Ramazan’da dişlerinizi daha uzun süre fırçalayın

Araştırmalar, ağız kokusu olan insanların diş fırçalama süresini kısa tuttuklarını ortaya çıkardı. Ramazan’da ağız ve diş sağlığı, oruç nedeniyle çok daha fazla önemli hale geliyor. Özellikle iş ve sosyal yaşantılarında daha rahat etmek isteyenler, günde iki kez dört dakika boyunca dişlerini düzenli olarak fırçalamalı.

Haberler 21.05.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan ay boyunca az salnz kontrol altna almanz ve salkl bir oruç süreci geçirmeniz mümkün. Az, Di ve çene Cerrahisi Uzman Dr. Nihat Tanfer, Ramazan ay boyunca az ve di salnz için yaplmas gerekenleri anlatt

KURULUK NEDENYLE GÜçLÜ BR KOKU OLUUR

Az kokusunun ana sebebi yüzde 85-90 orannda az bölgesindeki salk sorunlardan kaynaklanr. Az kokusunun younluu, beslenme ekli ve az kurulua bal olarak farkllk gösterir. Oruç srasnda azdaki kuruluk nedeniyle güçlü bir koku oluur. Koku esas olarak dil srtndan kaynaklanr. Yüzde 5-10 orannda burun ve sinüslerden, yüzde 3-5 orannda da bademcik sorunlarndan kaynaklanr. Dier sorunlar ise sistemik hastalk kaynakldr. Mide ve sindirim sistemi de az kokusunda çok önemli bir rol oynar. Proteinlerin parçalanmas srasnda amino asitlerin çkard gazlar da az kokusunun balca sebepleri arasndadr. Örnein kükürt gaz azda kokuya yol açan gazlar arasndadr.

D ET HASTALII KOKUYU YCE ARTIRIR

Dilin yüzeyi üzerine yiyecek ve içeceklerden gelen çok sayda bakteri yerleir. Dilin srt yüzeyi kuruduunda bakteri popülasyonu artar. Bu da azda kokuya yol açar. Dilin alt ksm dnda azdaki dier uzuvlar da kokuya neden olur. Bunlarn arasnda; diler, abse, kirli protezler, di eti iltihaplar, yiyecek ve içecek kalntlar bulunur. Di eti saln korumak için günlük bakm çok düzgün yapmak büyük fayda salar. Özellikle dilerin arasndaki alanlarn temizlii büyük önem tar. Di eti hastal olan kiilerde koku seviyesi çok yüksektir.

TÜKÜRÜK AIZDAK BAKTERLER YOK EDER

Bunun nedeni tükürük azalmasdr diyen Az, Di ve çene Cerrahisi Uzman Dr. Nihat Tanfer, Tükürük doal bir gargara ilevi görür. Antibakteriyel özellie sahip olan tükürük, azdaki bakterileri yok eden en güçlü kaynaktr. Azdaki bakterileri yok ederek az kokusunu ortadan kaldrr. Uyku srasnda tükürük ak olmad için sabah azda kötü bir kokuyla uyanlr. Uyandktan ksa bir süre tükürük salgs balar ve koku gider. Oruç srasnda nefesin kokmasnn sebebi de budur dedi.

D P KULLANIN

Ramazan boyunca, her zaman yaplmas gerektii gibi kokuyu azaltmak için yapacanz ilk ey az hijyeni salamaktr. Bu dil temizliini de kapsar. Günde iki kez dili dikkatli bir ekilde temizlemek kokuyu engellemenin en etkili yoludur. Dil raspas kullanarak dilin üzerindeki bakterileri, kalntlar ve mukusu temizlemek gerekir. Bakterilerin aza yaylmasna neden olduu için di frçasyla dil temizliinden kaçnlmaldr. Dilin alt bölgesinde V eklindeki ksma uygulanmamaldr. Dilin yüzeyine frça yardmyla tuzlu su sürmek anti bakteriyel etki salar. Sahurda salkl bir kahvalt ve sert gdalar dilin kök ksmnn temizlenmesine yardmc olur. Günde iki kez dört dakika boyunca dilerinizi düzenli olarak frçalayn. Aratrmalar az kokusu olan insanlarn di frçalama süresini ksa tuttuklarn ortaya koyuyor. Dilerinizin arasn kokusuz bir di ipiyle her zamankinden daha özenli temizlemeniz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git