Ramazan’a sayılı günler kala bu önerilere dikkat!

11 ayın sultanı Ramazan’a sayılı günler kaldı. Ramazan bu yıl yakıcı yaz sıcaklarına denk gelmiyor ama uzun açlık ve susuzluk süresi nedeniyle, metabolizmayı şimdiden bu sürece hazırlamakta fayda var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman sağlıklı bir Ramazan için şimdiden dikkat etmeniz gereken noktaları sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Haberler 02.05.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl bir barsak sisteminin vazgeçilmezi bol taze yeil sebzeler. Bu besinlerin su ve posa içerii yüksek, kalorileri yok denecek kadar az. Bu nedenle her yemein yannda bol salata tüketmeye özen gösterin. Böylece dier besinlerden alacanz yüksek kaloriyi azaltabilir ve barsak hareketlerini hzlandrarak sindirim sisteminizi Ramazana hazrlayabilirsiniz. Ancak salataya tuz yerine limon skarken, yemeklere de fazla tuz eklemekten kaçnn. Zira ar tuz tüketimi ödemlere yol açp, kan basncn yükseltebiliyor. Tuzu imdiden azaltn.

Kafeini kstlayn, bol su tüketin

çay, kahve ve kola gibi içeceklerde bulunan kafein kronik tüketildiinde bamllk yapt gibi sindirim sorunlarna da yol açabiliyor. Ayrca idrar söktürücü etkisi ile vücutta bulunan suyun böbreklerden atmn hzlandrarak su kayplarna neden oluyor. Bu nedenle Ramazana hazrlk sürecinde kafeini azaltmaya, onun yerine bol su tüketmeye gayret edin.

Basit deil kompleks karbonhidratlar tercih edin

çok fazla besin deeri olmayan ancak çok yüksek kalorili tatl, beyaz un, çikolata, ekerli aromal içecekler gibi basit karbonhidratl yiyecek ve içecekler kan ekerinde ani ini ve çklara yol açyor, sk sk acktryor. Bulgur, tam tahll ekmek, yulaf gibi kompleks karbonhidratlar ise fazla miktarda vitamin, mineral ve posa içerdiinden tok tutuyor. Bu nedenle basit karbonhidratlardan imdiden uzak durmaya balayn ve Ramazanda da daha geç ackmak için kompleks karbonhidratlar tercih edin.

Yourt ve kefiri eksik etmeyin

Yourt ve kefir tüketmek sindirim sistemini Ramazana en güzel ekilde hazrlamakta oldukça etkili. Bu gdalarda bulunan barsak için yararl bakteriler, hem Ramazan öncesi hem de Ramazanda sindirim sistemi ile ilgili yaayabileceiniz olas sorunlar da önlemeye yardmc oluyor.

Et ve sebzeyi bir arada tüketin

Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman Etli/kymal veya tavuklu sebze yemekleri hem protein ihtiyacnz karlamaya hem de sebzelerin posasndan ve vitaminlerinden faydalanmaya yardmc olacaktr. Sebze ve proteini bir arada almak da Ramazan öncesi sindirim sistemini rahatlatacak, Ramazanda da uzun açlk sürecindeki hazm sorunlarndan koruyacaktr. diyor.

Ana Sayfaya Git