Ramazan’da ‘Ne olursa olsun psikozu’ ndan uzak durun!

Pandemi koşulları altında Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala toplum hala sağlık ve dini açılardan yapabilecekleri ve yapamayacakları ile ilgili sorulara yanıt arıyor. Gerekli olmadıkça bir araya gelinmemesi gerektiği uyarısını yineleyen uzmanlar, bu senenin pandemiden dolayı özveri gerektirdiğine dikkat çekiyor. Mecbur hallerde maske, mesafe ve hijyen kurallarını hatırlatan Prof. Dr. Haydar Sur, ‘Ne olursa olsun’ psikozuna dikkat çekiyor ve uyarıyor.

Haberler 09.04.2021 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Haydar Sur, pandemi dönemine denk gelen Ramazan aynda topluma halk saln korumak adna yaplmas ve yaplmamas gerekenler ile ilgili önemli tavsiyeler paylat.

Görümeler fiziki deil internet üzerinden yaplmal

Prof. Dr. Haydar Sur, gerekli olmadkça dier insanlarla görümemenin veya elektronik ortamda görümeler yapmann daha doru olacan söyledi ve sözlerine öyle devam etti: Ramazan ay, Kadir Gecesi dönemi ve sonrasnda gelecek olan bayram elbette çok özel günlerdir. Ramazan ay insanlarla birlikte iftar yapma, iftarn ardndan sahura kadar sohbet etme gibi güzel geleneklere sahip olduumuz bir ay. Ancak bu sene özveri gerekiyor ve bu hareketleri yapmayacaz. imiz gerei veya dier insanlara hizmet gerei bir arada olduumuz durumlarda maske, mesafe ve hijyen kurallarna uyacaz. Bu kadar basit. Ama insanlar bunu yaparken büyük bir bkknlk içinde yapmaya balarsa o zaman Ne olursa olsun psikozuna girerler. O nedenle ne olursa olsun bunun hem kendileri hem de baka insanlar için neredeyse bir ibadet kadar sevap getireceini düünerek bu önlemlere uyum salamak gerekir. Özellikle Ramazan aynda iyi bir i yapm olduklarna inanm olacaklar. Böylece Allah da her zaman bir araya gelerek verdii sevab bu sene de Covid önlemlerine uyduu için vermi olacak.

Pandemide Teravih namaz evde de klnabilir

Teravih namaznn sünnet olan bir namaz olduunu hatrlatan Prof. Dr. Haydar Sur, Peygamber Efendimiz ve Hz. Ömer Efendimiz zamannda da baz dönemlerde deiik nedenlerle teravih camide klnmayacak denilerek evlerde klnmas karar alnmtr. Peygamber Efendimiz zamannda da böyle uygulamalar olduunu biliyoruz. Dolaysyla bunda aykr bir durum yok. Teravih Allahn sevap yazaca bir namazdr. Farz namaz da deil. Zorunlu olarak cemaatle klnacak diye bir kural da yok. O sadece güzel bir gelenek ve hepimizin uzun bir namaz süresince birbirimizi evklendirmek ve neemizden faydalanmak için bir araya gelip kldmz bir namaz. Ama bu sene önlemler gerei evlerimizde klmak daha doru olacak. dedi.

htiyaç sahiplerine dernekler araclyla destek olunabilir

Ramazan aynda ihtiyaç sahiplerine devletin ve sivil toplum örgütlerinin yardm kurulular ile destek olunabileceini belirten Sur, sözlerini öyle sürdürdü: Mahallede öyle bir gezsek bile kime, ne yardm edebileceimizi kestirebiliyoruz. Örnein; çöp toplayarak geçinmeye çalan çocuklar var, onlara maddi destekte bulunsak, küçük yardmlarla hayatlarn deitirebiliriz. Sokakta Kime yardm edeceiz? diye yürüsek bile yeter. nternet üzerinden de yardm faaliyetleri yürüten sivil toplum örgütlerine ulaabiliriz. Devletin Kzlay var. Onun dnda belediyelerde ihtiyaç sahiplerine yardm paketleri hazrlanyor. Oralara bata bulunabiliriz. Yardm etmenin birçok yolu var. Örnein, iyerlerimizde maddi durumu bize göre daha zorda olan kiiler biliniyorsa onlara paketler hazrlanp hediye edilebilir. Alveri çekleri de verilebilir, bu daha da güzel olur çünkü neye ihtiyac olduunu belki biz tam olarak bilmeyebiliriz. Kii, kendisi ihtiyacn karlar. Bütün büyük marketlerin böyle alveri çekleri, kartlar var. Bunlar hediye edebiliriz.

Pandemi artlarnda iftar çadrlar kurulmamal

Pandemi artlarnda iftar çadrlarnn kurulmamasnn daha iyi olacan ifade eden Prof. Dr. Haydar Sur, Bu ortamlar insanlar bir araya toplar ve virüsün bayram ettii ortamlar olumasna yardm eder. Bunun yerine ihtiyaç sahiplerinin dank ekilde bu hizmetlerden faydalanabilecei yöntemler seçilmelidir. Bu yl için böyle yaplmal. dedi.

htiyacmz dnda çok fazla yemek yemeyelim

Prof. Dr. Haydar Sur, Ramazan aynda beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiini belirterek Oruç sevabnn mübarek ortamn akamlar kendimize eziyet edercesine yemek yiyerek bozmayalm. Normal bir ekilde yemeimizi yiyerek sevap kazanmaya katkda bulunalm. ftar saati geldiinde vücudumuzun tayamayaca kadar çok yemenin faydas yok, zarar var. Evlerde izole kaldmz için insanlar can skntsndan psikolojik olarak yemeye yüklenebilirler. Ama bu iyi bir çözüm deil. Bir de öyle düünelim; gdaya eriemeyip ölen milyonlarca çocuun olduu bir dünyada biz sadece can skntsndan, ihtiyacmz olmad kadar yemek yersek bunun hesabn da Allah bizden sorar. htiyacmzn dnda çok fazla yemek yemeyelim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git