yüksek lif, ayn zamanda barsaklar çaltryor ve kabzlktan kurtaryor.

Cildi gençletiriyor

Antioksidandan zengin olan hurma hücre yenilemesini salamas sayesinde cildimiz üzerinde de faydal oluyor. Yenilenen doku cildi daha genç bir görünüme kavuturuyor. Cilt elastik yapsn kaybettiinde yanakta çökmeler artyor ve derin yüz çizgileri belirginleiyor. Hurma cilde ihtiyac olan nemi veriyor, böylelikle cilt daha elastiki bir yapya sahip oluyor. çeriindeki B vitamini sayesinde ciltte oluan yaralarn da daha hzl iyilemesine katkda bulunuyor.

Kas kramplarn engelliyor

Magnezyum eksikliinde sk sk kas kramplar ve kas arlar oluuyor. Hurma içeriindeki magnezyum sayesinde kaslar güçlendiriyor, protein sentezinde ve enzimlerin salkl çalmasnda görev alyor. Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacn karlayabiliyor.

Kilo kontrolünü destekliyor

Yüksek lif içerii ile midede uzun süre kalarak sindirimin yava olmasn salyor. Böylelikle tokluk süresi uzuyor ve daha az besin tüketilmi oluyor. Demir eksiklii olan kiiler kilo vermede güçlük yayor. Hurma içerdii yüksek orandaki demir mineraliyle kiinin demir depolarn destekliyor ve bu sayede metabolizma da hzlanm oluyor. Ancak unutmamak gerekir ki 1 adet hurma 20 kalori içeriyor. Özellikle zayflama sürecinde miktarna dikkat edilerek tüketilmesi gerekiyor.

Kalp saln koruyor

Kalp dostu besinlerin banda yer alan hurma, içeriindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basncn (tansiyon) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor. Hiç kolesterol içermedii gibi güçlü bir antioksidan olmas sayesinde kalbi zararl bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tkanklklar riskini azaltyor.

Stres ve gerginlii azaltyor

Uzmanlarn yaptklar aratrmalar sonucunda, sinirleri güçlendiren B6 vitamininin hurmada yüksek miktarda bulunduu ortaya konmu. Bu sayede strese kar bir savunma geliiyor. Hurma içerdii B1 vitamini ile de sinir sisteminin salkl olmasn kolaylatryor.

Kanszl önlüyor

Hurma, yüksek demir içeriiyle de dikkat çekiyor. Düzenli tüketildiinde, demir eksiklii anemisi olan kiilerde kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artryor. Bu etkisiyle demir eksikliiyle ilgili kanszlk riskini azaltyor. Ayrca içerdii B2 ve B3 vitamini ile krmz kan hücrelerinin saysn artyor.

Tam bir enerji deposu

Gün boyunca kendini oldukça yorgun hisseden, halsiz kalan veya kilo almak isteyen kiiler hurmayla ihtiyaçlar olan enerjinin bir bölümünü salayabiliyor. Yüksek enerji içerii, özellikle kilo almak isteyen kiiler veya gelimekte çanda olan çocuklar için çok fayda salyor.

Bakl arttryor

Hurma, baklk sistemini destekleyen antioksidan etkili selenyumdan ve C vitamininden zengin bir besin. Bu sayede vücudu zararl bakterilerden ve mikroplardan temizliyor. Ayrca içeriindeki yüksek orandaki magnezyum minerali, vücutta oluabilecek enfeksiyonlarn orann azaltyor.

Kemikleri güçlendiriyor

Hurma içeriindeki kalsiyum ve fosfat sayesinde iskelet oluumuna ve vücudun kemik yapsnn dengelenmesine katkda bulunuyor. Ayrca kemik erimesi ve yumuamas gibi geliebilecek kemik hastalklarnn önlenmesinde fayda salyor.

-----------------kutu bilgisi------------

Günde 3 adet yeterli!

Hurmann içeriindeki eker miktarnn fazla olmas, kalori almn arttryor. Ayrca yüksek eker içerii özellikle diyabet hastalarnda veya insülin direnci gelimi olan kiilerde kan ekerinin hzla yükselip ayn hzla dümesine sebep olabiliyor. Bu nedenle günde 3 adet hurma tüketmek yeterli olacaktr.

Ana Sayfaya Git