Ramazanda aşırı sigara tüketimi kalp krizi nedeni

Prof. Dr. Dilek Toprak "Gün boyu vücutta bir nikotin eksikliği oluyor. Gün boyu eksiklik hissedildiği için iftarda hemen sigaraya saldırıyor insanlar. Bu durum sahura kadara böyle devam ederse çok yoğun bir nikotin bombardımanına neden olur. Bu da vücut için çok zararlı"

Haberler 25.05.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Dilek Toprak, iftardan sonra ar sigara tüketiminin çok zararl bir davran olduunu, kalp krizi riskini artrdn belirterek, Gün boyu vücutta bir nikotin eksiklii oluyor. Gün boyu eksiklik hissedildii için iftarda hemen sigaraya saldryor insanlar. Bu durum sahura kadara böyle devam ederse çok youn bir nikotin bombardmanna neden olur. Bu da vücut için çok zararl. dedi.

Prof. Dr. Toprak, oruç tutan insanlarn iftardan sonra ar sigara tüketmesinin çarpnt, tansiyon yükselmesi, bulant, ba dönmesi, midede yanma ve asit art gibi ikayetlerin yan sra kalp krizi ve beyin kanamas riskine de neden olabileceini söyledi.

Sigarann, Dünya Salk Örgütü tarafndan da en büyük bamllk yapan salk sorunu olarak ilan edildiine dikkati çeken Toprak, Gün boyu vücutta bir nikotin eksiklii oluyor. Gün boyu eksiklik hissedildii için iftarda hemen sigaraya saldryor insanlar. Bu durum sahura kadara böyle devam ederse çok youn bir nikotin bombardmanna neden olur. Bu da vücut için çok zararl. Gün boyu eksiklik sonra birden ksa zamanda nikotin en yüksek noktaya ulayor. Biz bunu kesinlikle istemiyoruz. Keke hiç içmeseler ama içiyorlarsa da iftar ve sahur aras sigaray azar azar içsinler. Birden bire nikotin seviyesini yükseklere çkartmayn. ifadelerini kulland.

- Sigaray brakmak için ramazan ay frsat

Prof. Dr. Toprak, ramazan aynn sigara brakmak için önemli bir motivasyon kayna olabileceini belirterek, Sigaray brakmak için ramazan ayn frsat olarak deerlendirebilir insanlar. Öncelikle unu düünmemiz lazm, bu ay hastalarmza manevi bir destek oluyor. Gün boyu yemek ve içmekten uzak kalmken, sigarann da brakld bir dönem olduu için biz bu dönemde hastalarmza destek olduumuzda daha tevik edici oluyor. Bir hekim destei ile de daha kolay ve uzun vadeli braklabilir. diye konutu.

- Dünyada her yl 4 milyon kii hayatn kaybediyor

Toprak, unlar kaydetti: Sigara yüzlerce, binlerce insann ölümüne neden oluyor. Ülkemizde ylda 100 bin kii, dünyada da yaklak 4 milyon kii her yl sigaradan hayatn kaybediyor. Bu çok ciddi bir rakam. Biz de polikliniimizde sigara ile mücadele ederek insanlara faydal olmaya çalyoruz. Sigara içen 9 kii, sigara içmeyen pasif bir içicinin ölümüne neden olabiliyor. Bize gelen baz hastalar evde, çocuklarmn yannda içmiyorum diyor ama insanlara karbonmonoksit ölçümü yaptmzda nefeslerinde karbonmonoksit olduunu görüyoruz. Mesele sevdiimiz insanlarn yannda içip içmemek deil, darda içip gelince de onlara zarar verebiliyoruz. Sigara içemeyenler de sigaradan etkilendikleri sürece, sigara içenler gibi hasta olma riski tayor.

Ana Sayfaya Git