Ramazanı Sağlıklı Geçirin!

Ramazan ayını herhangi bir sağlık problemi yaşamadan geçirmek için beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy’dan öğrendik…

Haberler 02.06.2017 - 13:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan ayn herhangi bir salk problemi yaamadan geçirmek için beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenleri Beslenme ve Diyet Uzman Meltem eniz Toksoydan örendik

SU TÜKETMNZE DKKAT EDN.

Uzun süreli açlk gibi uzun süreli susuzluk da söz konusu olduu için bir defada çok fazla su tüketmek yerine iftar ve sahur arasnda en az 2,5 litre suyu yava yava tüketmek daha doru olacaktr. Suyun yan sra soda, ayran gibi içecekler de susuzluunuzu azaltmak için alternatif olabilir. Ancak çay, kahve gibi kafein-tein içeren diüretik etkiye neden olan svlar ölçülü tüketin.

FTAR VE SAHUR ARASINI ÖÜNLERE BÖLÜN!

Salkl beslenmeyi anlatrken 3 ana ve en az 2 ara öün diye söylüyoruz. Toplamda 5-6 öün tüketmemiz gerekiyor. Oruç su ve zeytinle açlabilir. Ardndan çorba ve salata tüketilir ve masadan uzaklalr. 20 dakika gibi bir süre geçtikten sonra 2. öünmü gibi, ana yemek ve unlu gdalardan oluan yardmc yemek tüketilmelidir. Ardndan 1 -2 saat ara ile meyve, çay, kuruyemi, sütlü tatl yenebilir. Sahuru da kahvalt öünü yerine koyabilirsiniz.

CAN BOAZDAN GELMEMEL!

Hzl yemek özellikle iftarda uzun bir açlk sonras ilk yenen öün ise kalp krizlerini tetikleyici olabilir. Ardndan mide barsak rahatszlklar, kramp, hazmszlk vb. skntlar da beraberinde getirebilir.

SOFRANIZDA 5 TEMEL BESN GRUBUNA YER AçIN!

ftar ve sahur aras sebze-meyve, et, süt-yourt, ekmek-tahl ve yalardan oluan 5 temel besin grubu tüketilmelidir. Sahuru kahvalt alternatifi olarak düünün. Daha uzun süreli tokluk için bu öünde süt içebilirsiniz. Sahur için yumurta peynir, karpuz, kavun, domates, salatalk, açk çay, kuru meyveler ve zeytin veya fndk ceviz gibi kuruyemi iftarda ise salata, çorba, yourt, etli sebze yemekleri, ekmek, az yal pideler uygun birer alternatiftir.

MEYVEY FTARDAN EN AZ 30 DAKKA SONRA TÜKETN!

çay ve kahve demir balayc etkisinden dolay yemekten en az 40 dakika sonra tüketilmelidir. Eer kilo almak istemiyorsanz, her eyde olduu gibi, tatl ve meyve tüketiminde de ölçülü davranmal bu besinleri bir ara öüne saklamalsnz. Asitli içecekler reflü, ülser ve benzeri mide rahatszlklarn artrabilir.

Ana Sayfaya Git