Ramazanda Susuzluğun Çaresi Salatalık Ve Karpuz

Sıcak havaların yaşandığı Ramazan’ın ortasına geldiğimiz şu günlerde oruç tutanları en çok zorlayan şey vücudun susuz kalması. Bunu önlemenin yolu ise iftar ve sahur sofralarında tüketeceğimiz besinleri iyi seçmekten geçiyor. Uzman Diyetisyeni Olcay Barış, salatalık ve karpuzun tam da bu noktada çok etkili olduklarını anlatarak, önemli bilgiler paylaştı.

Haberler 10.06.2017 - 15:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çeriklerinin yüzde 95i sudan oluan besinlerden salatalk ve karpuz, sindirim sistemi için gerekli lifi de bünyelerinde barndryor. Uzman Diyetisyeni Olcay Bar, salatalk ve karpuzun özellikle scak geçen Ramazan günlerinde susuzlua kar birebir olduunu kaydederek u bilgileri verdi;

SALATALIK KLO KONTROLÜNE YARDIMCI

Salatalk, beta karoten ve C vitamin gibi antioksidanlar bünyesinde barndrr, baklk sistemini destekler ve göz saln korur. Salataln lif içerii besinlerin barsaklardan daha kolay emilmesine yardmc olur. Su ve lif içeriinin yüksek olmas zayflama programlarnda da salatal gerekli klyor. Beslenme programlarnda salatalk tüketen kiilerde kilo kontrolü daha iyi salanyor. 100 gram salatalk sadece 12-15 kalori içeriyor.

KALP SALIININ KORUYUCUSU

Potasyumu yüksek olan salatalk kalp saln koruyor. Potasyum vücutta sodyumla beraber kas kaslmas, sinir uyarlar iletimini salyor. Kolesterol düürücü özellii olan salatalk, kalp ve damar sal açsndan koruyucudur.

CACIK EN Y ALTERNATF

Ramazanda ayn zamanda salataln da içerisinde bulunduu cack, sv elektrolit dengesini dengeler, içerisindeki protein tok tutucu özellik salar. ftar ve sahur sofralarnda tüketilen cack, sv içeriinden dolay susuzluu giderir.

KARPUZDA PORSYONA DKKAT

Yaz aylarnn vazgeçilmezi, Ramazan menümüzün serinleticisi karpuzun da yüzde 95i sudan oluuyor. Fakat porsiyonuna dikkat etmemiz gerekiyor. çünkü su oran yüksek olduu gibi eker oran da yüksek bir besin. Glisemik indeks deeri fazla olan karpuz, içerdii likopen pigmenti sayesinde vücudu kanserlere kar koruyucu etki gösteriyor. Potasyum ve magnezyum minerali içerii ile kalp salmz için önemli ayn zamanda iyi bir B6, B1 vitamini kayna.

PEK YA MKTARI?

Ara öünde tüketilen 2 ince dilim (300 gram) karpuz yaklak 100 kalori içerir. Karpuz; peynir, yourt, ayran gibi bir protein kayna ile tüketildiinde kan ekerinin daha yava yükselip daha yava dümesine yardmc olacaktr.

Ana Sayfaya Git