Ramazan’da özel egzersizlerle oruç tutun

Sıcak havalara bağlı olarak aç ve susuz kalma süresinin artması vücutta birtakım ağrıların oluşmasına sebep oluyor.

Haberler 25.05.2017 - 08:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan aynn yaza denk gelmesiyle yaklak 19 saate yakn aç kalmay gerektiren oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler bu sürede ar sorunlar ile karlaabiliyor. Bunlarn banda kan basnc oynamalarna veya ani kan ekeri dümesine bal olarak oluan ba ars geliyor.

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Yaar Kütükçü ve Algoloji Uzman Prof. Dr. Ayen Yücel, Kiide ayda 1 ya da 2den fazla olmamak kaydyla ataklar eklinde gelen bir ar varsa ve bu arlar ilaç d yöntemlerle geçiyorsa bu kiiler sahur ve iftar öünlerini düzgün takip ederek oruçlarn tutabilirler. Ancak migren gibi kronik ars olan kiilerde oruç tutmak bu ary tetikleyebilir diye konuarak oruç tutmak isteyen migren hastalarna önerilerde bulundu.

laç saatlerinizi Ramazana göre düzenleyin

Prof. Dr. Yaar Kütükçü ve Prof. Dr. Ayen Yücel migren benzeri ars olan hastalarn bazlarnn koruyucu tedaviyi sürdürmek kaydyla oruç tutabileceklerini belirterek Örnein; ayda 2-3 migren ata olan bir hasta, atak gelmesin diye koruyucu tedavi alyorsa, ilaç alm saatini Ramazana göre düzenleyip, kriz says da az olduu için orucunu sürdürebilir. Migren hastalar oruç konusuna özellikle dikkat etmeli çünkü açlk, yüzde 100 migren ataklarn tetikleyen bir durum. Sk ata olanlar ve çok iddetli atak geçiren hastalar atan geleceini hissederler ve önceden ilaçlarn alrlar. Ancak oruç srasnda ilac alamayacaklar için bu kiilerin çok iddetli atak geçirme olasl vardr. Bu durum, kiiden kiiye farkllk gösterdii için mutlaka kii kendini test etmelidir. iddetli aryla karlaan kiiler, ary ciddiye alp oruç tutmakta srarl davranmamallar. çünkü oruç, arl hastalarda dengeyi çok ciddi bozabilir dedi.

Nefes ve geveme egzersizleri yapn

Uyku düzeni bozulsa bile yeterli saat uyuyabilecek, ilaçlarn düzenli ve oruca uygun bir ekilde kullanabilecek olan kiilerin oruçlarn tutabileceini belirten Prof. Dr. Yaar Kütükçü ve Prof. Dr. Ayen Yücel, Bu kiiler Ramazan boyunca hafif ve orta iddette ba ars yaayabilirler. Ancak bu arlar nefes ya da geveme egzersizleriyle geçirilebilir. Nefes egzersizleri tpk doum sanclar srasnda uyguland gibi yaplabilir. Ary kendi kendinize kontrol etmeye çalrken bir yandan da vücudun iyi oksijen almasn salayarak, dokulara daha fazla oksijen gönderilir. Kiinin kendi kendine kaslarn gevettii egzersizler de çok yararldr. Bu egzersizlerin sessiz, sakin bir ortamda, mümkünse sevilen bir müzik eliinde yaplmas çok faydal olur. Dikkati datma egzersizleri için; baka bir eyle uraabilir, müzik dinleyebilir veya sizi rahatlatan herhangi bir eyle ilgilenebilirsiniz. mknnz varsa, lo ve sessiz bir ortamda uzanabilirsiniz. Temiz havaya çkabilirsiniz. Ayrca migren ars srasnda banz bir earp veya tülbentle skmak, banzn üzerine buz veya souk uygulamak, atan iddetini azaltmakta oldukça yardmc olur açklamasnda bulundu.

Özel beslenme önerilerine dikkat

Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, oruç tutacaklara özel beslenme önerilerinde bulundu:

Vücudun susuz kalmasn önlemek için oruç öncesi sonras günde toplam yaklak 2 litre su tüketin.

Ar kaloriye sebep olabilecek ekerli, kremal, kaymakl, kzartlm ar yiyeceklerden, salam, sucuk, sosis gibi ilenmi yal yiyeceklerden, asitli ekerli içeceklerden uzak durun.

Sahura mutlaka kalkn ve yava sindirilen, gün boyu etkisini sürdürebilecek lifli besinleri tercih edin. Sebze, meyve ve tam tahll ekmekler en önemlilerindendir. Protein olarak da peynir, yumurta, süt/ yourt öneriyoruz. Liften daha zengin hale getirmek için süt veya yourdunuza yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz. Sahurun hafif bir kahvalt eklinde lifli ve proteinli olmas sindirim sistemi sal açsndan önemlidir.

ftarda yemee 2-3 tane hurma ile balanmak uygundur. Hurma karbonhidrat, posa, potasyum ve magnezyumun iyi bir kaynadr. Sonrasnda çorba ile hafif bir balangç yapp dinlenerek ve yava çineyerek fazla baharatl olmayan kzartlmadan ve az tuzlu yaplm ana yemee (sebze/ et/ tavuk/balk/ kuru baklagiller) geçilebilirsiniz. Yemeinize tam tahll ekmekler, kepekli/kabuklu pirinç/ makarna, kinoa, karabuday, bulgur gibi salkl tam tahllar size uygun porsiyonlarda elik edebilir.

Kafeinli içeceklerin (çay, kahve vb) tüketimini snrlayn. çünkü bunlar idrar söktürücü etkiye sahiptir. Yani vücuttan sv kaybna sebep olurlar.

Oruç tutmak baz hastalklarda olumsuz sonuçlar dourabilecei için mutlaka doktorunuza dann.

Ana Sayfaya Git