Ramazan'da sindirim sistemi için 5 kritik uyarı

Ramazan ayında öğünlerin sayılarının azalması ve saatlerinin belirli olması ile yaşanan beslenme değişikliğinden en çok sindirim sistemi etkileniyor. Hızlı yemek, yanlış beslenmek, fazla gıda alımı gibi durumlar mide rahatsızlıklarıyla birlikte kabızlığı da beraberinde getirebiliyor.

Haberler 22.04.2021 - 01:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAA

DYARBAKIR-Ramazan aynda uzun süreli açlk ve susuzluk nedeniyle vücutta baz deiiklikler meydana gelebilmektedir. Kan ekeri düüklüü, diyabetik hastalarda kan ekeri dengesinin bozulmas, tansiyon düüklüü, fenalk hissi gibi durumlarn yannda yanl alkanlklar nedeniyle sindirim sistemi problemleri sklkla artabilmektedir. Besin almndaki deiimler kabzla eilimi artrrken, hzl yemek yemek, mideye bir anda yüklenmek halihazrdaki gastrit, ülser ve reflü hastalarnn ikayetlerinde arta neden olabilmektedir. Uzman Dr. Koray Tuncer, Ramazan aynda sindirim sistemini salkl tutmann yollar hakknda bilgi verdi.

Yemekten hemen sonra uyumayn

Sindirim sisteminde hassasiyeti olanlarn da olmayanlarn da Ramazan aynda oruç tutacaklarsa besin almlarna dikkat etmeleri gerekmektedir. Örnein sahurda yemek yerine, kahvaltlk ürünler tercih edilmelidir. Sahurda ilenmi etlerden ziyade, lifli gdalardan, kalsiyumdan zengin gdalarla beslenmek hazmszlk sorunlarn ve kabzl önleyebilmektedir. Ekmek tercih edilecekse de tam buday, siyez veya çavdar ekmei tüketilmelidir. Sahurdan hemen sonra yatlmas reflü ikayetlerini artrabileceinden, yemekten en az 1 saat sonra yatmaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

Hzl deil yava yiyin

ftarda bir anda yemee yüklenilmemelidir. Orucu hurma veya zeytinle açmak mideyi rahatlatacaktr ayrca kan ekerinin yava yava yükselmesini salayarak vücudun dengesinin kurulmasna yardmc olacaktr. Yiyecekler arasnda mola vermek hazmszlk, ikinlik hissinin olumamas için önemlidir. Bunun yannda mide sorunu yaamamak adna ar, kzarm, yal yiyeceklerden, hamur ilerinden, erbetli tatllardan uzak durulmal sebze arlkl, frnda ya da zgarada pimi et, tavuk veya balk eliinde iftar yaplmaldr. ftar ve sahur arasnda su tüketimine kabzlk yaamamak adna dikkat edilmelidir. ftar yemekleri çok hzl deil, en az 45 dakika en çok 1 saat süre içinde yenmelidir. Yiyecekler yava yava ve iyi çinenmelidir. Hzl yemek tüketimi ikinlie ve hazmszla neden olmaktadr. Ayrca iftarda porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. ftar ve sahur arasnda az az sk sk yemeye dikkat edilmelidir.

ftardan 1,5 saat sonra hafif bir tatl tercih edilebilir

ftarda tatl tüketilecekse yemein hemen ardndan yenmemelidir. Tatl için iftardan 1.5 saat sonra zaman ayrlmaldr. Tercih edilecekse ya sütlü tatllar ya da kuru meyvelerle kuru yemiler porsiyon miktarna dikkat edilerek tüketilmelidir. Bunun yannda iftar sonrasnda egzersizin önemi büyüktür. ftardan 2 saat sonrasnda hafif bir yürüyü tercih edilebilir.

çay ve kahveyi çok scak içmeyin

ftar sonrasnda oruç tutan herkes genellikle çay ve kahve tüketimine geçmektedir. çay ve kahvenin miktar artrlmamal bu içeceklerin çok scak içilmemelidir. Scak içecekler yemek borusunda hasara neden olarak reflü ikayetlerini artrabilmektedir. Bu durum iftardaki yiyecek ve çorbalar için de geçerlidir. Bu yiyeceklerin de çok scak tüketilmemesi gerekmektedir.

Sindirim sistemi hastalklarnda dikkat edilmesi gerekenler:

Demli çay içmeyin

Reflüsü olanlar yal yiyecekler, kzartma, baharatl besinler, ar kahve ve demli çay ile gazl içeceklerden uzak durmaldr. ftar ve sahurdan hemen sonra yatlmamaldr. stirahat edilecekse yatakta deil koltukta arkaya yaslanarak dinlenilmelidir.

Doktora görünün

Gastrit, ülser ve reflüsü olanlar oruç tutacaksa öncelikle gastroenteroloji uzmanlarndan görü almaldr. Oruç sürecinde ikayeti olan hastalar mutlaka doktora bavurmaldr.

Karacier yalanmasna dikkat

Ramazan aynda dikkat edilmesi gereken bir konu da kilo kontrolüdür. Ar ve salksz beslenme kilo almna dolaysyla karacier yalanmasna neden olabilir. Karacier yalanmas günümüzde siroz nedenleri arasndadr. Bu nedenle karacier yalanmas olanlarn temkinli olmas, olmayanlarn da salkl beslenerek kilo almamas önemlidir.

Safra kesesi sorunu olan yal yememeli

Safra kesesinde ta olan kiilerin de yal ve yüksek kalorili besinlerden uzak durmas önemlidir. Safra kesesi sorunu olanlarn hamur ii, yal, kzarm besinler, yumurta sars tüketmesi ikayetlerini artrabilir. Bu kiiler iftar ya da sahur sonrasnda karn ars gibi sorunlar yaarsa mutlaka doktora bavurmaldr.

Kabzla kar bol su

Kabzl olanlar ise hareket etmeli, bol miktarda sv almal, siyah çay yerine yeil çay, bol salata, sebze gibi yiyecekler tüketmelidir.

Ana Sayfaya Git