Reflü hastalarına püf noktaları

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata reflüye ameliyatsız çözüm sağlayan stretta tedavisi ile ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Cengiz Pata ‘’Eğer hasta genç ve mide kapakçığındaki açıklık 3 cm altında ise yemek borusunun alt ucuna özel bir elektrik akımı (radyofrekans) verilmesi ile cerrahi bir girişime gerek kalmadan reflüyü 30 dakikada tedavi etmek mümkün.

Haberler 18.07.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Cengiz Pata reflüye ameliyatsz çözüm salayan stretta tedavisi ile ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Cengiz Pata Eer hasta genç ve mide kapakçndaki açklk 3 cm altnda ise yemek borusunun alt ucuna özel bir elektrik akm (radyofrekans) verilmesi ile cerrahi bir giriime gerek kalmadan reflüyü 30 dakikada tedavi etmek mümkün. Bu yöntemle hasta ayn gün taburcu olarak, ilaç kullanmadan hayatna devam edebiliyor. Stretta yöntemi ile zahmetsiz ve uzun süreli tedavi sonuçlar elde edilebiliyor. Stretta yönteminde kullanlan radyofrekans akm, ayrca yllardr kalp ritim bozukluklar, karacier kistleri gibi çeitli hastalklarn tedavisinde de kullanlyor dedi.

Reflü belli dönemlerde her insanda görülüyor

Mide ve yemek borusu birleiminde kas yapsnn özellemesi ile kapakçk benzeri fonksiyonel bir yap olumutur. Bu kapakçk sayesinde mide asidi , safra, midedeki dier svlar ve yediimiz gdalar normal artlarda yemek borusuna geriye kaçmaz. Mide içeriinin yemek borusuna doru geriye kaçmasna reflü, reflüye bal olarak ortaya çkan hastala ise Gastroozofagial Reflü Hastal (GÖRH) denir. Aslnda reflü, fizyolojik bir olay olup her insanda günün belli dönemlerinde olmaktadr. Önemli olan geri kaçan mide asidinin yemek borusunda, grtlakta, akcierlerde, az ve dilerde ortaya çkard doku deiiklikleri ve buna bal gelien hastann ikayetleri Reflüdür.

Bu belirtilere dikkat!

Mide de yanma ve bu yanmann göüste yukar doru hissedilmesi, aza ac su gelmesi, aza yemeklerin doluyor gibi hissedilmesi, yutma güçlüü, kuru öksürük, ses kskl, kulak ars gibi çeitli ikayetler sklkla reflüyü düündürür. Ses kskl, gögüs ars gibi ikayetlerle, kulak burun boaz ve kardiyoloji bölümlerinde de olabilir.

Göüse yaylan yanmay ciddiye aln

Hastaln tans için göüse yaylan yanma son derece önemlidir. Tan amaçl yaplmas gereken ilk tetkik, gastroskopidir. Nadir olarak tanda güçlük çekilen hastalarda 24 saat boyunca yemek borusundaki asit düzeyi ölçülür.

Ana Sayfaya Git