Ramazanda "beyninizi de doğru besleyin" önerisi

Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadin "Beyin, sağlıklı yağın parçalanmış cisimleri olan ketonları kullanırken dikkatini daha iyi topluyor ve daha iyi öğreniyor. Sahurda karbonhidratı azaltır, sağlıklı yağlar yönünden zengin beslenirsek daha geç acıkır, günümüzü daha iyi geçiririz"

Haberler 20.05.2018 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadin, sahurda karbonhidrat tüketiminin ackmay hzlandrdn, dikkati zayflattn belirterek ramazan aynda salkl ya açsndan zengin beslenmek gerektiini söyledi.

Harzadin, yaplan bilimsel çalmalarn karbonhidrat arlkl beslenmenin bir anda enerji saladn, ancak hücrelerde atk braktn ve vücut fonksiyonlarn bozan etki yarattn belirtti.

Souk skm zeytinya ve Hindistan cevizi ya ile serbest gezen inek, koyun, keçinin sütünden yaplm yalarn salkl olduunu aktaran Harzadin, unlar kaydetti:

Beynin çalmas için glikoz gerektii tezi artk tarihe kart. Beyin, salkl yan parçalanm cisimleri olan ketonlar kullanrken dikkatini daha iyi topluyor ve daha iyi öreniyor. Sahurda karbonhidrat azaltr, salkl yalar yönünden zengin beslenirsek daha geç ackr, günümüzü daha iyi geçiririz. Beynin keton kullanrken konsantrasyonu ile eker kullanrken performans çok farkl. Keton kullanrken dikkatimizi daha iyi topluyor ve daha iyi öreniyoruz.

Harzadin, sahur ve iftarda doru beslenmenin hem fiziksel hem de zihinsel açdan büyük önem tadn, gda tüketiminde beyin fonksiyonlarnn da dikkate alnmasn istedi.

- Sahurda kuru fasulye önerisi

Ramazan ayn salk açsndan bir frsat olarak deerlendirmenin mümkün olabileceine iaret eden Harzadin, bu dönemde beslenmenin iki öün olarak planlanabileceini, sahurun kahvalt, iftarn ise ana yemek olarak düzenlenebileceini kaydetti.

Harzadin, salkl bir sahurun uzun süre tok tutacak, gün boyu dinç kalnmasn salayacak yiyeceklerden olumas gerektiini vurgulayarak, u bilgileri verdi:

Sahurda özellikle 2-3 yumurta öneriyorum, salkl karbonhidrat ve protein kayna kuru fasulye de sahur için iyi bir seçim. Bol miktarda ya içermeli, salkl proteinlere mutlaka yer verilmeli, bunun yan sra mikro besinler açsndan zengin sebzeler içermelidir. Özellikle tahl ürünleri, glisemik indeksi yüksek taze ve kuru meyveler, reçel, bal, pekmez gibi yiyecekler yenmemelidir. Bu yiyecekler erken ackmaya neden olur.

- ftarda az çeit

ftara yarm limon sklm bir bardak lk su ile balanabileceini aktaran Harzadin, ftarda ev yapm bir çorba olabilir. Kemik suyuyla yaplm sebze çorbas, mercimek veya ev yapm tarhana çorbas yaplabilir. Önemli bir lif ve ya kayna olan zeytin tüketilebilir. Orucun hurmayla deil zeytinle açlmas daha salkldr. önerilerinde bulundu.

Harzadin, salkl bir iftar sofrasnn en önemli besininin salata olduunu belirterek, öyle devam etti:

Salkl ya ile piirilmi etli sebze yemekleri, et yemekleri, zeytinyal sebze yemekleri, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagil yemekleri, balk yenebilir. çok çeitli yemek sindirim açsndan zorluk yaratacandan az çeitle yetinmek daha salkl olacaktr. Bol ya, yeterli protein ve iyi karbonhidrat alm önemli. Karbonhidrat pilav, makarna, börekten ibaret deildir, sebzeler ve baklagiller de iyi karbonhidrat kaynadr.

Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadin, iftar ve sahur arasnda bol sv, limonlu ekersiz çaylar, limonlu bol su, ayran tüketilebileceini, gazl ve ekerli içeceklerin ise zararl olduunu ifade etti.

Ana Sayfaya Git