Ramazan’da Böbrek Sağlığınızı Korumak İçin Diyet Sodadan Uzak Durun!

Ramazan bu sene de sıcak günlere denk geldi. Özellikle böbrek problemi yaşayan kişilerin uzun süreli susuzluğa dayalı sağlık problemleriyle karşılaşmamaları için yapmaları gerekenleri Hastane Derindere Üroloji Bölümü Uzmanı Op. Dr. Mustafa Esentürk’ten dinledik.

Haberler 23.05.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazanda deien beslenme düzeni nedeniyle sknt yaamamak için iftarla sahur arasnda bol su tüketimine dikkat edilmesi gerektiinin altn çizen Op. Dr. Mustafa Esentürk; Böbrek problemleri yaayan; ancak farknda olmayan kiilerde ortaya çkmayan belirtiler bir anda görülmeye balanabilir. Özellikle hipertansiyon, diyabet, kalp damar gibi kronik hastalklar olanlar, böbrek ta, kum düürmü olanlar veya ailelerinde bu hastalklar geçirmi yaknlar olanlar, gece sk tuvalete kalkanlar salkla ilgili herhangi bir problem yaamamak için Ramazan öncesi mutlaka hekimlerinin önerecei test ve kontrolleri yaptrmaldr açklamasnda bulundu.

Etin Az Karar çou Zarar

En büyük protein kayna olan et ve etli yemekler, Ramazan sofralarnn vazgeçilmezi olsa da böbrek salnz tehdit edebilir. Protein salkl bir diyet için çok önemlidir. Ama gereinden fazla hayvansal protein arlkl beslenme böbreklerinize tayabileceinden fazla yük yüklemek anlamna gelir. Bu nedenle etin yerine geçebilecek yumurta, balk, fasulye, fndk gibi farkl protein alternatiflerini küçük porsiyonlarda tüketmeyi deneyin.

Tuzla vedalama zamannz geldi

Hemen her hastalkta kötü bir bakahraman olan tuzun fazla tüketimi, kan basncn yükselterek böbrek hasarn hzlandrabilir. Mide bulants, iddetli ar ve idrar problemlerinin yan sra böbrek ta oluumunu da tetikleyebilir.

Sigara kan aknz yavalatr.

Uzun süreli açln ardndan içilen her sigara susuz kalm böbreklerinize giden kan akn daha da azaltarak böbrek hassasiyetiniz varsa ciddi böbrek sorunlar yaamanza neden olabilir.

Soda her zaman masum olmayabilir!

Yemei fazla kaçrp üzerine soda içenlerdenseniz özellikle dikkat edin. Yaplan bir aratrmaya göre bir günde iki ya da daha fazla diyet soda tüketenlerde, normal soda tüketenlere göre böbrek hastal görülme oran %30 daha fazladr.

Su hayattr!

Böbrekleriniz düzgün çalmak için suya ihtiyaç duyar. Yeterli su tüketiminiz yoksa gelecekte böbrek hasarna zemin hazrlam olursunuz. Bu nedenle iftarla sahur arasnda en az 2 litre su tüketin. Ne kadar doru su tükettiinizin göstergesi de idrarnzn açk renkli olmasdr. drarnz koyu renkte ise vücudunuzu ciddi anlamda susuz brakmsnz demektir.

Ana Sayfaya Git