“Ramazan'da metabolizmanızı kefir ile hızlandırabilirsiniz”

Ramazan ayının, havaların ısındığı bahar ve yaz aylarına denk gelmesi, uzun süreli açlık ve susuzluğun yanı sıra sıcakların etkisiyle vücutta yorgunluk hissi oluşturabiliyor. Bu nedenle iftar ve sahurdaki beslenme şekline özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

Haberler 23.05.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman Aslhan Altunta, vücudun uzun süre aç kalmas nedeniyle kendini korumaya aldn ve bu nedenle metabolizmann da yavaladn belirterek, sahurda ve iftarda kefir tüketilmesini önerdi. Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Altunta, sodann da vücudun elektrolit dengesini koruduunu, bu nedenle faydal olduunu söyledi.

SAHURDA KARPUZ, KAVUN TÜKETLEBLR

Ramazan süresince sv ihtiyacnn arttna dikkat çeken Dyt. Altunta, sahurda normal yiyeceklerin yan sra çilek, kavun, karpuz gibi sv içerii yüksek besinlerin porsiyon olarak tüketilmesi gerektiini vurgulad. Bitki çaylarnn da sv tüketimini karlayacana iaret eden Dyt. Altunta,vücudun sv dengesinin korunmasna yönelik u bilgileri verdi: Sv tüketimi bitki çaylarn da içeriyor. Bunlardan özellikle hlamur, rezene, ada çay, yldz anason gibi sindirimi kolaylatrc, ikinlik ve gaz hissini giderici etkiye sahip olanlar tercih edilebilir. Ramazan aynda yeterli sv alm konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta su tüketimidir. Suyu bir anda içmek, yemekle birlikte tüketmek mideyi rahatsz ederek hazmszlk problemine yol açabilir. Bunu engellemek için sahurda ve iftarda en az üç dört bardak su içmek, sahur ve iftar arasnda da kalan sürede yeterli miktarda sv tüketmek uygun olacaktr. Bu süreç içerisinde yalnzca su deil maden sular da tercih edilebilir. Hava scakl terlemeye yol açacandan, soda tüketimi elektrolit dengesinin korunmasna yardmc olabilir.

MUTLAKA SAHUR YAPIN

Dyt. Aslhan Altunta, uzun süren açlk durumunun, kandaki eker seviyesinin dümesine ve barsaklarn daha az çalmasna sebep olduunu vurgulad. Metabolizmann çalmasn devam ettirmek için sahurun çok önemli bir öün olduunun altn çizen Dyt. Altunta, Uzun süreli açlklarda ya yakm azalarak eker düüklüü sorunu ortaya çkabiliyor. Bu da vücut enerjisinin azalmas ve günlük yaam kalitesinin etkilenmesi gibi olumsuz durumlara yol açyor. Enerji dengesinin korunmas için sahur öününün atlanmamas gerekiyor. Sahurda salkl besinlerin tüketilmesi, güne daha enerjik ve kaliteli balamay salyor dedi.

METABOLZMANIN HIZLANMASI çN ARA ÖÜN TÜKETN

Ramazan aynda yavalayan metabolizmay hzlandrc önerilerde de bulunan Dyt. Altunta unlar söyledi:

Ramazanda beslenme düzeni günde iki öün oluyor ve uzun günlerde yaand için de yine çok uzun aralardan sonra bir anda yemek tüketimi gerçekleiyor. Eer iftarda kontrollü bir beslenme düzeni oluturulabilir, sahur ile iftarda yeterli protein alnr ve sonrasnda da iftar ile sahur arasndaki ara öün kuralna dikkat edilirse, metabolizma yavalamas olmayacaktr. Sahura balamadan bir bardak kefir ve iftar sonrasnda yaplacak olan ara öünde de kefir ya da yourt tüketimi, metabolizma hzn artracak ve kiinin kendisini daha enerjik hissetmesini salayacaktr.

PROTEN KAS KAYBINI ÖNLER

Dyt. Aslhan Altunta, sahur ve iftarda protein kaynakl besinler tüketmenin kas kaybnn önlenmesi açsndan gerekliliine de deinerek, protein kaynakl besinlerin sahur ve iftarda nasl tüketilmesi gerektiini öyle anlatt: Sahur kahvaltlk besinlerle yaplmal. Kiinin kolesterol problemi ya da karacier yalanmas yoksa mutlaka bir tam yumurtann sahurda tüketilmesini öneriyoruz. çünkü yumurta örnek bir proteindir. Protein kaynaklarndan peynir de tercih edilmeli, ancak peynir seçimi yarm yal ya da yasz peynirlerden yaplmaldr. Ekmek tüketiminde ise tahll ekmeklertercih edilmelidir. ftar menüsünde de mutlaka bir miktar protein almnn olmas gerektiini söyleyen Dyt. Altunta, Türkiye toplumunda etler ve köfte gibi yiyecekler fazla miktarda tüketiliyor. Onlarn porsiyon kontrollerini yapyor olmakta yarar var. ftar saatinden sonra yatma saatine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Sahur ve iftardaki besinlerin yan sda saat 22.00 gibi bir porsiyon meyve, süt, yourt ya da kefir tercih edilebilir. Eer bir tatl tercih edilecekse de haftada sadece bir iki kez sütlü tatl ya da dondurma tüketilebilir diye konutu.

FTARDA 10 DAKKA ARA VERN

ftarda çok hzl yemek yemenin tkanklk riskini artracan ve reflü ya da gastrit ikayetlerini tetikleyeceini söyleyen Dyt. Altunta, iftarda salkl beslenme kurallarna ilikin unlar söyledi: Mide gün boyunca çok bo kalyor ve asitlik düzeyi artyor. Bu yüzden iftarda ilk yaplmas gereken mümkünse çorbayla balanmas ve çorbann yannda su içilmesidir. çorbay mutlaka yava tüketmek gerekiyor çünkü bir anda yediimiz eyler midemize zarar verebilir. Bu yüzden çorbadan sonra bir 10 dakika mola verilmeli ki vücut kendine gelsin ve eker düzeyini dengelensin. ftarda mola vermek her zaman bir avantajdr.

Ana Sayfaya Git